Reklama

Reklama

Během jediného dne je město Silverton zpustošeno nebývalým náporem tornád. Celé město je vydáno na milost a nemilost nevypočitatelným smrtonosným větrným smrštím a podle předpovědí má to nejhorší ještě přijít. Většina lidí hledá bezpečný úkryt, zatímco jiní utíkají k větrnému víru a sledují, jak blízko k tornádu se dostane lovec tornád, aby pořídil snímek, který se podaří jen jednou za život. Příběh je natočen očima a objektivy profesionálních lovců tornád, amatérů hledajících vzrušení a odvážných obyvatel města. Film V oku tornáda vás vrhne přímo do oka větrné smršti a prožijete ty nejextrémnější podmínky, jaké nám matka Příroda dokáže připravit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (457)

juta 

všechny recenze uživatele

Teda popravdě nic moc. Nic extra, děj je chabý (i střih a kamery), obyčejný, herci také. Chvílema nepříjemný, jako když vám něco vletí do oka. Světlou stránkou byla chvíle, kdy auto proplouvalo okem tornáda a vystoupalo nad mraky, kde vykouklo sluníčko, jinak průměr a z některých dialogů se mi dělalo šoufl. Lepší dvě. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Into the Storm je podozrivo kratučké dielo. 90 minút aj s titulkami slúži ako varovanie, že scenáristi sa síce mali popasovať so situáciami, kde by hrdinovia čelili tornádam, no zároveň pri neustálom výskyte odpadá napätie - kedy a kde udrú. Najprv je tu iba jedno tornádo a príde na chvíľu, potom sa ich objaví viac a našťastie finále graduje vytvorením mohutného víru s úctyhodnou rýchlosťou 450 km/h, ktorá už narobí absolútnu paseku v krajine. Situácie, do ktorých sa však hrdinovia dostanú, sú plné klišé. V oku búrky nemá poriadny scenár, je iba sériou scén, kde striedavo čakáme na to, kedy príde ďalšie tornádo a momentu katastrofy, kedy to na plátne poriadne hučí a máme sa báť o hrdinov. Keď zúri akcia, je to fajn. Ale počúvať našich hrdinov, je už horšie. Novým elementom oproti starému Twisterovi má byť aj koncept found footage. Autori sa nám snažia navodiť pocit, že všetko, čo vidíme, je točené týmto štýlom, ale hoci je tu obrnené auto s 24 kamerami, každý druhý herec pobehuje s kamerou či mobilným telefónom, stále je to iba pekná vychytávka pre cca dve tretiny scén, ale zvyšok je aj tak točený klasicky. Na určité pohltenie do deja to stačí, najmä prvé momenty, kedy sa fakt ocitneme vnútri tornáda alebo pár ďalších intenzívnych chvíľ. Herecké obsadenie povolalo skôr amatérskych hercov. V oku búrky mohol byť dobrý film, ale stroskotáva na chabom scenári a fádnych situáciách, ktoré to napätie nedokážu generovať. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je to blbosť, povedzme si to na rovinu. Nevadí mi, že je to bezpríbehová naháňačka tornáda, ale to tupé chovanie postáv. Síce to v Oku búrky nevybuchuje ako u Emericha, ktorý si dáva takéto tornáda na raňajky, ale inak sa na to dá mrknúť. Casting je tiež celkom v pohode. Thorin si zo stredozeme odbehol pozrieť tornáda a zvyšok kreténov, ktorý naháňajú tiež tornáda, alebo ktorých naháňajú tornáda sa tiež dajú zhltnúť. Ako celok to nieje také tragické a slušné efekty sú asi najväčší ťahák filmu a poteší aj hudba Briana Tylera. 65% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych tu toho deště neměl dost, vlezl jsem do kina na bouřku. Musím se ale poplácat, ještě nikdy jsem nezažil takový zvuk, jako tady. Už je mi jasné, proč mají na Zélandu tolik otřesů půdy, protože když se v sále Delux na Ken Terrace rozjede film, musíte se připoutat k sedačce, jinak skončíte na chodbě. K vidění nebylo nic nového, ale dalo se na to úspěšně koukat, což je a) to jediné, co od katastrofického filmu čekám a b) stokrát lepší, než trpět u rozmazaných výmyslů strýčka Musímbýtoriginálnízakaždoucenu. (Wellington, NZ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

A tak se nám nad USA zase objevil po letech další Twister a ne jeden. Helen nám už zestárla a tak bylo třeba nasadit mladší kusy. A tak tu máme zase lovce tornád ma dokonce dva teamy, přičemž ten jeden to hrál na vážnou strunu a ten druhý dělal ,,srandu''. Máme tu několik hrdinů, kteří se vinou osudu a tornáda nakonec setkají aby užaslému divákovi prokázali kdo před živlem obstojí a kdo ne. Ty zápletky byly idiotské, debilní, stejně tak některé dialogy. Tím vším je divák hned od počátku hojně nakrmen. Naštěstí nemusíme sledovat jen úvod do života mladých amerických středoškoláků, problémy otce se syny či bezcharakterního tornádo huntera, který by za blízké záběry tornáda obětoval celý team... Naštěstí tu máme i to tornádo a ne jedno a tady musím uznale pokývat hlavou. Nevím kam se počítačová animace ještě posune, ale tohle a San Andreas ve mně svým zpracováním zanechalo nesmazatelné stopy. Všechnom působí až neskutečně reálně a když kolem vás letí Peterbilt s palivem, nebo Jumbo jako vlašťovka tak je to prostě jako naživo. Stejné uznání jsem měl i po tornádech při pohledu na zpracování zkázy... Amíci si v katastrofách libují a ve filmech je dotáhli na jedničku. Samozřejmě diváka na konci neminou hasiči a ni píchlej prápor s hvězdami a pruhy do trosek... No ale to už tak musíme brát. Nestečí-li vám tedy v kanclu váš USB větráček, pusťte si tenhle film. Přemýšlel jsem, že dám za 2, ale fakt se mi líbil Titus (hlavně ta elektricky ovládaná věž jak v B17 :-) a tak dávám nakonec za 3, o jednu méně než u originálního Twisteru. Snad za 25 let nezměním názor. * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nacpat Found Footage do katastrofického snímku? Proč ne! Tady to rozhodně funguje, efekty nejsou vůbec špatné. Divák se docela pobaví, napětí tomu nechybí a od začátku do konce má film fantastický náboj, který nedá vydechnout. Kdyby se ubralo na klišé, které kazilo celý obrázek a byl by divákovi nabídnut nějaký zvrat, tak bych neváhal dát plný počet. Žánr katastrofický není moc oblíbený a netočí se často, a proto jsem jako divák tohoto žánru rád za každý pokus. Na plný počet Into the Storm nesahá, ale ke spokojenosti bohatě stačí .. 7/10 = 76% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nulové budovanie atmosféry. Naozaj som nepostrehol náznak snahy o jej gradovanie, k tomu si pripočítajte fakt nevýrazné postavy a výsledok nestojí skutočne za veľa. Chcel som dať Into the Storm tri hviezdy, ale práve mi doplo, že neviem ani za čo mu dať dve, tak nakoniec skončíme pri jednej za vizuálnu stránku filmu, ktorá, čo je prekvapivé, pri ručnej kamere, nepôsobí vôbec roztrasene. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vizuál velice fajn, ale dementní scénář a dialogy podkopávají jakoukoliv snahu o nadprůměr. Pokud se někomu líbil meteorologickej minitank, pak vězte, že tohle si tvůrci půjčili z reality. Více zde. Tornáda dobrý, film chujovina. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Scenár je strašná slabota, film v tomto smere okopíroval všetko čo sa len dá, takže často bolo hneď jasné, čo bude v ďalšej scéne. Ale efekty a celková atmosféra neboli zlé, celkom ma to "vizuálne" pobavilo. Takže ten, kto čaká nenáročnú filmovú zábavu zameranú hlavne na efekty, by mal byť spokojný. 55/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Dokonalé technické provedení. Už jen pro to se stoji na tento film podívat. Zbytek stojí za starou bačkoru. A přestože je film hlavně o tornádech, myslím že si film zasloužil lepší herce a scenáristy, než ty z nových beverly hills. Přijde mi to prostě škoda. Za mě 65% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak jak, Bobíku? Mrknem na Tornádo Lou, tu Arizónskou pěnici, prohlédneme jí oftalmoskopem? Pokud je tedy okem míněn opravdu sklivec a nejedná se jen o téměř básnický pojem vytvořený poetickým střevem, pak bude dozajista myšlena prdel. Prdel!!! No, to abych vyměnil nástroj. Vzhledem k tomu, že jaksi uznávám své občasné autority, uvěřil jsem některým zde vyprodukovaným větám v komentech, že klasický model o tak či jinak pochroumané rodině zde figurovat nebude, super, klišé se nekoná a o čem ten film teda bude, hehe, dále až božsky opěvované dramatické scény a další všemožná superlativa o supercele. Do prdele. Po trapných patnácti minutách měním lékařský kufřík, neskonale se směji ftipné dvojce na čtyřkolce, proklínám svou důvěřivost a čekám na ten neskutečný vrchol, grandiózní finále, tak, větře duj. No, přetrpíme pochroumanou rodinu, zív, já to věděl, kreténské dialogy primitivních scénáristů napsaných pro idiotské studenstvo, plky a milion kamer geniálně obhajitelných projektem časové kapsle, to už jsem opravdu uchcával. Tolik trivialit na jednom místě... větře, duješ??? Pořád čekám! Fůůů a fííí, meluzína jak od Křemílka s Vochomrchou a stejně zákeřná, dokonce jednomu hrdinovi, zástupci pana šiditele, vytáhla prdel skrze kanál. Nebój, kufřík už mám otevřený. Dočkali jsme se i přerodu cynika profesionála v citlivou duši a miláčka všehomíra a pozór, jeho letu vokem... tak to bylo ono? Na to tady hodinu a půl čekám? K dokončení trapnosti další rozhovory do kamer, společné mazlení bratrů Bíbrů a taťky a džouk v podobě již zmíněné dvojice na úrovni tele-tele. Od začátku dokonce dokonale bez napětí, neboť každé z hrajících telat má na čele napsáno, jak že to s nim bude dál. Ač jsem nečekal nějaký extra umělecký zážitek, tohle bylo velmi podprůměr, přátelé. O hrdě ač potrhaně třepotajících se vlajkách se ani nezmiňuji, je to špatné pro morálku. Takže, Bobík je neskonale nasrán a bude se více držet hesla „důvěřuj, ale prověřuj.“ ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|92%| Shlédnuto v kině. A já jsem teda velmi spokojen. Opravdu mě to chytlo proto se nestydím dát plný počet. Možná by to mohlo být delší, velkolepější a tak, ale já si nemohl pomoct. Jasně, začátek se prý trochu táhne, ale to není ani tak pravda. Poznáváme tu postavy, které mi přišly normální, ale během dramatických chvil či napínavých scén jsem si je později získal. Uvěřitelné postavy, které se do tohoto filmu hodily. Tak, každý má svůj názor, ale tak to je. Jakmile začne zuřit tornádo, tak už je tu jedna destruktivní akce za druhou. A musím říci, že je to perfektně natočené. V kině to znělo opravdu skvěle. Takže v tomto směru asi není co dodávat. Je tu ke konci i dost napínavých chvil, kdy člověk neví jestli to dotyčný přežije. Spoilerovat nechci, ale jsem rád, že tu byla i nějaká ta obět. Bylo by moc fantastické aby to přežil každý. Konečná fáze či vyvrcholení posledního údera tornáda měla atmosféru. Hudba od mého oblíbence Briana Tylera se povedla. Není úplně fantastická jako u Expendables, Iron Man3 atd, ale ty známé hudební motivy a podobný styl tu byl. No, myslím, že asi není nutné abych komentář nějak natahoval. Jako katastrofický film to vyloženě není. Spíš takový zmutovaný moderní pokus, ale mělo to rychlý spád a mě to bavilo opravdu hodně. Nemám co bych už dodával. Těším se na opětované shlédnutí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nezkrotný přírodní živel v (téměř) hlavní roli katastrofického filmu fičícího ve stopách "Twisteru". Dobrý dojem sráží "béčkové" pojetí slabého scénáře s řadou postav, které jsou na odstřel. Steven Quale byl angažován producenty pro své určité schopnosti technicky zdatného režiséra, které ve scénách s tornádem, nejednou prokáže. Horší je to s vyprávěním příběhu, jehož síla spočívá jen v tom, když se na scéně zjeví neúprosný trychtýř tornáda smetoucího vše ve své blízkosti. A tím vůbec nejhorším jsou postavy, kterým bez rozdílu budete přát rychlý skon, anebo, aby jim na jejich pologramotných hlavách přistál balvan nebo kus střechy a "rozsvítilo" se jim v jejich hloupých palicích. Všechno marné. Úvod filmu nebudí nadšení. Prostřednictvím popisek se v něm seznamujeme s celou řadou postav, které mají proslovy na kameru. Jednu skupinu tvoří lovci tornád, kteří čekají na své "úlovky", které delší dobu nepřicházejí. Druhou skupinu tvoří studenti z místní střední školy mezi nimiž jsou dva bratři a s nimi i jejich táta, který škole řediteluje. Ten trvá na tom, aby jeho dva synové natočili dokument ve formě časové kapsle o koloritu místního života a hlavně o nich samotných. No prostě hrůza. A této expozici je přibližně věnována úvodní dvacetiminutovka(!). Postupem času se tyhle dva "týmy" spojí. Po nezáživném obeznámení s postavami, z nichž je jedna nesympatičtější než druhá, následují první odvážné kroky ke katastrofickému filmu. Myšleno katastrofickému jako žánr, ne, co do kvality, i když ta je celý film značně kolísavá. S příchodem tornáda na scénu se úděsný dojem z úvodu rychle vylepší, ale ne natolik, jak by jeden předpokládal. Postavy jsou stále na zabití a hlavně se jim nechce chcípnout. Ke všemu mají poměrně tuhý kořínek spojený se zvláštní stagnací pudu sebezáchovy. Za normálních okolností, když by se v reálu blížilo hrozivé tornádo, tak by se každý hned zdekoval. Tady se za frenetického jásotu živel natáčí na kamery i mobily, a až je teprve pár metrů od ohrožených jedinců, tak ti se k vlastní nelibosti zdekují, aby se neřeklo. Největším pragmatikem se jevil odvážný tatínek principál, který viděl jen záchranu svého syna, který se svojí kamarádkou, zřejmě budoucí školní láskou, uvízl na druhé straně města, kde ho to solidně zavalilo. Tatínek za přispění nových kamarádů z řad lovců tornád nelenil, na jeden nádech se za synátorem ponořil, vlastně dva nádechy to byly, při tom druhém se vrátil pro nůž, který v nastalém zmatku byl položený přesně tam, kde ho bylo třeba. Větší debilitu, aby jeden pohledal. Korunu tomu nasadili herci z téměř třetího hollywoodského sledu. Bylo dost často znát, že filmu chybí někdo herecky výrazný a sympatický, ke kterému by se dalo divácky přilnout. Navíc, Steven Quale rozhodně není režisér, který by výrazné nedostatky scénáře dokázal naplno a optimálně zredukovat. Byl si toho však jistě vědom, ale zabránit tomu nešlo, a tak se raději jal bičovat plátno běsnícím tornádem za mohutného praskání, skřípání a vrzání odlepujících se letadel a kamionů od země a hroutících se budov po zásahu živlu. Trochu to bylo nadsazené, ale hodně dobře se na to koukalo. Hlavně toho mohlo být víc na úkor debility postav. Zajímavé místo ve filmu tvořila kamera, která nabídla bezpočet zajímavých kamerových úhlů, dost často vznikl dojem, že film natáčí postava se kterou se divák neobeznámil, ale která je pro vizuální stránku filmu nepostradatelná, a nejednou měl tento kameraman snahu navodit sugestivní pocit určité autenticity, že i divák se ocitl v oku tornáda. Do něho se v závěru filmu skutečně s jednou z postav dostaneme a díky nasnímání kamery to bude poměrně pěkný sugestivní zážitek. Proč takových "vymazlených" scén nebylo ve filmu víc? S pobíhajícími postavami, jejichž osud byl divákovi ukradený, se film dostal na hranici břečky. Se solidním technickým zpracováním se pohyboval ve výšinách vynikající zábavy. Byl to tedy pěkný a neustálý boj. Nanicovaté postavy vs. efektní a zdařilá technická stránka filmu. Nakonec svá ambiciozní očekávání film nenaplnil. Špatným hercům je věnováno přece jen o něco více prostoru, než "herci" s oscarovým rozměrem. A tím bylo tornádo, které mělo smést špatného scénáristu a vzít si důrazný dohled nad celým filmem, jehož kvalita je přímo závislá na tom, jak je tornádo přítomno na scéně. Výsledkem je přiměřeně napínavá jízda s jistými vadami na kráse. Mé hodnocení: 60% () (méně) (více)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Twister pred 20 rokmi bol o dospelých a tiež (okrem teenagerov) aj pre dospelých. V oku tornáda tom istom po 20 rokoch je o teenageroch a iba pre teenagerov. Ale dobre. Problém je podľa mňa v prvom rade v tom, že triky nie sú ani zďaleka dokonalé, čo má byť podmanivé, je častokrát skôr na smiech a ako z televízneho filmu. Poteší ale horiace tornádo a chudák, ktorý v ňom uviazol. Za druhé found footage síce je v poriadku, ale nie je tu prítomný práve v tých chvíľach, ktoré by filmu dodali na autentickosti. To znamená, že občas pri záchrane človeka necítime hrôzu, ale počúvame omáčkovú hudbu a sledujeme konvenčné záberovanie. Na nedeľné popoludnie fajn jednohubka. 50% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Tvůrci chtěli oživit mrtvé téma tornád a tak se rozhodli pro velice, velice originální motiv: found footage. Slovo "originální" myslím samozřejmě sarkasticky. Found footage filmy jsou rozšířeny hlavně a převážně u hororů, kde mají za úkol vypadat co nejautentičtěji, což by teoreticky u katastrofického filmu s tématem ničivých přírodních živlů nebyl až tak špatný nápad. Ale jakožto různorodé filmové žánry, i found footage by měl splňovat ty nejzákladnější podmínky / zásady pro natočení takového filmu. Zde (V oku tornáda) byli tyto zásady porušeny bohužel ve velkém měřítku. Zdánlivě amatérskému štábu nevadil častý přechod z dokumentárního (FF) způsobu natáčení do toho klasického (jako bežný film). V akční pasáži "s kamerou v ruce (nebo na hlavě)" do uší bila podpůrná hudba, která měla doprovázet atmosféru designově špatných tornád, což bylo do uší bijící, protože to potlačilo veškerou autentičnost. Autentičnost, kterou měl tento katastrofický snímek dominovat. Bohužel. Tváří se jako tornádový kult Twister (1996), ale není to Twister ani za mák! Jen akčnější závěr mi malinko připomněl tuto VHSkovou klasiku, ale opravdu v malém měřítku. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další film točený z pohledu první osoby. Tentokrát j katastrofický. Přece jen mi tam pár věcí nesedělo, jako například místy nelogické chováni postav atd. Taky ti vidláci mi tam přišli zbyteční. Ale to obrněné vozidlo Titus bylo parádní. Celé to bylo dost nereálné. Co taky čekat u filmu, kde hlavní roli hraje tornádo že? "Zdravím své já za 25 let." ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Film překonal veškerá moje očekávání. Nejedná se o fantasmagorii, jak může plakát napovídat, ale o syrově natočenou destrukci přírodním živlem. Dolby Atmos ve mě zanechalo tak dobrý dojem, že jsem měl pár hodin po projekci strach i při malém zafoukání větru, zda-li se neblíží tornádo. ()

Související novinky

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Reklama

Reklama