Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (Cinemart)

(více)

Recenze (311)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Dám sice za dvě, ale vůbec to není tak hrozné- koneckonců defibrilátor pracuje na podobném principu.....jenže ten film má dvě fáze- první, kdy se jen kecá a druhou , která je hnusná až na zvracení- žádnej horor jen spousta slizu.... a konec je vyloženě nepovedený, navíc víme co bude....40% ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Za mě momentálně filmu roku 2015! Samozřejmě chápu nižší hodnocení, protože ostatní uživatelé ČSFD byli odkojení na původním příběhu a původních filmech. Já ne. Pořádně ani nevím, jak vlastně originálně původní příběh zní a film s Frankensteinem jsem viděla možná jeden. A jsem opravdu velmi ráda, že právě Victor Frankenstein byl tím prvním filmem, který mě do tohoto "světa" zasvětil. Samozřejmě mě přesvědčilo herecké obsazení. Dan Radcliffe je výborný herec, který nám má ještě hodně co ukázat. Jeho ztvárnění Hrbáče bylo prostě geniální. Hlavním důvodem, proč jsem na film musela jít do kina, byl samozřejmě Andrew Scott. Role inspektora Turpina mu sedla jako ulitá. Andrew je opravdu herec všech tváří a dokáže dokonale zahrát jak "padouchy", tak "dobráky" ... No a pro mě skoro neznámý James McAvoy zahrál svou roli tak přesvědčivě, že jsem při sledování tohoto hereckého tria skoro ani nedutala. Jak už jsem se zmínila, příběh "novodobého" Frankensteina byl pro mě naprosto bombastický a jeho okořenění příjemným humorem mu už jen dodalo onu pomyslnou třešničku. Taky mě hodně potěšilo, že se tvůrci vyvarovali "přehnaným" scénám, které se ve filmu samozřejmě objevily, ale opravdu jen v malém množství. Co se týče filmu samotného, nemám k němu absolutně žádnou výtku a proto s klidným svědomím prohlašuju tento film za film roku 2015. Překonat jej bude opravdu velice těžké ... Pokud to ještě nějaký film stihne ... ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Režisér Paul McGuigan naservíroval divákovi vskutku zaujímavý cirkusový úvod. Sledujeme tak prvé stretnutie Igora so zanietením doktorom, pričom práve akčná sekvencia na mieste plnom artistov je odrazom nemalej filmárskej kvality a rovnako tiež prísľubom toho, čo má ešte prísť. Vďaka spomaleným záberom sú jednotlivé scény nádherne prehľadné, v dobrom slova zmysle občas pripomínajú dokonca Ritchieho Sherlockov a poriadnu čerešničku na torte potom predstavuje skĺbenie detailov na časti ľudského tela s röntgenom. Predstavte si niečo ako spojenie fatalít z Romeo Must Die a predstavivosť protagonistu zo seriálu Da Vinci's Demons. V každom prípade je určite lepšie raz vidieť, než stokrát počuť. Po takomto našľapanom začiatku sa síce vysoké tempo vytratí, stále sa však je na čo pozerať. Chémia medzi dvojicou hlavných hrdinov funguje skvele a hoci je príbeh zameraný viac na Igorov pohľad na vec, proti úžasnému McAvoyovmu Frankensteinovi jednoducho nemá žiadnu šancu. Ten si totiž kradne každú scénu iba pre seba, vyžaruje z neho obrovský kus odhodlanosti, tona šialenstva a pochopiť jeho konanie by tak nemal byť vôbec problém. Určite však nemám v úmysle nijako zhadzovať výkon Danielovho Igora. Ten bol samozrejme tiež veľmi solídny, avšak, zaujímavo načrtnutá linka jeho postavy, žiaľ, až príliš skoro skĺzne do nudnejších a pre príbeh takmer nepodstatných vôd romantiky. Čo sa ostatných postáv týka, priestor dostane aj niekoľko ďalších tvárí, no kvôli prekvapivo nedotiahnutému a zvláštne nevyrovnanému scenáru nemá drvivá väčšina z nich čím zaujať. Avšak, tam, kde zlyháva pero Maxa Landisa, nastupuje zasa skutočne podmanivá výprava, okulahodiaci vizuál a aj krásne dobové kostýmy. Udalosti vo filme sú totiž zasadené do storočia, ktoré je charakteristické konfliktom náboženstva a prebúdzajúcej sa vedy, takže pohľad na jednotlivé technologické novinky stojí rozhodne za to. Priznám sa, že od hudobnej stránky som očakával iba melancholickejšie, vážnejšie a skôr ponurejšie ladené motívy. Som preto rád, že ma skladateľ milo prekvapil a do svojich tónov nezabudol zakomponovať ani prvky jemnejšie, melodickejšie a oveľa veselšie. Victor Frankenstein síce má svoje mínusy, stále však ide o nadpriemernú, príťažlivú a chvíľkami aj zábavnú záležitosť, ktorá si pozornosť rozhodne zaslúži. ()

bambusacek 

všechny recenze uživatele

Victor Frankenstein. Anglicky Victor Frankenstein. Slovensky Victor Frankenstein. Film, který je fascinující především jednou věcí. V každém jazyce psaném latinkou se jeho název píše úplně stejně! Dám Vám krátkou pauze na divení se a uznalé kývání hlavou a pomalu se posunu k tomu méně úchvatnému. Začnu McAvoyem. Ten si uznalé pokývání hlavou rozhodně zaslouží. Hrál sice maniaka, ale hrál ho jako správný maniak a když byl na scéně on, tak film všechny bavil. Uděluji mu tedy palec nahoru. Pak tam Daník. Asi se všichni shodnem, že je to navždy Harry Potter a do ostatních filmů, by se pouštět neměl. I přesto, že hraje hlavní roli, snad všem byl zcela ukradený. Palec dolů. No a pak tam byl ještě pan Scott ze Scot(t)land Yardu. Nestačil jsem se divit, že ho hrál i Moriartyho ze Sherlocka. Ale každopádně palec nahoru. Jediné, co celý film zkazilo byl děj, který byl absolutně nudný a o ničem. Palec dolů. 60% PS: Film lze úspěšně použít na oživení pošlého křečka. Ověřeno. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji se kdy jsem naposled viděl tak kvalitní předlohu a obsazení spálené na nezajímavém příběhu, hloupém a děravém scénáři, tuctové filmařině, a nekonzistentní narativě bez kouzla, humoru, nebo atmosféry. Radcliffe a McAvoy se navíc do svých rolí, přinejmenším tak jak jsou ztvárněné, příliš nehodí, a okouzlující Jessica Brown Findlay, drsňácký Charles Dance, ani trocha kontemplace stvořitelského dilematu toho moc nezachrání. 45% ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Nic nového, nic originálního, nic převratného. Těžko si z toho filmu něco zapamatovat, je to jako jedna běžná hodina a půl ve vašem životě která uběhne, a už si z ní nikdy nebude nic pamatovat. Užitek z toho má jen Radcliff a McAvoy na svých účtech, jinak asi nikdo. ()

Steel32 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal slibně ale pak to začalo nějak upadat do dramatu a drželo se to především na hereckých výkonech Radcliffa a McAvoye. Zpracované je to taky hezky, o tom není pochyb. Štěstí za ten vydařený konec. Vesměs to v celku není vůbec špatné, jen to nijak extra nezaujme. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Zabavilo, no druhy krat to uz asi neuvidim. Je to taka klasicka beckova jednorazovka. Herecky sa mi pacili obaja "tvorcovia", no inak ma to nechytilo. A to Monstrum bolo divne. ()

abetu 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem herecký koncert o dvou hercích a dostalo se mi jen polovičního uspokojení. Daniel Radcliffe zklamal, ale James McAvoy to na plné čáře zachránil. Tak skvěle přehrává, že dokáže utáhnout celý film. Pozornost na sebe vedle něj dokáže jen chvilkami stáhnout Andrew Scott, ale neměl bohužel zdaleka dost prostoru. Vizuálně fajn, dějová linka nuda a úplně zbytečná romantická vedlejší zápletka navrch. Kdyby si dokázal Victor Frankenstein udržet tempo a dynamiku, kterou má na začátku, tak by to bylo na pět hvězd, ale obojí po prvních dvaceti minutách mizí. Škoda. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne nepodarene spracovanie Frankensteina a jeho monstra. Vsuvka s Radcliffom tiez uplne zbytocna. Chalanisko asi nepouvazoval nad scenarom, inak si to neviem vysvetlit. Siaha totiz po zaujimavych a i uspesnych scenaroch v poslednych par rokoch. Toto je vsak poriadny paskvil. Cele to bolo pre mna znacne otravne. Neodporucam. Zabity cas. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Harry Potter hrál hodně dobře, alespoň na začátku filmu, to zase jo, ale přikrášlenej příběh pár detajlama o tom jak Viktor k monstru přišel už asi všichni znají. Kdyby alespon byla dvojka, kde by se monstrum vyřádilo, ale to nedopadne. Takže poctivých 61% ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Už od prvních scén je znát nevyrovnanost žánru, nevyjasněnost cílové skupiny, a pramálo vkusu. Nechápala jsem, jestli sleduji zcela nevtipnou komedii, příšerně nudný film pro děti, nebo co to vlastně je, ale od prvních záběrů jsem se na Radcliffa nemohla koukat. Hnusí se mi jak vypadá, jeho úsměv je vyloženě odpudivý, a že by nějak dobře hrál, to se taky říct nedá. Scénář je laciný, odhadnutelný (jako všechno poslední dobou!!!), chybí tomu vtip i drama, pořádná zápletka i pořádné finále. Jednu hvězdičku dám, za odevzdané superherectví Jamese McAvoye, díky němuž jsem v kině neusnula. ()

burton odpad!

všechny recenze uživatele

Bože, to byl ale hnus, který zdaleka předčil mé očekávání. Můj oblíbený James zde vysmahnul nejvíc uslintanou, uprskanou a nejslizovatější roli ever. Dostal prostor a náležitě jej využil. Harry, Harry, Harry, člověku ten čas tak utíká, když se dobře baví! A Ty ses evidentně bavil skvěle a s kolegou McAvoyem jste si pěkně zařádili. Avšak bez ohledu na vaše skvělé řádění a na skvělou výpravu, tenhle film je megažumpa všech Frankensteinů, jejich slizkých, smradlavých, odkapávajících, červama a masařkama prolezlých předchůdců. PS: líbil se mi Andrew Scott, což je v tomto případě zcela logické :) ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Dva skřeti. Z nichž jeden je i transka. Ano, je to McAvoy a Čarvenýútese. Kupodivu mi tu McAvoy nevadil, což je co říct, protože prožitek z Wanted mi totálně zkurvil. Tady hrál pěkně. Bravo. Asi největším problémem je, že tenhle příběh už je stokrát omletá pohádka, kterou se každý pisálek snaží obohatit o nějaké své intelektuální poznatky, romantiše nápady a potentní vsuvky. Takže voila, máme tady sešitou blbůstku víc než samotné Frankensteinovo monstrum. Možná, že když to bylo zelený a v devadesátkách se vám to potácelo po obrazovkách, bylo to top, teď už je to ale jenom průměrné (v rukou zdejšího maniaka podprůměrné). Další věcí, která mě dost sere, je to "horor". Kdo to tam jako napsal? Shelly asi rotuje v hrobě. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z těch filmů, na které se dívám celkem bez předsudků. Prostě čistokrevná zábava s hromadou efektů a příjemným viktoriánským či streampunkovým lookem. Je to vlastně docela blábol a finále mi teda gule neurvalo, ale celkově mě to docela bavilo. James McAvoy opravdu někdy až nesnesitelně démonizoval svou postavu, to je pravda. Já to vidím jako takového oddechového bratříčka Van Helsinga nebo Sherlocka Holmese a asi mi to ke štěstí stačí. Bavil jsem se a klidně se podívám znovu, příjemná blbinka. Od režiséra Sherlocka by se sice čekalo něco více sofistikovaného, ale co už, snad příště. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Patrně nejhorší Frankenstein, jakého jsem viděl! Nevím, jestli se něco neztratilo v překladu nebo dabingu, ale zvláště ty McAvoyovy bláboly mě neskutečně štvaly. Vizuálně dejme tomu, ale ten děj je slátaný tak, že to snad ti herci museli poznat už při čtení scénáře. Slabé dvě hvězdy. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Psychologický nářez to není, smutné drama také ne, nervy drásající horor už vůbec ne, ... ale stejně se dalo na to koukat. McAvoy je opravdu schopný herec, Harry Potter neméně. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Klasika je klasika a asi se žádný režisér necítí úplný, pokud si nenatočí vlastní verzi Drákuly, Frankensteina apod. Tento film se drží historických reálií a romantické atmosféry 19. století (knížku jsem nikdy nečetla, proč taky, když existuje milion filmů a příběh je více méně jednoduchý a přímočarý). Zápletka funguje, obsazení též, postavy se navzájem doplňují a McAvoy řeční, až mu pěna lítá od úst. Nechybí ani povinné rozjímání nad tím, co patří lidstvu a co bohovi. Každopádně na téhle verzi příběhu není co spravovat. Hodní upíři, zombie teenageři a emo golemové jsou módní záležitost, ale strašidla jsou ke strašení ne k litování. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Známy príbeh v novom kostýme a s novými hercami. Tento snímok, v porovnaní s ostatnými (a oveľa vydarenejšími) predchádzajúcimi filmami vôbec nepadá do kategórie „horor“. Pre milovníkov tohto príbehu to ujde pre „ostatných“ sa to bude javiť ako priemer (miestami kvôli nevypracovaným detailom až podpriemer). Ja osobne dosť postrácam dlhší pasáž a „boj/život“ s vytvoreným „človekom“. Herecky najviac zabodoval J. McAvoy a A. Scott. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama