Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 1
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenze uživatele Remivsremi k tomuto seriálu (29)

Stranger Things (2016) 

Parta mladých herců, která si skvělé sedla. Tvůrčí tým milující osmdesátky, popkulturu a filmy nemohl odolat a chtěl svou vášeň a entuziasmus převést do seriálové tvorby. Záštita streamovací služby, výborné načasování a výsledkem je žebříčky trhající počin, který se chlubí sta milióny diváky. Úspěch nebývalých rozměrů. Jak jednoduché, že? ()

Season 1 (2016) (S01) 

Stranger Things Season 1 – Netflix a jeho další trefa do černého. Seriál Stranger Things se stál události léta 2016. Mluví a píše se o něm naprosto všude a během chvilky si tato novinka vydobyla místo na vrcholu seriálového potravního řetězce. Jak se mi líbil tento projekt? Bez mučení přiznám, že opravdu dost, i když to v mém případě není „stovková“ událost. ST se odehrává v roce 1983 a zaměřuje se na partu obyčejných mladých nerdíků, kteří tráví mnoho času u D&D a scifi filmů až do chvíle, kdy se musí vypořádat se zmizeních jednoho z nich. Od tohoto okamžiku se jim svět obrátí naruby a zažijí naprosto šílenou kapitolu ve svém životě. Seriál pobral inspiraci na různých místech, od E.T.ho přes Kingova díla a Poltergaista až k filmům Johna Carpentera. A to je jen dobře, neboť to dělá velice chytře a taktně. Jeden z prvních zásadních kladů a pozitiv je zanesení děje do osmdesátých let. V dnešní záplavě kriminálek a stupidních komedií tak působí originálně a neotřelé. S každou epizodou se více a více ponoříte do tohoto období a budete si přát, aby první řada obsahovala více epizod, abyste si mohli naplno vychutnat místní atmosféru. Další premisou je naprosto perfektně zvládnutý casting mladých aktérů. S dětskými protagonisty to bývá většinou těžké a více dokážou diváka iritovat než nějak potěšit. Zde se nic takového rozhodně neděje a naopak jsem si v některých pasážích přál větší začlenění těchto postav. Dovolím si také vypíchnout postavu šerifa Jima Hoppera. Po delší době mě dokázala zaujmout postava nějakého šerifa. Většinou jsou vyobrazení jako naprostí gerojové, kteří zvládnou sami vyřešit jakýkoliv případ či naopak jako neschopní blbečkové, kteří se nenaučili ani správně připíchnout svůj odznáček na uniformu. Jim je zahraný velice věrohodně a po většinu času budete fandit jeho postupu při pátrání a jeho prozíravosti a chytrosti. Po technické stránce se tvůrcům nedá také nic vytknout a po zhlédnutí osmého dílů budete ihned utíkat na youtube a vyhledávat použitý soundtrack, neboť se vám vryje pod kůži od první chvíle poslechu. Problémy jsem měl pouze s trošičku pomalejším začátkem a některými pasážemi, které na mě působily nezajímavě a trochu odváděli pozornost od hlavního příběhu (trampoty matky zmizelého Willa). Také některé vedlejší postavy dostávaly zbytečně mnoho prostoru na úkor hlavní skupinky a například taková Nancy mi první polovinu řady dost vadila. Přesto jde spíše o menší výtky a v konečném zúčtování se ze Stranger Things vyklubal nebývalý klenot, který rozhodně stojí za vaší pozornost. Season 1 – 80% ()

Season 2 (2017) (S02) 

Sequel jak se sluší a patří. Více toho samého ale ve větším formátu. ()

Kapitola první: Šílená Max (2017) (S02E01) 

Lepší začátek jsme si snad ani nemohli přát. Úvod krásně navodil tajuplnou atmosféru, stihly se načrtnout některé linky, vizuální stránka je parádní a co je nejdůležitější, chemie mezi herci funguje stále na výbornou. 80% ()

Kapitola druhá: Koledu, ty exote (2017) (S02E02) 

Výborně zakomponovány události po velkém finále jedné postavy. Celá epizoda mě udržela v napětí a jsem natěšený na další příval. Zatím to na mě působí ještě lépe než minulá sezóna. ()

Kapitola třetí: Pulec (2017) (S02E03) 

Všichni zúčastnění do toho dávají maximum a na výsledku je to znát. Na konci husina. ()

Kapitola pátá: Dig Dug (2017) (S02E05) 

Průběh epizody mě docela ukolébal, ale ten závěr se jim znovu povedl na výbornou. Celkem 80% ()

Kapitola osmá: Ovladač mysli (2017) (S02E08) 

Samvěd, hrdina večera. Jinak zatím nejslabší část, zejména kvůli své předvídatelnosti a někdy až neuvěřitelné naivnosti. Tohle bych před koncem nečekal. 50% ()

Kapitola devátá: Brána (2017) (S02E09) 

I druhá sezóna si zaslouží stejnou pozornost jako ta první. Tvůrčí tým nezklamal, herci mají mezi sebou ještě větší chemii než posledně. Celá mytologie okolo UD se krásně rozlostla a zejména vysvětliva věci z minulého roku. Přestože, stejně jako tomu bylo i u premiérové řady, to ke konci malinko škobrtalo, dá se dvojka hodnoti nadprůměrně. Výborná atmosféra, skvělý ansábl, kvalitní scénář a rozpoznatelný režisérský rukopis. Jasné doporučení pro každého, kdo dychtí po atraktivní podívané. Season 2 - 80% ()

Season 3 (2019) (S03) 

Sezóna, která již nebezpečně směřovala k zacyklení a opakovaní stejné mantry bez inovace. Zatím nejméně vydařená kapitola seriálu. Přesto to však má stále své kouzlo. ()

Kapitola první: Suzie, slyšíš mě? (2019) (S03E01) 

Rychlý úvod, měřítko seriálu se snaží být opět opulentnější než minulé, ale vizuálně je to dost umělé a unylé. Slibný začátek. ()

Kapitola druhá: Krysy z obchoďáku (2019) (S03E02) 

Steve a Dustin jsou vážně skvělé sehraná dvojka. Plus nový přírůstek do týmu jim zvýšil jazykové schopnosti. ()

Kapitola pátá: Armáda (2019) (S03E05) 

Tři skupiny se ženou za stejnou záhadou. Zatím to tvůrcům vychází. ()

Kapitola šestá: E Pluribus Unum (2019) (S03E06) 

Odporná, téměř doomovská potvora, rozkládá vše živé ve svém okolí aby mohla růst, bobtnat a nabírat sílu. A zastavit ji může pouze malá holka se psionickými schopnostmi. Pokud bude zachovaná gradace posledních dvou epizod, budou se dít velké věci. Soundtrack ala Matrix byl výborný. ()

Kapitola osmá: Bitva u Starcourtu (2019) (S03E08) 

Příběh třetí řady nebyl nikterak oslnivý. Síla seriálu je v interakci postav a jejich hereckých představitelů, kteří si dokonale sedli. S další řadou by to chtělo zásadnější obměnu celého konceptu. Zatím to totiž bylo víceméně třikrát to samé. Otevřená brána mezi světy, děsivá potvora, boj s potvorou, uzavření brány, aby se nakonec zjistilo, že není tak docela zavřená. Season 3 - 70% ()

Season 4 (2022) (S04) 

Větší, dravější a delší než kdy dřív. Finance jsou v této řadě vidět. Příběh se dostal do zajímavé polohy, některé věci dostávají pořádný základ. Komplikovanější je to už s potřebou některých postav. Všichni si přijdou na svojí chvilku, ale ne každý ji má opodstatněnou. Nepotěšila mě ani potřeba vytvářet menší skupinky a pro ně vymýšlet nějaký quest. Samotná závěrečná dvojepizoda už trpěla natahovaností. Těž nepotěšilo rozuzlení řady, páč tady v zásadě není. Je to jen další krok k nenávratnému konci. To je však koncept všech předchozích sezón a vidět to už počtvrté vážně není velká zábava. Děj však drží pohromadě, postavy jsou stále skvělé sehrané a interakce mezi nimi potěší. Příště by to chtělo jenom o něco větší tah na bránu a drajv. ()

Související novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama