Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (101)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, zdlouhavé a nádavkem zdlouhavé. V osmi epizodách úvodní řady je materiál na perfektní čtyři epizody. V každé jsou mnohé pasáže i scény, kdy to funguje přesně jak má; emocemi, dávkováním informací i napětím. Nemalé produkční hodnoty a výtečné obsazení takové momenty umí náležitě p(r)odat. Ovšem než se to k tomu dostane, tak to t-r-v-á. Je paradoxní, že byť se tvůrci nebáli šáhnout do toho, jak je předloha vystavěna (od počátku se tu například jedou paralelní světy, je to i o poznání méně náboženské/o prvním hříchu, přesto stále jde v duchu předlohy o fantasy pro mládež s dopady činů), tak to není ku prospěchu věci (anabáze Willa a jeho matky se dala odbít prologem jedné epizody, ale tady se kolovrátkově táhne napříč půlkou série; a tak je to tu bez nadsázky se vším). I když se však mlátí prázdná sláma, která nemá v adaptaci do seriálové/filmové podoby co dělat, tak to není nuda. To zase ne. Všichni dobře hrají, vypadá i zní to k světu. Jen je to k unylé a bez tempa. A nemuselo/nemělo to tak být. Aby toho nebylo snad málo, tak to má ještě jeden zásadní problém; stěžejní vztah a dynamika Lyry a jejího dæmona nefunguje, protože Pantík je tu postava bez duše a osobnosti. Což zaráží o to více, že u jiných postav a jejich dæmonů ten vztah naopak funguje perfektně. Kdyby ovšem toto byla největší výtka k seriálu, tak to bych si spokojeně výskal. | S1: 3/5 | S2: 3/5 | ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas s Kidman a Craigem si pamatuju jen matně, takže přestože seriál (samozřejmě) kopíruje všechny hlavní body, dokáže mě držet v lehkém očekávání, co bude dál. Atmosféra je vskutku povedená, drží si jakýsi nádech temnoty a napětí a herecky to není nijak zlé. Dafne je slušná herečka a i když zatím delší stopáž sama úplně stoprocentně neutáhne, je příslibem do budoucnosti. Velmi dobře jí pomáhají ostřílení herci (Cosmo, McAvoy), stejně tak mladíci (Lewin Lloyd) a především povedení CGI daemoni nebo medvědi. Pokud si správně vybavuju, tak ve filmu propojení různých světů nebylo, zde je to zatím lehce zmatečné, ale věřím, že to v dalších sériích bude pořádně vysvětleno. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Rozkošná zabávnost, která je v záplavě temných, jakože-středověkých fantasy krásně osvěžující a přestože je mnohem více dětská, neznamená to, že nedokáže být vážná a s ostenem strachu a hrůz, naopak to díky tomu na mnoha místech působí tísnivěji, emotivněji a závažněji. Evidentně se HBO pláclo přes kapsu, efekty jsou výborné a fuknční (což je pro děj velmi důležité), příběh je dost zábavný a oporu mají Temné esence i v perfektním obsazení hlavních rolí (holčička z Logana vyrostla jen trochu), tak i vedlejších (McAvoy je skvělej všude). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. Výborní démoni. 1) Na druhé straně je to ukecané, moc emocí a málo logiky._____ 2) Zlatý kompas byla docela příjemná podívaná. Seriál má výraznější atmosféru, lepší démony a je propracovanější. Ovšem očividně je třeba hodnocení odložit. Druhou řadu natáčeli společně s první, tedy je již hotova. Čekám, připouštím, s netrpělivostí._____ 3) 4.1.2021 - Druhá řada má kompaktnější děj a je srozumitelnější. Charismatická Lyřina matka se pěkně odkopává a divák si lebedí. Za druhou řadu 4*._____ 4) Třetí řada se bude natáčet v roce 2021. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Vzdávám po třetím dílu. Zatímco první byl ještě aspoň neškodný, druhý díl byla nejhorší směska scénáristické bezmoci a prkenných hereckých výkonů, jakou jsem v TV viděl za hodně dlouho dobu. Třetí by musel být geniální, aby to zachránil, což nebyl. PS: Všemi milovaná Dafne sice září jako psychopatická Wolvie girl, ale při pokusu o ztvárnění víceméně normální dívčiny vypadá jak kdyby měla na obličeji nepadnoucí masku. Aspoň má ale jasné role, kterých by se měla do budoucna držet. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)
  • Kvůli koronaviru muselo být zrušeno natáčení 8. epizody 2. série, tudíž má série pouze 7 epizod. Z tohoho důvodu jsme v sérii neměli vidět Jamese McAvoye. Ten se však nakonec v sérii objevil, byla použita část materiálu ze zrušené 8. epizody. (petow)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama