Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Katarine 

všechny recenze uživatele

Ze Zločinu v Polné bych vyzdvihla hlavně výkony všech zúčastněných herců (především Plesl mě neustále utvrzuje v tom, že Dejvické divadlo nás zásobuje asi nejkvalitnějšími současnými hvězdami, sama se divím, že jej televize objevila tak pozdě, stejně jako kdysi Ivana Trojana) a také ztvárnění dané doby a pravdivého případu přelomu 19. a 20. století. Avšak bylo tam něco, co mi bohužel vůbec nesedělo (sama pořádně nevím, co). A když to vezmu kolem a kolem, v podstatě se úplně totéž děje i dnes, přestože jsme se posunuli o 115 let "kupředu". Hodnotím přesně mezi 3 a 4*. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ztvárněno, a těch kupa známých herců co tam hraje až jsem koukal. Většinou to nedělá dobrotu, ale zde si to pan režisér Polesný ukočíroval. První i druhá část jsou víceméně kvalitativně na stejné úrovni, i když v druhé části zpočátku tempo mírně pokulhává. Teď mírný obrat a zamyslím se nad logikou soudců v tomto procesu. Nemůžu zde říct, že by se jednalo o nezávislý soud nýbrž pod tlakem veřejnosti o zmanipulovaný až do morku kostí. Jinak je to velmi slušné dílo a pro ty kteří mají rádi historii mohu jen doporučit. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Navzdory zajímavému příběhu a velmi přesné atmosféře je hlavní devizou snímku herecké obsazení, jemuž (při vší úctě k ostatním) kralují excelentní Jaroslav Plesl a Karel Roden, jež ztvárnil TGM snad nejlépe ze všech jeho představitelů. Ačkoli jsem čekal trochu něco jiného (soudní drama s vícero slovními přestřelkami mezi obhajobou a obžalobou), jsem velmi spokojen. 80%. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pečlivě filmařsky ztvárněná historická událost, stylem téměř v dokumentaristické rovině. Na televizní počin překvapí skvělá výprava a díky ní velmi přesvědčivě vybudování dobové atmosféry. Jak moc se vyvedly herecké výkony hlavním protagonistům a je nejen zde vyzdvihován Rodenův Masaryk, tak já musím vyzdvihnout překvapivě zajímavý výkon Miroslava Etzlera. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Po dlouhé době se dostal na řadu i tento dvoudílný televizní film, který jsem měl v hledáčku. Skutečná historická událost, která dokumentuje dobu, kdy nenávist k Židům byla dost silná, ale zatím se to ještě nezvrhlo v pogromy o takové síle jako za Hitlera. Bylo to docela zajímavé sledovat a zjišťovat, že dezinformace a populisté měli úrodnou půdu v médiích vždy a prostý lid po nich prahnul. Potěšilo mě slušné herecké obsazení, provedení i výprava. Jen by tomu asi slušeno víc „šťávy“, abych tomu dokázal dát vyšší známku. Přesto nelituju, že jsem to viděl a koho dějiny zajímají, tak by je to nemuselo zklamat. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Herec Karel Roden se na roli T. G. Masaryka dlouho připravoval. Po dohodě s uměleckým maskérem Martinem Valešem si nechal růst vousy tak, aby úprava do Masarykovy podoby byla co nejvěrnější. „Společně s cvikrem, účesem a dobovým oblečením byla jeho podoba dokonalá. Jeho vizáž se připravovala vždy asi hodinu. Jeho vousy se pokaždé znovu zastřihovaly, dobarvovaly a poté se napalovaly železem, což byl dobový způsob úpravy vousů," popsal Jakub Fürst, mluvčí České televize. (rakovnik)
  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)
  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno