Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Luke Skywalker nechce nechat svého přítele Han Sola uvězněného v karbonitu, a proto přilétá na svou rodnou planetu Tatooine, aby ho zachránil. Solo je teď v rukou Jabby Hutta, který Sola získal z rukou lovce, Boba Fetty. O záchranu Sola se však pokusila i princezna Leia se svými přáteli. Bohužel neuspěli a jsou také v držení odporného Jabby. Luke se nechá Jabbovými poskoky naoko chytit a ve chvíli, kdy mají být on a jeho přátelé předhozeni pouštnímu monstru, všechny osvobodí. Luke následně odlétá na planetu Dagobah, kde vyhledá starého mistra Yodu. Luke po něm chce dokončení výcviku, místo toho se však od umírajícího Yody dozvídá, že je hotovým Jediem. Yoda také Lukovi oznámí, že je poslední nadějí Jediů při boji s Temnou sílou a jejími představiteli, Darth Vaderem (Lukův otec) a císařem Palpatinem. Po smrti Yody se Lukovi zjeví Obi-Wan a oznámí mu, že princezna Leia je ve skutečnosti jeho sestrou. Císař zatím dokončuje novou bitevní stanici, Hvězdu smrti. S ní hodlá úplně rozdrtit povstalce a donutit Luka, aby přešel na jeho stranu. Společně s Lukovým otcem, Darth Vaderem, by pak byli navěky neporazitelní. Luke se vrací za svými přáteli a společně s nimi plánuje útok na Hvězdu smrti. Plán je jednoduchý – část povstalců vedená Solem se má vylodit na měsíci Endoru, kde je ovládací stanice ochranného štítu Hvězdy smrti. Solo se svými lidmi má tuto stanici zničit, a tím Hvězdu připravit o její ochranu. Toho mají využít letecké jednotky povstalců a mají na Hvězdu smrti zaútočit a zničit její energetické zdroje... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (953)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Lawrence Kasdan, George Lucas | Hudba: John Williams | Produkcia: Howard Kazanjian | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Lucasfilm | Rozpočet: 32,5 miliónov $ | Tržby: 475,106,177 $ || Mal som čo robiť, aby som nezaspal. Nakoniec sa mi to podarilo 2x. Najmenej dynamický diel zo všetkých. Film si v niektorých častiach robí srandu sám zo seba. Scenáristická beznádej a nelogickosť dosahuje svôj vrchol z celej ságy, a pre mňa po prvý krát prekračuje hranicu, ktorú som schopný uniesť. Nebudem opisovať, pre Vás to môže byť úplne inak. Ešte aj takto ale dielo, ktoré je úplne iné, než všetko ostatné v kinematografii. A to veru zaváňa faktorom večnej výnimočnosti. A to sa cení. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé zakončenie pôvodnej trilógie, ktorému vojvodí princezná Leila v železných bikinách, spútaná v reťaziach obézneho slizkého Jabbu v jeho tmavých kobkách na púštnej planéte, mesiac Endor & jeho malí chutní "mackovia" a osudovosť moci zla vo vzťahu syna-otca v grandióznom záverečnom súboji. Scéna zosádzania masky definujúcim momentom. A až po zhliadnutí projektov 4K77 (pre IV) a 4K83 pre VI si uvedomujem mieru mrzutosti ich absencie pre epickú, kolosálnu piatu epizódu. (x) (16.9.2018) (2x20.6.2022) ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Skywalkerovi do cíle určitě nekulhají, ale těch klopýtnutí tam pár je. Velmi pozvolný nástup hlavních postav na scénu se totitž dost míjí účinkem a až když vzal Luke do ruky světelný meč, dostal jsem konečně atmosféru klasických Star Wars. Co ale Návrat ztrácí na začátku, získává na konci. Finální hodinka s konečným zkřížením mečů, neustávající akcí, posledními odhaleními a neodvratným loučením uchvacuje i dojímá najednou. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Závěr ságy přináší návrat nejen titulního jediho, ale i lucasovské nevážnosti, rozvernosti a naivity. Ačkoli si to fanoušci nehodlají přiznat, zdejší dovádění s ewoky nebylo nesoudným úletem či odklonem vůči zamýšlenému vývoji stylu. Naopak "Impérium vrací úder" je vinou fanfikčního přístupu režiséra Irvina Kershnera onou anomálií v Lucasově pohádkové space opeře. Jestliže pátá, původně druhá epizoda postavila pilíře starwarsovského fandomu, pak šestá / třetí nevyhnutelně vzbuzuje nelibost fanů, když styl navrací zpět k naivitě prvního filmu, doslovně konstatuje cílení na děti a mimoděk podkopává vše pro fandy svaté - příkladem za všechny budiž Boba Fett, který se z cool badasse stává směšným joudou s dehonestujícím a nedramatickým skonem. Největší nenávist se snesla na roztomilé ewoky, které z předního místa na fanovském hitlistu posunl až Jar Jar Binks. Ewokové se stali personifikací dětinskosti série a tedy i zosobněním domnělé zrady Lucase na jeho domněle dospělých fanech. Jenže ač to zní děsivě, jestli si někdo zaslouží pokárat, je to Irvin Kershner, který udělal to nejhorší, co mohl – ukázal, jaký by Star Wars sága měla potenciál, kdyby nebyla v rukou George Lucase, který ji vždy koncipoval jako spektakulární sci-fi pohádku pro celou rodinu. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Návrat Jediho je najhorším dielom starej trilógie. Úvod v Jabbovom paláci je nechutný a naozaj sa veľmi nepodaril. Ďalej sa vo filme objavujú infantilní Ewokovia, ktorí sa hodia do nejakej rozprávky pre najmenších a nie do najosudovejšej časti Hviezdnych vojen. Han Solo je tu už tiež len do počtu a bez humoru, Darth Vader stratil na sile a svojej démonickosti a finálna tancovačka na hudbu peruánskych indiánov sa do poslednej časti celej ságy vôbec nehodila. ()

Galerie (187)

Zajímavosti (156)

  • Ač to zní neuvěřitelně, veškerý řev a zvukový projev strašlivého Rancora jsou upravené zvuky obyčejného jezevčíka. (-bad-mad-wolf-)
  • V knižním pokračování série se diváci mohou například dozvědět, že Bobu Fettovi (Jeremy Bulloch) se ze Sarlacca podaří utéct. (Beer Ceps)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Reklama

Reklama