Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud říše se naplní ve chvíli, kdy v ní lidé přestanou věřit. Příběh touhy po moci, která vedla k zániku mocného impéria... Jedna z nejvýznamnějších historických otázek zní, jak mohlo dojít k pádu římské říše. Nebyla to však jediná událost, která vedla k zániku mocného impéria. Byl to proces pozvolného rozpadu trvající déle než tři sta let. Téměř tříhodinový velkolepý snímek Pád říše římské zachycuje impérium na pokraji rozpadu. Scenáristé volně čerpali z klasického díla "Úpadek a pád říše římské" z pera anglického spisovatele Edwarda Gibbona. Děj začíná za vlády císaře Marca Aurelia, kdy se začínají projevovat první závažné problémy. Na hranicích říše čelí nájezdu divokých kmenů a vedle vnějších ohrožení se objevují také první známky rozkladu uvnitř státu. Diplomat Marcus Aurelius zamýšlí, že svým nástupcem učiní oddaného válečníka Livia na úkor vlastního syna Commoda. Spravedlivý Livius pro něj představuje příslib, že nad celou říší zavládne mír. Zákulisní intriky ale vyvrcholí ve velezradu a vraždu Marca Aurelia. Novým římským císařem se stává Commodus, který nastolí brutální tyranii a nejmocnější říše světa se začne hroutit. Rozpor v pojetí vlády mírotvorného otce a tyranského syna představuje hlavní dějovou linii, ve vedlejší pak můžeme sledovat milostný příběh Livia a krásné Lucilly... Pád říše římské představuje jeden z posledních epických velkofilmů, jejichž hollywoodská éra vyvrcholila na přelomu 50. a 60. let. Tehdejší konkurenční projekt představovala například Kleopatra (1963). Produkční náklady na tyto historické eposy ale byly tak vysoké, že se nemohly vrátit z distribuce v kinech a uvrhla hollywoodská studia do finanční krize. Přesto dodnes uchvátí velkolepou výpravou, kostýmy a hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích zazářili Stephen Boyd jako Livius, Christopher Plummer jako Commudus, Alec Guinness jako Marcus Aurelius a Sophia Lorenová jako Lucilla. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Přehnaně ambiciózní, úmorně rozvleklé, historicky nesmyslné a ukázkově prodělečné je jedno z posledních epických historických dramat, příznačně pojednávající o pádu Římské říše. Stejně jako se mocné impérium zhroutilo vlastní vahou, i velkofilm Anthonyho Manna přecenil své síly a fatálně zklamal především ty, na nichž ve výsledku záleželo nejvíc. Diváci se nedali zlákat sliby jenž studio nedokázalo splnit, a svou důvěru vložili do jiných filmů. Režisér tak nechtěně dosáhl stejného efektu, jakého dosáhli neschopní císařové pozdního iméria. Tenkrát ve čtvrtém století padla antická civilizace, ve století dvacátém se zhroutila jen menší produkční společnost. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Upřímě ze starých sandálových filmů mi Pád přijde celkem nejpovedenější, a to, budu se rouhat, i vedle Spartaka, kterého považuji za Kubrickův úlet. Děj posléze vykraden Gladiátorem včetně závěrečného historického lapsu, přesto zde je obraz doby alespoň bližší reálu oproti pozlacenému kulovému v Gladiátorovi, který u mě získává body jen a pouze technickou stránkou. BTW zde jako v jednom z mála filmů je správně ukázaná římská bojová taktika. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho jsem z žádného filmu neměl tak rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem si náramně užíval všechny ty krásné výpravné scény - přehlídky armád, vjezdy do měst, davové scény, bitvy anebo krásně barevné kulisy císařského paláce a skvělou hudbu, ale bohužel tyto nádherné scény, kde s e vlastně nic moc nedělo byly navzájem pospojovány velice jednoduchým dějem, který by bez té vší parády vyšel možná tak na hodinku, a pokud se konaly nějaké ty dialogy, tak jsem se nesmírně nudil (přestože dabing byl podle mě docela dobrý). Stephen Boyd v roli Livia si mé sympatie taky zrovna dvakrát nezískal a tak nějak mi bylo docela jedno jak to s ním dopadne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $4,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Predchodca Gladiatora(100%) aj keď nie tak silný ako Scottov Oscarový snímok ale určitá epickosť a vykreslenie postáv sa tam nájde, trošku je moc zdĺhavá minutáž filmu ale na to si už zvykám lebo v 60.rokoch sa ani ináč netočilo a strihať z filmov sa akoby odmietalo. /80%/ ()

kajas 

všechny recenze uživatele

První klasický historický velkofilm, který se ke mně dostal, byl bohužel zklamáním. Množství davových scén ještě není zárukou kvalitní podívané, stejně jako přítomnost tehdejších hereckých hvězd (kterým někdy scénář předepisoval opravdu hloupoučké repliky). Také se tu hodně jezdí na koních a během cesty spolu postavy po několik minut nepromluví ani slovo, takové scény diváka dost ubíjejí. Scottův "Gladiátor", se kterým nelze nesrovnávat, je vyspělejší minimálně po herecké a scenáristické stránce. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (26)

  • Bol to Bronston, ktorý trval na tom, aby sa film o Ríme nanatáčal v Ríme. V júli 1961 objasnil: "Overil som si to a zistil, že súčasné Večné mesto nie je to 'mesto' v čase pádu impéria, takže postavíme náš 'Rím' v Madride." (Arsenal83)
  • Sophia Loren dostala za film 1 000 000 dolarů, což byl v té době druhý nejvyšší ženský honorář za jediný film. První v té době měla Elizabeth Taylor. (viperblade)
  • Alec Guinness sa stal počas natáčania dobrým priateľom Sophie Loren. V jeden večer počas natáčania Loren presvedčila Guinnessa, aby si s ňou zatancoval "The Twist", čo urobil prvýkrát v živote. (Arsenal83)

Reklama

Reklama