Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že má nový Vetřelec tak nízké hodnocení. Uznávám, že nedosahuje kvalit původních filmů a i Prometheus byl o chlup lepší, ale stejně je to vynikající sci-fi s hodně dobrým Fassbenderem. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mi zase Vetřelce: Covenant nikdo vyloženě nedoporučoval, já si řekla, že když už jsem viděla všechny ty Vetřelce se Sigourney Weaverovou, tak mrknu i na tohle. Nebylo to vůbec špatné a já se u filmu bavila. Ačkoliv po jeho shlédnutí jsem si říkala, že to působí jako dva odlišné filmy slepené dohromady. První půlka působí jako sci-fi film, ve kterém posádka vesmírné lodi hledá novou planetu ke kolonizaci - takže něco na styl Interstaller. Druhá půlka už je klasický Vetřelec, který se teda povedl o dost víc než Prometheus. Na Promethea se tady navazuje tak nějak zvolna, ale i tak mi zde chybělo pár odpovědí na otázky z konce předchozího filmu. Opět chválím skvělé herecké obsazení. Za mě je obrovským plus účast Katherine Waterston, která byla prostě skvělá! A hned v pořadí chválím Fassbendera, který byl jako Walter moc fajn a jako David pěkný zmetek. Jsem docela dost zvědavá, co si na nás přichystají do budoucna. U nového Vetřelce jsem se opravdu zabavila a film se mi líbil, nicméně musím konstatovat, že do budoucna by na scénářích k pokračováním měli trošku víc zamakat. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo neskutočne zlé. Blbé postavy, nelogický príbeh a chudák votrelec, ktorý je tam len na efekt. Nebolo to ani dobré sci-fi, ani dobrý horor. Akoby Ridley netušil, čo chce vlastne natočiť. Logických chýb tam bolo toľko, že zhruba v tretine moje mozgové bunky rezignovali. A tá stopáž! Na takýto guláš by bolo veľa aj 80 minút a nie 2 hodiny. 40% ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Další kamínek do zřejmě nekonečné vetřelecké mozaiky. V hlavních rolích jednoznačně nezapomenutelní roboti made in Fassbender: 70% (13.410 hodnotících je na průměru 62%). ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Scott v této mnoho věcí odhalující části universa jasně říká, kam vždycky jeho filosofie směřovala. Málem náznaků se řekne mnoho věcí. Covenant podtrhl Promethea a vykopl míč směrem k bráně, kde mu nic v cestě nestojí. Film sice staví na zavedeném alienovském ději, kdy nemá naději přežít skoro nikdo, ale o to tu vůbec nejde a Covenant jasně řekl, že o to nikdy ani nešlo. Fassbender sice dostal těžce naloženo, ale svůj náklad směle nese dál, bravo! V závěru jsem měl silné mravenčení, jelikož zničené město nebylo domovskou planetou, takže co bude příště? Kdo koho stvořil a kdo kdo koho zničí? Je to obrovské téma. Těším se. 100% = 5/5 Edit: myslím, že si Scott velmi ublížil tím, že přehnaně visí na tématu vetřelce. Tohle už o vetřelci vůbec není a diváci by si to měli také uvědomit, že o to v prequelech nejde. Alien je pryč, zapomeňte na něj. Jo, Scott ho tam dal, ale jde mu o něco jiného - řekl bych, že chce z kultu udělat ještě větší kult a bohužel to asi nebyl dobrý nápad. Ale stalo se. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Poměrně hezky natočené naprosto stupidní Béčko… Nejde o tom přemýšlet jakou součást Vetřelčí série a popkultury, to by se člověk asi nahněval. A to už se jednou nahněval u vzkříšení. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ridley opäť nesklamal a tak sa po dosť úmornom úvode ocitáme asi po trištvrte hodine filozofovania na mieste akcie. Akcie plnej votrelcov v rôznych formách, ktorí majú klasicky radi ľudí na raňajky. Možno by to nemuselo byť, keby človek nebol tvor neporiadny a pri prvej návšteve neznamej planéty si nemusel hneď zapáliť a odhadzovať špaky na zem. Teda nie na Zem, ale na tú neznámu planétu. Scenár sa trochu opakuje, alebo aspoň podobá na filmových predchodcov, ale na slabšie štyri hviezdy to stačilo. –––– Všetko je bezvýznamné, keď položíme otázku, na ktorej záleží: Odkiaľ pochádzame? ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Bársaká piča sa na vás nacapí, a nemusí byť ani z inej planéty. Ale táto bola taká životaschopná a bojovná, že by prekonala aj modlivku nábožnú. Fassbender si zase zahral robota, dokonca dvoch, tak sa asi doteraz teší. Dokonalosť to nebola, ale mne sa film páčil. ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

Čtyř a pětihvězdičkáři, snažně vás prosím, buďte té dobroty a vyrobte stroj času. Přesuňte se do roku 1979, nebo ještě lépe do roku 1986 a navštivte nějaké kino po premiéře filmu Aliens. Řekněte divákům, že jste z budoucnosti, ve které byly natočeny dva prequely na prvního Vetřelce. Povyprávějte jim o tom, jak byl kdysi na nějaké planetě černý gizd, uzavřen v dózách, připomínajících termosku na horké nápoje. Že ten gizd a všechno kolem něj se chová podle toho, co zrovna napadne scénáristy. Zmiňte se o dvou ultrastupidních posádkách lodi Prometheus a Covenant, dementech, co mají infekční místnostni na okrasu a pravidla karantény porušují hůř, než učeň na praxi. Že na cizích planetách se nenosí helmy a skafandry, ale kšiltovky. Že vývoj xenomorpha není evolucí, ale stagnací, protože zatímco onen klasický proces vzniku  (Královnou nakladené vejce, z něj se vylíhne facehugger, který se přisaje na hostitele, z nějž až po mnoha hodinách odpadne, z hostitele se po dalších hodinách vylíhne chestbuster, který po dalších hodinách vyroste v mladého xenomorpha) je až příliš zdlouhavý, neboť v minulosti stačí v lese šlápnout na prašivku, jejíž prach v člověku za pár desítek minut vytvoří hotového xenomorpha. Že ve vesmírních lodích zásadně kopulují pouze černoši s běloškama. Že i android může být gáj homosexuál. Že i kapitán vesmírné lodi má své dny, když ohrozí životy 3000 vesmírných kolonistů kvůli jedné ženské.  Že ti Inženýři, zdůrazněte TI INŽENÝŘI, kterých by se měl týkat komplet prequelový univers, jsou pouze komparzisté, určení pouze k vyhlazení, protože je David zbombardoval termoskama na čaj. Nakonec jim oznamte to úplně nejlepší nejvíc - že xenomorph nevznikl přirozeně z vajíček, která klade Královna, ale je to výtvor uraženého Davida, který na planetě z trucu bouchá vajíčka na přesčasech protože ho jeho stvořitel zbuzeroval, že hraje epického Wágnera jen na klavír. Nechejte diváky chvilku vydýchat a i přesto, že budou znatelně pěnit vzteky, jim klidně a s úsměvem na tváři oznamte, že jsou to oba nadprůměrné filmy, kterým jste dali čtyři až pět hvězdiček z pěti. Nyní již bude otázkou několika málo minut, než příchozí lékař označí vaše zranění jako neslučitelná se životem. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Rovnako dobré ako starší Votrelci. Síce Weaverová bola len jedna ale pre novšiu generáciu divákov je toto ešte dôstojne pokračovanie. Ridley potvrdil že v tejto filmovej serií je ako doma. Trošku pomalší rozbeh ale potom to už malo svoju správnu koľaj s dobrým záverom. Takisto iba jeden Votrelec ako vo videohernej podobe Isolation. Disney ako služba zatiaľ veľká spokojnosť. 4* ()

stitch7 

všechny recenze uživatele

/// Může existovat ještě pitomější posádka než ta z Promethea? Ale ovšemže, tady ji máme! A nejen to, je ještě asi tak desetkrát nezajímavější. Taková partička na mordy. Ty jsou často aspoň nekompromisní a krvavé. Hodně zamrzí hlavní postava (které tak ani pomalu nechci říkat, jak necharizmatická je) Daniels, která se rozhodně nepřibližuje k Ripley, ale ani k Shaw z minula, která mi dost chyběla. Naopak nechybí David, který po deseti letech samoty začal nesnesitelně filozofovat. Fassbender tu je ve dvojroli, což pro mě byl mega fail, protože jsem si to uvědomil až ke konci a celou dobu jsem si spíše říkal, proč vybrali pro ty dva androidy tak podobné herce :D. Tak či tak byly plky o vzniku a stvoření čehokoliv hodně přes čáru, scéna s výukou na flétnu až k smíchu. Bohužel to v kombinaci s hloupou crew nemohlo fungovat. Po nespokojenosti z minula, že vetřelce je málo, ho zde máme více a dokonce ve vícero variantách. Zejména v úvodu ale v nepěkné digitální verzi, kde se oproti Prometheovi třicet milionu chybějících v rozpočtu podepsalo asi nejvíc. Proč se šetřilo, když ten film vydělal tak dobře? I mimo aliena ale minulý snímek vypadal vymazleněji a velkolepěji, akční scény jsou takové prázdné. Nespokojenost taky pociťuji ve zdejším zrodu alienů. Prach z hub? Jako vážně? Finální plot twist šel odhadnout hodně snadno, i přesto jeho chladné podání celkem zafungovalo, takže závěr přeci jen celkový dojem zlepšil na tři hvězdy. (Na to, že finální střet s příšerákem ve vesmíru, kde nemá fungovat gravitace, jsem si od dvojky už asi zvykl) Akorát se tedy už asi nikdy nedozvíme, jak David cestoval kosmem dál. :/ Určitě nejslabší ze včech dosavadních Alien filmů. Jestliže ale i tento nejslabší je na tři hvězdy, myslím, že si vetřelčí sága nevede vůbec špatně. Momentálně se cítím převetřelcovaný, takže je fajn, že Romulus dorazí až v srpnu. Moje skromné osobní seřazení: Jednička > čtyřka (vzkříšení) > trojka > Prometheus > dvojka > Covenant. ()

JančiBači 

všechny recenze uživatele

Problem Covenantu je v tom, že vôbec vznikol a že sa na to dal Scott nahovoriť. Tento galimatiáš neprináša nič nové, nič prevratné, všetko tu už bolo je to predvídateľné a moc filozofické. K posádke vesmírnej lode nemáte žiadny vzťah ani sympatie. Všetci reagujú hlúpo a dopredu viete kto je na rade. Herecký casting nula bodov, zachraňuje to ako tak Fassbender ale aj ten celý film neutiahne. Silnú ženskú hrdinku ako bola Ripleyová v tomto filme nenájdete. Celkový dojem po odchode z kina bol veľmi vlažný, prišlo mi to ako ďalšie Bčkove pokračovanie Votrelec vs Predator a nie ako "pokračovanie" kultu. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

SPOILERS nie, nie je to dokonalý film. páči sa mi, že Scott drží slovo a odpovedá nelogickosti z Promethea, trošku ma mrzí že príbeh Elisabeth Shaw sa stratil v ledva dostupnom virály ale tak pri jeho pasii na director's cut a podobné tak verím že toto sa ešte dopovie. páči sa mi tá ústredná metafora že Votrelec vznikol prístrojom ktorý vytvoril človek. aj celá tá filozofická arcizlodušskosť Davida ktorá bola v Prometheovi naznačená veľmi funguje. a ked sa objaví pôvodny xenomorf tak som sa cítil znova ako malý chlapec. som zvedavý na trojku. ()

iantomasik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu tvrdit, že by tam byl ten slasher namixovanej zrovna umně a taky je většina jeho části tak okázale nepodstatná a odbytá, až si říkám, jestli o něj vůbec někdo krom producentů stál, ale ty věci okolo nebyly vůbec špatný. Jasně, že se pořád pohybujeme po povrchu mělkých vod filosofie letního blockbusterů, ale i tak jako antiteze promethea tenhle kus funguje celkem dobře. Navíc se nedá říct, že by ty aluze na cyklící se krizi řečkých bohů a jejich výtovrů byly uplně marný. Zkratka kterou pak vyšvihla scéna konfrontace aliena, davida a věřícího kapitána se za mě řadí i k něčemu poměrně nevídanýmu. Prostě uvítal bych víc stavění srubů a hraní na flétničku, než xenomorphů ve vaně, ale i tak jsem nebyl zklamanej. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Divačky a diváci dostali to, co chtěli. Prometheem režisér zcela změnil dosavadní usedlý koncept a optiku, dal fenoménu nový život, spektakulárnost, novou mystiku a otázky. Publikum to nějak nevzalo, tak se vrátil do zajetých kolejích. Lidé mají raději svůj zvyk, než něco nového, raději pohodlné odpovědi, než otázky. Takže máme opět další Vetřelce. Nepřekvapivě tak člověk zažívá mnohá deja vu, protože mnohé záběry už vlastně viděl v některém z předchozích dílů. Na rozdíl od Promethea, který šel novým/jiným směrem, také děj je předvídatelný – je jasné, jak to začne, jak to skončí, jak se postavy zachovají… je to jen otázka času. První Vetřelec byl nedokonalý a až publikum z něj udělalo fenomén a domyslelo odpovědi tam, kde nikdy nebyly. Od Promethea se čekala dokonalost. Vetřelec se vrátil k lidové zábavě. Pointa zabíjí báseň. Prostoru pro fantazii tak fatálně ubývá. Mám raději Scotta jako vizionáře, než jako Trošku… Slunce, seno, vetřelec. A dobře jim tak, říkám těm, kteří ofrňovali nad Prometheem, protože byl „jiný“ a teď začínají poznávat jeho kvality, když dostali Vetřelce, který je stejný. V tom případě jsem pro Twin Peaks po 25 letech. Tedy když stejný, tak se vším všudy… se Sigourney Weaver. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Na film jsem šel jako absolutní neznalec universa s jen velmi povrchními znalostmi dávno viděného Promethea, který mě navíc těžce nebavil, ale řekl jsem si, i dle doporučení, že by na mě Covenant mohl zafungovat o něco lépe. No a voilá, ono to tak i bylo! Film ve mně navíc vzbudil zájem o dohnání původních dílů, které by měl asi vidět každý, kdo si říká filmový fanda. Když si odmyslíme pořád dokola omílanou dementnost posádky, tak dostaneme velmi velmi fajnový akční sci-fi thriller (horor bych v tom úplně neviděl), který si rád pustím znovu. Po Fassym a Katherine Waterston mi přišel velmi sympatický Danny McBride a také vizuální zpracování bych chtěl určitě vypíchnout (v IMAXU to musí být vážně pecka). Pokud bude pokračování, rád u toho budu i příště. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Narovinu. Prometheus se mi líbil svou temnotou, hutnou atmosférou, i přes nepříliš dobře prokreslené postavy. Bohužel Covenant je ve všech ohledech ještě slabší. Pěkná vizualizace je potlačena nezáživnými scénami. Ani jedna mi v paměti neustala natolik, abych si radostně řekl: jo tohle bylo fakt dobrý. Finále o ničem. Scott se režijně trápí, ale hlavně by potřeboval silný scénář a ten mu tentokrát opravdu nedali. Rozhodně nejslabší díl vetřelčí série. ()

Drnqonovic 

všechny recenze uživatele

Bez logiky, bez napětí, bez gradace. Zoufale hnusní vetřelci (v tom špatném slova smyslu) a naprosto debilní postavy. Kdo se oddělí, je mrtvej. Vrchol všeho jsou veškeré scény s Davidem. Ultrašpatná bitka dvou androidů, která musí být freneticky sestříhaná, aby jim nebylo vidět do obličeje, a wtf scény, kdy Fassbender sám se sebou hrajou na flétnu a nakonec se sám políbí. Bizár roku a Scott by měl Vetřelce nechat spát. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama