Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 1
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Recenze uživatele OsahuKimina k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2020) (S01) 

5.5/10 První řada seriálového zpracování Ledové archy začíná jako velká nezáživná nuda, kde tvůrci pravděpodobně vůbec nebrali na zřetel, že každá úspěšná nová série  by měla dokázat diváka vtáhnout hned od prvních dílů nebo si koledují o průšvih. První tři díly nesvedly vůbec naznačit s jak propracovaným, temným a napínavým sci-fi to mají diváci co dočinění. Z počátku prvních dílů to působí jako sci-fi varianta na vraždu v Orient Expresu v chatrných kulisách. Ani samy herci tomu vůbec nepřidali. Opět si dovolím neodpustit, že tento seriál je zase jeden z těch, který trpí na největší problém castingu filmů a seriálu v posledních letech a to ten, že se herci do rolí vybírají převážně podle etnických tabulek a aby zapadali do všech těch LGBT rolí, bez kterých v dnešním světě nic neztvárníte. Nějaké herectví a případná společná chemie herce s jeho postavou, kterou by měl znázornit jde až na druhou kolej. V Ledové Arše to platí na většinu obsazení s výjimkou úžasné a uhrančivé Jennifer Connelly, která táhne celý seriál z počátku úplně sama. Až v pozdějších dílech, kde se konečně rozjíždí příběh, se rozehrává i ostatních pár hercu jako třeba náš dredatý detektiv Lil Wayne aka Layton. Stále jsou to, ale prkené výkony co nedosahují potřebných kvalit složitých, barvitých postav s nejednoznačným záměrem, který příběh nabízí. Tam je určitě velké mínus seriálu. Samotný příběh je dost kolísavý s hluchými pasážemi, ale přeci jen celkově vyprávění graduje a dokáže nabírat na napětí až vás prostě donutí se zajímat o všechno to dění ve vlaku v postapokalyptickém zamrzlém světě mezi všemi těmi posledními frakcemi lidstva rozdělenými mezi chudé, bohaté až po tu největší "spodinu" vlaku lidí bez jízdenky a všech jejich záměrů a představ o životě mezi sebou. Zůstanete na pochybách komu je vlastně správné fandit a vůbec netušíte čí strana by vlastně měla být ta správná i když vám od začátku dávají najevo kdo bojuje na správné straně, tak si po většinu dílů říkáte vážně by to tak mělo být? To vše pak bohužel v popředí nevyváženého postapo. světa s hromadou nelogických prvků. Za které, ale může určitě už z části i samotná předloha seriálu. Takže je lepší celý koncept jediné záchrany lidstva v podobě vlaku co jezdí kolem zeměkoule vstříc lavinám a smrtelnému mrazu co nedává žádný smysl lepší hodit úplně za hlavu. Následně si to všechno dokážete užít až tak, že jsem byl překvapený jak mě seriál postupně dokázal obrátit na svou stranu v podobě stoupající kvality dílů, napětí, dějových zvratů, intrik a i nakonec zajímavých nejednoznačných postav. Když se divák o těch pár negativních věcí dokáže oprostit může to být skvěle fungující podívaná s dobře vytvořenými sociálními konflikty a pletichy, mezi posledními přeživšími lidstva s akčním přesahem. Závěrem hodnotím nečekaně kladně! ()

Série 2 (2021) (S02) 

7/10 Druhá série už působí daleko adekvátnějším, jistějším dojmem a pokračuje v trendu první řady s neustále stoupající křivkou kvality. Sice kolej po které se Sněhoborec s Alenkou řítí je stále stejná, tím myslím, že se vše točí kolem další vzpoury. Avšak teď je jasně daný záporák, který není ledajaký. Ano zdá se, že Sean Bean tentokrát nemá umírání na pořadu dne a po celou sérii nám servíruje mimořádně charizmatického psychopata. Slovy Laytona "starého, bílého diktátora s vlakovou soupravou" který si tuto roli evidentně užívá a přináší celému seriálu zcela nový drive. Většina postav z předešlé řady našla půdu pod nohama a taková Jennifer Connelly jako asi nejlepší a nejkomplexnější postava Melanie každou chvíli před obrazovkou, přesvědčuje jak celá show patří jenom jí. Naopak tu máme, ale dosud stejně nezáživně prkenného Laytona, co mě do teď nedokázal přesvědčit, že právě on není stále tou největší slabinou mezi charaktery. Co se daří je pozvolné oťukávaní světa mimo vlak, jenž dává cítit svěží v případě Ledové archy mrazivý závan tušení, kam to všechno do budoucna směřuje a z toho jsem nadšený. Například epizoda s expedicí Melanii na výzkumnou stanici v podobě filmu Marťan utvrzuje Snowpiercer coby důstojné postapokalyptické sci-fi s hromadou potenciálu do budoucna. Občasná béčkovost a nelogické prvky  vyrušují, ale na to divák nesmí lpět poněvadž na tom seriál nestojí už od začátku a když to dokážete odfiltrovat, dostane se vám slušná podívaná, která objevila svůj směr a je ucelenější, odvážnější a překvapivější než jsme viděli minule. ()

Příběh dvou lokomotiv (2021) (S02E01) 

6.5 Druhá série Ledové archy odstartovala skvěle a navazuje na stále stoupající kvalitu z posledních dílů té první. Sean Bean se zdá, že bude cool záporák, tak snad zase hned neumře... Doufám, že sebou přivezl ještě pár dalších sympaťáku, protože co si budem.. těch seriál do teď moc neměl.  Také jsou cítit menší náznaky, že se půjde více objevovat svět mimo vlak. Tam je určitě velký potenciál a mohlo by to přidat celému seriálu na síle. Jen doufám v to, aby nešel scénář podobným směrem jako v první řadě typu další vzpoury akorát proti někomu jinému. Trochu se bojím, že to tam směřuje. ()

Daleko od Sněhoborce (2021) (S02E06) 

Už jsem chtěl nadávat, že se světa mimo Archu nedočkáme a jenom uvidíme nějaký návrat Melani do vlaku. Ale nakonec jsme se  přeci jen dočkali. Náhled na prostředí mimo vlak v podobě survivoru jako v Marťanovi  s flashbacky do minulosti na začátek příběhu celý seriál potřeboval stejně jako věčný motor rychlost na udržení energie a změna prostředí a vyprávění byla osvěžující. Celkově tento díl vynesl Snowpiercer o úroveň výše v žánru sci-fi a dal nám nový pocit z postapo. atmosféry tohoto světa. Měl bych asi jen zbožné přání, kdyby to v podobném stylu pokračovalo... Jo a Jennifer Connelly opět kraluje a ukazuje, že celý seriál patří jenom jí! ()

Reklama

Reklama