Reklama

Reklama

Sedmilhářky

(seriál)
  • USA Big Little Lies (více)
Trailer 2
USA, (2017–2019), 11 h 48 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Předloha:

Liane Moriarty (kniha)

Scénář:

David E. Kelley

Hudba:

Sam Williams

Hrají:

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, Parker Croft, James Tupper, Sarah Baker (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. Přestože totožnost oběti i pachatele zpočátku zůstává záhadou, vše nasvědčuje tomu, že v pozadí zločinu stála rivalita a tajemství obklopující trojici matek – Madeline (Reese Witherspoon), extrovertní a živelnou ženu v domácnosti, která v srdci chová zášť vůči exmanželově nové mladší ženě Bonnie (Zoe Kravitz), instruktorce jógy se zenovým přístupem k životu; dále Madelininu nejlepší kamarádku Celeste (Nicole Kidman), bývalou právničku žijící ve zdánlivě dokonalém manželství s mladším mužem (Alexander Skarsgård); a Jane (Shailene Woodley), svobodnou matku s temnou minulostí, kterou Madeline a Celeste vezmou pod svá ochranná křídla. Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci. (HBO Europe)

(více)

Recenze (330)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jé, kde se David E. Kelley tak dlouho schovával? Seriál se snovým obsazením (Reese Witherspoon nikdy nehrála lépe a od blbé blondýny urazila kus cesty), Valléeho režie je dost inovativní. Líbí se mi, že je seriál natočen podle knihy autorky, která sice píše ženskou literaturu, ale není to nic romanticky vyprázdněného. Prostě je to o ženách, ne jen pro ženy. Jen po konci poslední epizody jsem měl dojem, jestli tohle všechno netradiční náhodou nemá zakrýt klasický příběh o těžkém životě matek s poněkud tragickým koncem. 70%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když jste na mateřské déle, než biologické hodiny schvalují, může se stát, že ten smrsknutý svět dětských plen, špinavého oblečení a tekoucích nosů bude nutné napínat za hranu, kde dobré mravy oťukávají paragrafy zákona. Štiplavá sonda do láskyplného objetí všehoschopných matek, jejichž světu sice zdánlivě nerozumíme, ale v mnohém ho s nimi sdílíme. Tou detektivní linkou bych se nenechal zmást, i těm méně bystrým brzy dojde, kdo si zaslouží zemřít. Ale ta postupná cesta k nevyhnutelnému konci je protkána fascinující pavučinou zdánlivých banalit, rozhovorů odposlouchaných ze života, které tvoří fascinující celek. Vallée je mistr střihu a stačí mu ve správnou chvíli na půl vteřiny nahlédnout jinam a vodí si diváka jako na provázku. Girl power, jak ji možná nechceme vidět, ale bezezbytku musíme. Cvak, cvak. Těším se na další řadu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak v takovém městečku bych teda žít fakt nechtěl. Sice se jedná o nějakou komunitu v Kalifornii, ale chvílemi jsem měl z různých záběrů pocit, jak kdyby se příběh odehrával někde ve Skandinávii. Směska lidí tu ale v tomto příběhu předváděla absolutní vztahové orgie a během sedmi dílů mi odvyprávěla příběh, který zajímavou cestou jde k vraždě. Ona totiž vraždou nezačíná, ale končí. Problém seriálu nicméně byl ten, že se hrozně dlouho rozjížděl a opravdu tak půlku seriálu jsem si na postavy zvykal, čímž netvrdím, že jsem si na ně nakonec zvykl. Nicméně Reese, Nicole a Shailene tu předváděli naprosto nadpozemské výkony a chlapská část osazenstva jí šlapala dost v závěsu. Sympatické je i to, že tento příběh je o Sedmilhářkách a ne o Sedmilhářích, takže tu řada feministek notně zapláče. Je zajímavé sledovat, kam až tyto matky jsou schopné zajít za podstatou mateřství a udržení rodiny. Rozhodně to má něco do sebe, ale opravdovou kvalitu celého toho námětu si uvědomíte až v samotném závěru, takže neváhejte a těch sedm dílů se držte, co to půjde. Bude to stát za to. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha Christie meets full frontal feminism. Nevim, jestli si mám dřív káknout z toho, jak dobře je to napsané, jak přesně je to zahrané nebo jak exkluzivně je to natočené. Je tu spousta seriálů, co feminismus pracně tematizují. Tenhle feministický je, bez piruetek a velkých slov. Bludiště, které z jedné strany vypadá jako brilantně vystavěná maloměštácká tragikomedie, z druhé jako čistokrevná whodunnit detektivka. Bůh mě netrestej, že jsem řešení odhadl při třetím díle. Ale za zvuku Elvise mě stejně rozvibrovalo. Love them all, those wicked moms. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Seriálové ozvěny kampaně #MeToo. Bít ženy je špatné, ááánnnooo...ani ve snu by mne nenapadlo, že na takhle banální premise se dá postavit tak neuvěřitelně komplexní seriál, nezpronevěřující se vysokému standardu HBO...opravdu vynikající komunitní drama s detektivní zápletkou. Sice se mi už někdy v polovině podařilo určit, kdo to ve škole šikanuje, neboť v druhé půli série už zmizí počáteční maskování ženských intrik a půtek i mimikry feminní nevraživosti uvnitř komunity a hlavní roli mezi ústřední pěticí žen přebírá oběť domácího násilí, přesto je celý seriál tak chytře vystavěn a skvěle zahrán a natočen, že udrží pozornost až do závěrečného vyhřeznutí ,,ženské síly". Feministický koncept je pak zjevný a závěrečné finále celkem sporné, neboť ospravedlňuje hrdelní zločin a vybízí k braní spravedlnosti do vlastních rukou, ovšem musím konstatovat, že i mimo pole feminismu zůstává celkem objektivní, neboť se snaží měřit oběma stranám stejně - slovy psycholožky, která při rodinné terapii konstatuje, že manžel je nemocný, neboť bije svou družku, ona je ovšem nemocná taktéž, když od něho není schopná odejít a zavírá před tím oči předstírajíc idylku harmonického manželství. Serie 1: 90% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Trefný satirický nadhled o tom, jak starost o děti nahradila posedlost dětmi, žabomyších půtkách na krev na maloměstě i o tom, co se děje za zavřenými dveřmi domácností, když se nikdo nedívá (v "ne až tak hrozivosti" jde v důsledku o jedno z nejmrazivějších ztvárnění domácího násilí vůbec). Spíše než o adaptaci jde sice o doslovnou ilustraci předlohy, ale ta je natolik nosná i tématy bohatá (jakkoli na oddechové straně spektra), že to spolu s výtečným obsazením rodičů i potomků bohatě stačí ke spokojenosti. Problém je jedině délka; přeci jen sedm epizod na něco málo přes čtyři sta stran je silná káva sama o sobě. Nemluvě o tom, že už i předloha se potýká s mlácením prázdné slámy ve střední pasáži. Paradoxně přes veškerou doslovnost to má však oproti předloze značně odfláknutý závěr, kde nejen že se nedostane na důstojné uzavření veškerých linií, ale ony dokonce některé v této verzi ani nedávají smysl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„BĚHEM TĚCH DNÍ PŘED SEZNAMOVACÍM PLESEM SE ZDÁLO, ŽE SE CHCE VÍC A VÍC LIDÍ NAVZÁJEM ZABÍT.…“ /// Místo, kde je měřítkem kariéra a peníze. A základem rodina. Ale HLAVNĚ ženský, který chtějí válčit! Hodně dramatický, ukecaný, hodně postav a od 2.dílu super. Zdi luxusních baráků ukrejvaj ošklivý tajemství, který vyústí ve vraždu. Kdo je oběť. A kdo vrah? Každá má důvod někoho zabít. Navíc je tady ta šikana malý holčičky… nabízelo by se, že to bude seriál pro ženský. Na rozdíl od Příběhu služebnice bych řekl, že není. Tohle není umělý… tohle je život! Nejen žen, ale i mužů. Všichni totiž (občas) děláme špatný věci… Asi pro ty starší… nebo spíš dospělý, co ve vztazích a s děckama něco zažili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsala Liane Moriarty, neznám. 2.) Stará říká, že lidi nad 40 by se neměli mazlit. 3.) Z děcka mi v 1. třídě udělali monstrum. 4.) Přemejšlím, co by tak mohlo spojit naše manželky… 5.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 85% - Tři grácie v rolích, za které je musím milovat ještě víc než doposud. Nepříjemně uvěřitelné klima všeznalého a senzacechtivého maloměsta se sice na štědrém prostoru sedmi hodinovek v klidnějších pasážích zbytečně mělní, ale technická stránka a herecké nadvýkony dělají z Velkých i Malých lží zaslouženou událost. Finále navíc všemu nasazuje krásnou korunku, protože vedlejší pointy jsem sice se štěstím uhodl, ale identitu oběti ne. Jen bych byl rád, kdyby se neobnovovalo, nenatahovalo nebo nenapodobovalo. Nejvíc by holkám slušelo právě to, kdyby zůstaly takhle potichu ve své malé bublině. 2. série - 85% - Z nechtěného dodatku nakonec teče stejná síla jako z originálu. Dozvuky klíčových rozhodnutí jsou u všech pěti sedmilhářek patřičně palčivé, nejistota jejich partnerů či protějšků jakbysmet. Druhá sezóna by tak dokázala sama o sobě obstát i v nenápadných rodinných přích, díky příchodu Meryl Streep coby Mary Louise je pak její zhlédnutí nutností. Škoda jen posledního dílu, který sice přináší všechny očekávané emoce, ale zapomíná na alespoň nějaké nečekané. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Potemnělá verze Zoufalých manželek. Maloměšťácká tragédie, kde zločin je nakonec hrdina, který vytrhává z každodennosti (i když tentokrát jen diváky, postavy o něm neví). Umí to zaháčkovat, což je nakonec u seriálu jediné důležité, a baví mě postupné vykreslování postav. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

První série - objev roku. Výborné herecké obsazení a parádní scénář. Téma hodně dlouho rezonuje. Druhá série - jde ještě hlouběji. Ještě mnohem hlouběji. // Za mě výborná záležitost. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaná, skvěle obsazené. Reese mě bavila s přehledem nejvíce. Finálový díl za plný počet hvězdiček, jen i bez čtení spoilerů, lehce předvídatelný. Sem zvědav jak obstojí další série. Welcome in Monterey 1. Série - 8/10* ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

V záplavě nadhodnocených seriálů posledních let, které skutečným velikánům nesahají ani po kotníky, to rozhodně patří k tomu nejlepšímu. Dokážu si i představit, že pro ženy v domácnosti, pro které jsou vrcholem umění často zmiňované Zoufalé manželky, skutečně může jít o přelomovou záležitost. Pokud však někdo naivně čeká, že dlouho připravované finále bude pecka, tak zůstane velmi zklamán. Stále se totiž bavíme o několika znuděných rodinách, které trpí ve svých domech u pláže. Navíc se mi zdá úsměvné, že se má někdo potřebu bít do prsou, když se mu podařilo určit zlomovou pointou daleko před jejím vyřčením. U podobných typů seriálů je to snad samozřejmostí. Hvězdnému obsazení kralují Reese a Nicole. Domácí násilí možná autentické, ale pro člověka s mozkem nepochopitelné. S1: 80% S2: 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tvůrci seriálu si dali za cíl natočit silnou feministickou výpověď o stavu americké společnosti a postavení žen v ní. Povedlo se jim upoutat mou pozornost, ovšem z úplně odlišných důvodů. Prakticky až do závěrečné scény zúčtování, která působí jednoznačně feministicky, jsem Sedmilhářky vnímal jako výrazně feminní sérii, která ve skutečnosti feministický aktivismus spíš kompromituje a vytváří velmi nelichotivý dojem z obyvatelek lepší čtvrti na západním pobřeží. Víc než o genderové orientaci svých hrdinů vypráví seriál o frustracích a ambicích příslušníků vyšší střední třídy, o jejich posedlosti kariérou a vytváření bezpečné ulity pro své potomky, do kterých projektují vlastní nenaplněné cíle. Takhle to autoři jistě nezamýšleli. Chtěli především rozebrat fenomén domácího násilí, což se jim konec konců povedlo, ne že ne. Já ale věnoval zájem tomu, co zobrazili jen tak mimochodem, a z toho obrazu společenského a rodinného života mi dobře nebylo. Pointa mě, abych byl upřímný, nezajímala, cesta k ní byla mnohem víc vzrušující. Pětihvězdičkovou nadílku nakonec zapříčinilo skvělé obsazení, herecké výkony a celková řemeslná zručnost. Sedmilhářky každopádně považuji za jeden z nejlepších seriálů roku 2017. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mrcha! Copak nevidí, že to s tebou nemá nic společného?“ - „Nevidíme věci takové, jaké jsou. Vidíme je takové, jací jsme my.“ Přetvářka, lži, pokrytectví, snobismus, jedna velká drbárna…a pokud tohle platí o hlavních postavách, tak o těch vedlejších dvojnásob (prostřihy na jízlivé výpovědi ostatních obyvatel). Stejně jako jiné mě přilákalo herecké obsazení, přece jen seriál, ve kterém září herečky jako Kidman, Witherspoon, Dern či z mladší krve Woodley, se nevidí často. A tvůrci toho využívají maximálně. Díly každopádně utečou poměrně rychle a seriál si vás nenápadně získá, že ani nevíte jak. A pokud jsem si po 1. řadě nebyl úplně jistý 5*, 2. série mě v nich již utvrdila a dokonce bavila překvapivě ještě víc (i bez toho tajemství). Velkou zásluhu na tom má nová postava (Streep je tak dokonale nesnesitelná…a scény si krade pro sebe), ale i vývoj ostatních. Závěr druhé řady navíc vyvolá řadu důsledků, takže věřím, že i v další sérii bude o zábavu znovu postaráno. „Jsme Montereyská pětka, ať si říkáme jakkoliv. Ta lež je naše přátelství.“ ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě velmi prudil formát vyprávění, s úmyslně příliš rychlými střihy, debilními (diagnoza) kecy "svědků", jakobynápovědami. Po prvním dílu jsem byl takřka rozhodnut kvůli tomu chaosu nedokoukat, ale nechtěl jsem trhat basu. Fajn, ke konci se pěkně zahustilo, pointa mě moc nevzala, i když jsem ji úplně nečekal, zato dětská linka byla úplně jasná dávno. Co je ale horší, pointa nevysvětlila velmi chabou logiku tzn. chování některých postav, jako "proč se do toho vůbec motaly". Když jsem se ptal své drahé, která knihu četla, tak jsem se dozvěděl, cituji "úplně tu knihu zkurvili". Scénárista si zjevně něco přimyslel, aby "postavy byly komplexnější", ale spoustu věcí naopak vynechal, takže postavy měly nesmyslnou vnitřní motivaci. Spousta věcí byla nedohraná, vytratily se vtipy a jen se bušilo do jediné linky násilí. Ortel: za špatné tempo na začátku -1, za mizerného scénáristu -1, nicméně za extra nadstandardní výkony žen i mužů (ne všech) výjimečné +1. Skvělí Skarsgard, Kidman, Dern, Witherspoon, Woodley, asi v tomhle pořadí. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Zoufalé manželky pro náročnější, které jsou skvěle natočené, citlivě zrežírované a neskutečně dobře zahrané od začátku do konce. Reese Witherspoon si pořad ukradla totálně pro sebe. Miluju je všechny. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice se mi líbí představa uzavřené minisérie městečka Monterey, ale po dokoukání celou dobu přemýšlím o tom, že bych se do toho světa strašně rád vrátil. Jean-Marc Vallée, jehož poslední tři filmy nejsou špatné, ovšem spíše zapadly, jde nyní po vzoru Caryho Fukunagy a servíruje nám mrazivé drama, které až do posledního dílu skrývá své trumfy, aby se následně vytasilo s rozuzlením, které tu minimálně od první řady True Detective nebylo. Big Little Lies sice tak velkou díru do světa neudělalo, ale kvalitativně bych se to porovnávat nezdráhal. Vždyť už hlavní čtveřice v podstatě oscarových sedmilhářek je obrovské eso v rukávu nezklamávajících borců z HBO a jelikož se o bestsellerový námět bojovalo s Netflixem, tak bylo předem jasné, že budou mít i co hrát a po letech nám vytřou zrak. Což se jim také povedlo. Ba co více, celé obsazení je prostě neskutečné. Adam Scott, o kterém jsem si po Walteru Mittym utvořil názor, že je naprosto zbytečný herec, mě nakonec překvapil ze všech nejvíce a to už vůbec nezmiňuji všechny charaktery pod 18 let, jelikož byli všichni bez výjimky úžasní (minimálně Amabelle a Abigail chci hned vidět v dalším projektu) a jejich rozbor by vydal na celý článek. Nuže, začátek byl pomalejší, ale v dalších epizodách jsem se nenudil ani minutu. Takřka totéž platí i pro druhou sezónu, ačkoliv tam ten bodík ubrat musím...9/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

14/14 Sice by to jen málokdo podle těch knih Liane Moriarty odhadoval, ale ve výsledku se skutečně podařilo natočit velmi dobrý televizní seriál s filmovýma hvězdama. Taková byla 1. série, ke 2. sérii bohužel chyběla knižní předloha a tak se to celé stočilo ke klasice podle Davida E. Kelleye a soudnička byla na světě. #hbo ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výtečná atmosféra, skvěle zvolená forma, herecké výkony na jedničku, promyšlený rytmus, přesný střih, fajn soundtrack, sarkasmus na každém kroku. Třeba letošní Mindhunter od Finchera byl rovněž po režijní stránce vypiplaný, jenže Big Little Lies nás naopak od něj emočně vyždímá až na dřeň. Cit pro peprné dialogy zkušeného scénáristického veterána Davida E. Kelleyho (Ally McBeal) byly od začátku velkým příslibem, že si udržíme standard po celou sérii. Neřízená střela Madeline (Reese Witherspoon), která strká nos, kam si zamane, šedá myška a depresemi sžíraná samoživitelka Jane (Shailene Woodley), která se do téhle vyšší třídy amerického maloměsta jaksi nehodí, pochybující i rozvážná Celeste (Nicole Kidman), která žije ve zvláštním manželství, úzkostlivá hysterka Renata (Laura Dern), jejíž dcerka se měla stát obětí násilí ve škole, a chápající Bonnie (Zoë Kravitz), která by rozhodně neměla dávat rady k loupání brambor. Pětice žen řeší své konflikty s muži, bývalými partnery, dětmi a především mezi sebou navzájem, protože všechny jsou individuality a nechtějí být vláčené životem. Generalizuje se, vynášejí se soudy ještě před tím, než se něco vůbec stane, a všem našim hrdinkám se jejich životy pomalu vymykají z rukou. Divák ví víc než postavy, přesto tvůrci umně tají trumfy, je tak zajímavé a vtipné sledovat, jak na různé momenty reagují lidé, kteří nebyli přímými svědky té či oné situace a jen se o ní doslechli. Kompaktní a satirický pohled na zazobané postavičky s kostlivci ve skříních. Herecké nominace na Zlaté glóby absolutně zasloužené. DRUHÁ SÉRIE bohužel značný sešup. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

13.07.2019

Kabelovka HBO našla v seriálové adaptaci Sedmilhářek od autorky Liane Moriarty nečekaný hit. A to až do takové míry, že po úspěchu na Emmy přemluvila spisovatelku, aby vymyslela pokračování. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama