Reklama

Reklama

Muži, kteří nenávidí ženy

  • USA The Girl with the Dragon Tattoo (více)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA / Švédsko / Velká Británie / Německo, 2011, 158 min

Mikael Blomkvist zrovna prohrál soudní spor s Hans-Erikem Wennerströmem, o kterém nedávno napsal nepříliš pozitivní článek. Jeho pověst tím utrpí, a tak příležitosti využije Henrik Vanger, který si Mikaela pozve na sever do Hedestadu, aby vyšetřil zmizení a nejspíš i vraždu své neteře Harriet. Harriet zmizela v roce 1966, a jelikož ji nikdo neviděl odjíždět, policie došla k závěru, že ji nejspíš někdo zabil. Předtím byla s kamarádkami na slavnosti, ze které ale náhle odešla. Pak už ji viděli jen krátce, když se objevila v Henrikově domě a chtěla si s ním promluvit. Henrik ale neměl čas, a když ji hledal později, už byla pryč. Henrik po ní celý život pátral a nashromáždil mnoho informací, které hodlá Mikaelovi poskytnout, včetně domu u jezera, kam se může Mikael dočasně nastěhovat. Výměnou za pomoc mu Henrik nabízí peníze a opravdové důkazy proti Wennerströmovi, aby mohl Mikael očistit svou pověst. Mikaelovi se na severu moc nelíbí, ale nakonec nabídku přijme a nastěhuje se do domu u jezera... Lisbeth pracuje pro bezpečnostní agenturu a pracuje i na Mikealově profilu. Nechal si ho prověřit Henrikův advokát Dirch Frode předtím, než si ho Henrik najal. Lisbeth má život už tak dost těžký, a navíc její poručník dostane mrtvici a už se o ni nemůže starat. Dostane tedy nového poručníka Nilse Bjurmana. Ten ale zneužívá svého postavení a Lisbeth mučí a znásilňuje. Lisbeth se ale vzepře a pomstí se mu. Bjurman jí při tom musí slíbit, že už se o ni nebude zajímat a bude jí pravidelně vyplácet peníze, aniž by se u něj musela hlásit. Při svém pátrání Mikael narazí na zajímavou informaci, a tak po Frodeovi požaduje asistentku. Ten mu doporučí právě Lisbeth. Mikael se za ní rozjede a nabídne jí práci. Lisbeth to zajímá a tak souhlasí a okamžitě se pouští do práce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 536)

char_t 

všechny recenze uživatele

Parádní krimi, za které by se nemusela stydět snad ani Agáta, ale na druhou stranu moderní kus, který zůstává svůj. Film nevede diváka za ručičku, jen pomalu odkrývá mozaiku zločinu a všechno perfektně sedí dohromady. Tak se mi to líbí. ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Bohužel. Neviděl jsem ani "dobrou detektivku" (úroveň Panic room, Zodiac), ani "precizní fincherovinu" (úroveň Hra, SN), natož "převratný mindfuck" (level 7, Fight club). Můj dojem je, že i mistr se někdy utne a film nakonec nevyznívá tak, jak asi doufal. Snaha o originální přístup (schválně "špatná" dramaturgie, pravidelné nabourávání tempa, rozplizlý konec i rozvláčný začátek) je přitom zjevná. Jestli je jejím důvodem navození nějakého toho odcizujícího pocitu, který má asi odpovídat vnitřnímu nastavení hlavních postav, tak to tu bohužel nefunguje. I když by teoreticky (zvlášť se sofistikovaným soundtrackem) mělo. Někde je chyba..., ale nejsem Tetsuo, abych zanalyzoval kde přesně :) ()

zabro 

všechny recenze uživatele

Presne jak jsem si zpracovani teto knizky predstavoval. Navic tato verze je mnohem lepsi nez ta danska/svedska. Doufam,ze fincher zustane,je me celkem jedno jestli jako reziser nebo bude jen dohlizet na nekoho jineho. ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Četl jsem všechny tři díly knihy, viděl jsem švédské zpracování filmu, kde na premiérách byli obvykle 4 diváci včetně mě. A teď bych se měl posadit z verze kterou nám předkládá Fincher na zadek ? Tak to ani omylem. Za prvé bych chtěl říct, že tahle adaptace je naprosto zbytečná. (je mi jasný, že pan režisér to dělá už jenom pro prachy) Za druhé, média nás tady už x dní před premíérou krmí jak to bude brutální a hle ono neni. Ta brutalita je v porovnání se švédskou verzí směšná - njn prostě mainstream a Holywood. A je vidět, že reklama udělala své, sály jsou plné a o to tu jde především. Když vemu film samotný, samozřejmě to odfláknutá práce neni, je vidět že kopírovat jde vcelku lehce, protože ona to defakto kopie je, jen s jiným obsazením. Jenže u toho kopírování se zapomělo vzít s sebou atmosféru. A atmosféra filmu je ubohá, tak moc ubohá, že film prostě nebaví a konec, který polidští Lisbeth, je tak k smíchu, jako nic jinýho. 45% ()

ještěžiju odpad!

všechny recenze uživatele

Vysvětlete mi někdo nutnost natočit ten samý film A TO DVA ROKY po premiéře původního. To si nikdo z Vás neváží originální tvorby? Je to poprvé, kdy dávám filmu hodnocení, aniž bych jej viděl a to nedávám ani filmům, které nejsem schopen odsledovat kompletně až k titulkům, protože se to jednoduše nedá vydržet. Doufám, že je nás daleko víc, kteří mají filmové cítění a takovýmto remakům řeknou rezolutně NE. Neuvěřitelná jsou tu vaše pětihvězdičková hodnocení. Hodnocení na CSFD je tak jen pouhá fraška :-( . ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Příběh dostává svou náplň v okamžiku, kdy ve Švédsku svými aktivitami velmi vlivný podnikatel Henrik Vanger (Christopher Plummer), si objednává neblaze známého novináře Mikaela Blomkvista (Daniel Craig) pro vyšetřování záhadného zmizení jeho dcery Harriet (Moa Garpendal). Detektiv Lisbeth Salenderová (Rooney Mara) shodou okolností zažila podobné týrání jako ženy, které byly v období zmizení dcery brutálně zabity, pomáhá Blomkvistovi s vyšetřováním a společně poodhalují tajemství rodiny Vangerů. Výsledkem utahování smyčky je autonehoda s následnou smrtí Martina Vangera (Stellan Skarsgård) těsně poté co se snažil zahladit stopy v podobě zavraždění detektivů, kteří byli na stopě jeho neuvěřitelně brutálních činů a tím oba detektivové vyřešili záhadu v rodině Vangerů, protože se ukázalo, že dcera Harriet je naživu a tehdy raději utekla před Martinem do Londýna. Za úspěšné vyšetření okolností zmizení dcery byly v rámci dohody mezi novinářem Mikaelem Blomkvistem a Henrikem Vangerem součástí také kompromitující materiály na Hans-Erika Wennerströma (Ulf Friberg), které pomohly očistit jméno magazínu Millenium. Lisbeth Salandrová se s motivací získání přízně Mikaela ujímá rafinovaného plánu, ale nakonec musí své osobní ambice pustit k vodě. David Fincher vytáhl kriminální detektivku, která má divákovi co říct v mnoha ohledech. ()

Rázlik 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch chytlavějších detektivek, které vůbec nenudí a člověk se v nich tolik neztrácí. Dlouhá stopáž filmu ani nebyla znát. Mísily se zde zdlouhavější scény se scénamy, které nabíraly na skvělém spádu, tudiž ve finále z toho vyšel jen mírně bolavý zadek z tvrdých sedaček v kině. Film sám o sobě byl místy dost drastický, ale podle předlohy, kterou jsem nečetl, to k tomu patřilo. Craig opět nezklamal a zajímavá role, které se zhostila Rooney Mara byla hodně povedená! ()

optimus0s 

všechny recenze uživatele

90% Ani soundtrack ani film nedosáhli kvalit The Social network, což minimálně u soundtracku jsem to předpokládal (nevadí), ale to co se povedlo udělat s objemnou knihou Fincherovi, to je neuvěřitelné. Vměstnat to všechno do jednoho filmu o jakžtakž ucházející délce, a přitom udržet diváka stále napjatého i když hlavní dějová linie končí přibližně 20 minut před závěrečnými titulky umí jen pár režisérů a Fincher je jeden z nich ()

Pr4d3d 

všechny recenze uživatele

Fincher znovu dokázal svou velkolepost. S látkou, která jde zfilmovat velice složitě, si poradil na výbornou. Kniha je vynikající, do detailů propracovaná detektivka, která má přes 500 stran a tak nikdo nemohl čekat že se podaří do filmu procpat všechno. Naštěstí Fincher a jeho perfekcionismus je záruka vysoké kvality a to se taky potvrdilo. Samozřejmě mnoho věcí ve filmu chybí, ale to je daň za snesitelnou délku filmu, která by musela být tak pět hodin, aby obsáhla všechno. Proto se taky lidé neznalí předlohy mohou celkem ztrácet, protože co je v knize rozvedeno na celou kapitolu, Fincher zvládne za jeden střih. Proto musíte všem postavám, stopám a dialogům věnovat zvýšenou pozornost, jinak hrozí, že se v komplikovaném příběhu zamotáte. Film je to tedy podlle mého názoru skvělý, i když za to může hlavně asi knižní předloha, ale asi je škoda, že se Fincher bude další roky věnovat přímočaré (ale skvělé) detektivce, když by se mohl věnovat jiným tématům, které by mu asi svědčily asi více. Každopádně jestli se Fincher rozhodne pokračovat v dalších dílech, tak se na ně těším. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Tááák... konečně to mám za sebou. Tahle úleva neznačí to, že bych byl znuděn nebo snad zklamán. V žádném případě, jsem naopak nadšen. Je však důležité poznamenat, že mám za sebou 2x zhlédnutou švédskou verzi a přečtenou knižní předlohu. A předesílám, může to hrát svou roli! Chci hlavně zdůraznit, že bez znalosti předchozího filmu/knížky bych měl pravděpodobně bordel v postavách a nevěděl bych, kdo jakou roli v příběhu hraje. Přiznávám, že jsem se obával obsazení... ono se není čemu divit, když už vám určité typy přilnou k tělu a teď měly být nahrazeny novými. Lisbeth je klíčová persona a švédská Noomi Rapace byla skvělá. Při prvních fotografiích křehoučké Rooney Mary jsem měl strach, velký strach. S očekáváním, jak si poradí s touto těžkou úlohou, jsem usedl do sedačky kinosálu a můj negativní odhad se rozplynul již při první scéně u jejího srbského šéfa. Je boží, to je bez debat... navíc jsem byl mile potěšen závěrem, který je bližší knižní předloze a který ukazuje Lisbeth i z jiné stránky. To, že je kniha z velké části "vykuchaná", no co... konečně není možné otrocky přepisovat každou stránku a filmovému zpracování to pouze prospělo. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Nieco medzi Zodiacom a Se7en. A to doslova, zdalo sa mi to lepsie (zaujimavejsie) ako Zodiac, ale na Sedem to nesiaha. Necital som knihu a ani som nevidel svedsky original, tak to tak aj hodnotim. V kazdom pripade je to kvalitne, vsak ako kazdy film od Finchera. Menej vizualych hraciciek ako kedysi, trochu viac drsne ako som cakal. 2,5 hodiny ubehne uplne v pohode, mozno je to trosku moc komplikovane, ale druhe pozretie (resp kniha) by to asi poriesilo. Rozhodne sa oplati vidiet, som zvedavy na dalsie 2 casti, resp na kazdy dalsi film od Finchera. Poctivych 8/10 [#18/2012, kino #6] ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka s dobře vystavěnou a zábavně absurdní pointou. Pro fanoušky režiséra nejspíš nejde o takovou masturbaci jako obvykle, ale řemeslo odvedl dobře a feeling severské produkce myslím zachytil věrně. Jediné, co mi trochu vadilo, je cpaní do popředí postavy Lisbeth, když film stejně víc stojí na Blomkvistovi a je propagován přes Daniela Craiga. Předpokládám, že v knihách má Lisbeth hlavní slovo, ale celkově vzato mi nepřijde nijak zvlášť originální ani cool, spíš trochu otravná. Její příběhové pozadí přidává zbytečnou půlhodinu ke stopáži (jestli ne víc) a k tomu je v téhle verzi hnusná jak noc, takže když se na plátně promenádovala nahá, měl jsem co dělat. Jinak si ale nemám na co stěžovat. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, jaké to bude, a hodně. Zbytečně. Vynikající ukázka precizního umu. Fincherova dokonalá režie plus výborně sedící industriální hudba Trenta Reznora, skvělý casting (ač Mara mě na plakátech hodně odrazovala, na rozdíl od hackerky ze švédské verze) - u mě 100%. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Knihu som čítal, švédsku verziu som zatiaľ nevidel. Fincherov pohľad na túto látku sa mi páči. Odpoveď na otázku, či je lepšie aby nakrútil i ďalšie dva diely alebo sa radšej venoval niečomu originálnemu, podľa mňa neexistuje. Vždy to dopadne dobre! Na druhú stranu na 5* Fight Club alebo Seven tento film nemá. ()

Jakira 

všechny recenze uživatele

Škoda toho konce...Film je jinak velmi povedený, ale poslední půl hodina ho stahuje o třídu níž. Od okamžiku, kdy se Lisbeth zeptá "May I kill him?" to jde všechno do kopru. Copak by se knižní Lisbeth někdy někoho ptala, jestli může zabít? Copak by se vůbec ptala i když zjistila to, co zjistila? Od začátku se zdálo, že Fincher své postavy zná a pak přijde tohle a člověk znalý knižní předlohy musí říct hlasité WTF? A druhá věc...proč sakra Fincher vybalí všechny trumfy hned? Proč nechá Lisbeth prozradit nějvětší záhadu a pointu celého příběhu druhé knihy. A proč se proboha Lisbeth prozradí něco takového jenom proto, že se jí na to Mikhael zeptá? Ona, která je tajemná, která nikdy nemluví o svém životě jen tak vyslepičí co se jí vlastně stalo. Prozradí tak zásadní věc, která vedla k tomu, že je taková, jaká je. To je naprosto nelogické. No a nakonec to, že do filmu vecpal každou maličkost, ale poslední zápletku s Austrálií jaksi zjednodušil mě, jako fanouška knižní předlohy naštvalo. Konec je nanic, ale pořád se jedná o dobrý film s dobrou atmosférou. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že v kině jsem se několikrát přichytil ve chvíli, kdy jsem srovnával. Srovnával jsem švédskou verzi filmu, tuhle americkou..a taky knižní předlohu. No a jasně..u většiny lidí asi vyhraje kniha. Doufám. Na druhé místo dle mého názoru skočilo tohle americké zpracování. Hlavní hrdinka, Lisbeth, je zde podle mě daleko lépe zpracována a vykreslena. Taky jsem si ji během čtení knihy představoval jako někoho, kdo sic nosí čírko na hlavě a i jinak se výstředně vyjadřuje..ale..ale že je to jinak pohledná holka. No a hlavně tohle se mi zde vyplnilo, za coč tvůrcům děkuju. No a Mikael? Daniel Craig není dokonalý, jasně, ale odehraje si své velmi dobře. No a když už jsem na začátku mého komentáře porovnával, já vidím jasný klad v tom, že tahle americká verze nikterak nerozebírá všechny členy rodiny. Všímá si pouze těch, kteří jsou důležití pro děj. Ve verzi švédské jsem měl v hlavě zmatek kdo je kdo a kdo je s kým a proč. Sic bylo stále těžké si všechno pamatovat, protože rodina Vangerů není zrovna malá, ale dá se to pobrat. Režie: ****; Scénář: ****; Herci: *****; Hudba: **** ()

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Kamarád se mě jednou zeptal, o kolik záběrů si může hercovi říct. Podle mě si můžete říct, kolik budete chtít. Není to jen o hercích, ale i o zvukařovi, kameramanovi, vyladění světel, lepší kompozici a spoustě dalších věcí. Je to balet a mou prací je zajistit, aby vypadal přirozeně." - David Fincher ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

10.01.2014

Sériovým vrahům se na filmovém plátně rád věnuje David Fincher, který do téže řeky úspěšně vstoupil třikrát – v Sedmi, v Zodiacovi a v Mužích, kteří nenávidí ženy. Momentálně točí detektivku Zmizelá… (více)

Reklama

Reklama