Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

kinej 

všechny recenze uživatele

Obřad je tím typem filmu, který vás nijak nedostane, ale ani neurazí. Má slušný příběh, který se příjemně pomalu rozvíjí, což je občas nuda, ale na druhou stranu mu to dodává zdání věrohodnosti. Nijak přemrštěně fantasticky nevypadají ani scény vymítání a to díky umírněnému použití speciálních efektů, jejichž nadužití většinou totálně srazí atmosféru. Dalším kladem je Anthony Hopkins, na němž je vidět, že si na stará kolena chce herectví užít a umí si najít něco k hraní na téměř každé postavě. Tím ale výčet kladů končí, protože po shlédnutí mi přišlo, že je film až příliš obyčejný a že by se od slibného námětu dalo očekávat něco víc. Udivilo mě i obsazení herce Rutgera Hauera, který je charismatický herec a tak jsem čekal, že bude nějak výrazněji vstupovat do děje, ale ono nic. Prostě tam jenom je a řekl bych že nejen úplně zbytečně, ale i na překážku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Špatná zpráva: thrilleru Obřad líčícímu skutečný příběh novodobého vymítače ďábla a jeho učně chybí silnější, originálnější obsah. Že se to prý vážně stalo, filmu nestačí. Lepší zpráva: navzdory tématu tu nejde o laciné béčkové strašení, Obřad si dlouho udržuje věcný odstup a promyšlený výtvarný styl. ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Jako já se v těchto náboženských věcech nevyznám, takže nevim jestli se Lucas dobře modlí a zdali Kovak, nebude hořet věčným plamenem, za to že ohýbá kříže, takže do toho moc kecat nebudu. Ale tenhle film pořádně neví, čím by chtěl být, je tu psychologie, odříkávání bible a křižovaní proti žábám a pak tedy trochu toho bu bu bu ať se divák jako že bojí, no ani tohle pořádně nevyšlo. Já né že bych byl proti míchání žánrů, takový krimi + horor = parádní filmeček, jak za chvilku vysvětlím, ale tohle nebylo ani hororový, ani napínavý, ani vtipný, bylo to nudný a abych pravdu řekl, sotva sem to dokoukal. A vrchol všeho je, že ten kněz Kovak, se zkouší dostat do kalhotek té investigativní novinářky, která pokládá investigativní otázky a novinářka podle všeho, často chodí do pražské kavárny a tam rozdává rozumy, pozérka jedna !!!! Já ani moc těch exorcistických hororů nemám nakoukáno, ale takový Deliver Us from Evil z roku 2014, to je pecka film, úplně o něčem jiném, něž tady tenhle, sou tam červy, mrtvý kočky, rozkládající se těla, dva pěkný souboje a docela drsný gore. Takže pokuď hledáte napínavý exorcistický horor, tak doporučuji Deliver Us from Evil a tohle raději nechte být, i když Hopkins hrál velice dobře . ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Inšpirované skutočnými udalosťami? Ten kto takýmto veciam verí, by sa mal okamžite dostaviť k psychiatrovi. Mávanie krížikom pred človekom ktorý je "posadnutý" (skôr posadnutý účinkami craku, amfetamínu, thc alebo inými návykovými látkami) a slepo dúfa, že odriekaním pripečeného verša z biblie dokáže z tela vyhnať diabla, môže vymyslieť len veriaci dement z cirkvi. Osobne si neželám nič iné ,ako pád a smrť celej svetovej cirkvi. Áno som vysoko neveriaci človek a preto "The Rite" hodnotím, ako sci-fi horor bez úvodnej hlášky "inšpirované skutočnými udalosťami" pretože to je úplný nezmysel. Jednoznačne by som dal ODPAD ak by som sa riadil tou komickou hláškou "skutočná udalosť". Ale radšej dám 4* za perfektnú atmosféra, za Anthonyho Hopkinsa a za dobrý SCI-FI horor................. Soundtrack Alex Heffes: 1. The Procedure ,2. Going to Rome ,3. The Accident ,4. The First Exorcism ,5. God's Fingernail ,6. Rosaria Caughs Up the Nails ,7. Michael Remembers/The Hospital ,8. Angeline's Father ,9. Phone Call to Father ,10. The Terror is Real ,11. Exorcism of Lucas Pt 1 ,12. The Final Exorcism ,13. The Farewell , ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hrozně mdlej vymýtačskej horor. Já ty vymýtačský asi nemusím tak nějak obecně, ale třeba pár Vymýtačů Ďábla mi přišlo celkem obstojnejch a lepších než tohle. Lepší než tohle je snad i Krvavá sklizeň. Problém je, že v Obřadu není vůbec žádnej zajímavej nápad, pokud nepočítáte jako originální myšlenku hlavního hrdinu, co pochybuje (!!!) o svojí víře, no ho hó, to tady ještě nebylo! Do toho pár triviálních záběru na posedlý, trocha much, žab a koček, no prostě všechno, co je profláklý a nudný. K tomu všemu je hlavní hrdina dost nevýraznej a jeho osudy mě absolutně nezajímaly, Braga lepší ale taky zrovna neoslňuje. Že se tam mihnul Hauer považuju za plus, ale jeho role byla tak malá, že byla spíš takovým pár-sekundovým vytržením z otupění. Většina mýho skóre jde Hopkinsovi, kterej to uhrál nadmíru dobře, ale tady se snad ani nemusel tak snažit. Nemá cenu sledovat. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Divadlo, které je vidět na začátku filmu, je ve skutečnosti Lyric Theatre, které se nachází ve městě Blue Island ve státě Illinois. (Pavlínka9)
  • Otec Gary Thomas, americký exorcista, jehož životní příběh posloužil jako inspirace pro film, s filmaři spolupracoval i jako konzultant v otázkách obřadu samotného. Uvedl, že průběh exorcismu, jak je vylíčen ve filmu, je "s nezbytnými úpravami" velice blízký tomu skutečnému. (gjjm)
  • V určitých scénách si lze všimnout nepatrných znaků, které odkazují na přítomnost démona Baala. Když zahlédneme poprvé otce Lucase (Anthony Hopkins), můžeme vidět nejprve shluk koček a později ropuchy. Démon Baal je totiž v grimoáru líčen jako forma muže, kočky, ropuchy nebo jejich kombinace. (drowsy09)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama