Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co ze začátku vypadalo jako sympatická snaha tvůrkyň polidštit literární ikonu, se nakonec změnilo ve slepou uličku. Být pokrokovou ženou v polovině 19. století jistě nebylo jednoduché, ale těžko pochopíte, proč se z ní stala „nesmrtelná“ literátka. Vedlejších postav jsou mraky, takže žádná z nich nemá v sérii dost prostoru. Zbývá rodinné drama pro dvě postavy hrané dvěma herečkami a jedním hercem. A nakonec je kupodivu nejzajímavější Jan Hájek a jím hraný Josef Němec. Možná i proto se mi zdál třetí díl slabší, jelikož byl odsunut kamsi do Uher. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat - Božena Němcová mě osobně nikdy neoslovila a její dílo mi vždy přišlo dost nudné a přeceňované. Vlastenci a ovce opakující to, co se naučili ve škole, mě za to jistě semelou, ale já mám holt jinou představu o národním bohatství. Proto se sám divím, že jsem sebral odvahu a vlastně se na její životopis kouknul - možná jsem chtěl změnit svůj názor na ni. No, mnohem zajímavější postava mi bohužel přišla její manžel Josef Němec, který to s ní chudák neměl vůbec jednoduché. Dělal co mohl, ale je známé, že ženská logika a mužská racionalita jsou často dvě naprosto si odporující věci, takže moje sympatie patřily spíše jemu, než jí, nevděčné prostopášné nevěrné žebračce. Tvůrci z něj z počátku trochu jednostranně udělali násilníka, znásilňovače a despotu, ale pak už to tak jednostranné nebylo a jeho důvody být hovado se někomu mohly začít zdát jasnější. A mě se líbil psychologický vývoj v tomto divném vztahu. Už je dost ošuntělé pojmenovat životopisné dílo jen křestním jménem (asi je to poslední dobou moderní), jak kdyby žádné jiné významné Boženy neexistovaly. Přece jen kdyby se to jmenovalo celým jménem, Božena Němcová, nikdo by nepochyboval, o tom to je, a neinformovaný divák by si mohl myslet, že bude koukat třeba na film o nějaké kněžně, švadleně nebo třeba šlapce, co má bundu z koženky. Z hereckých výkonů nejsem vůbec nadšený. Teda hlavně z těch hlavních. Líbila se mi většina vedlejších rolí, ale duo Kameníková/Geislerová mě prostě neuchvátilo a celou dobu to jen hrálo (a bylo to poznat, že to je jen "hraní"). Neříkám nic, ona je Anna Kameníková pohledná a sympatická, ale bohužel se stalo zarytým klišé, že se do rolí škaredých lidí obsazují takoví, kteří budou oku diváka lahodit, i když to zcela odporuje skutečnému vzhledu (viděli jste přece, jak skutečná Božena Němcová vypadala, ne?). No a samotný děj - nevím, její život jsem opravdu nestudoval a všechny důležité milníky jistě byly zapracovány, ale mám takový dojem, že z ní udělali něco úplně jiného, než ve skutečnosti byla. Možná si to jen domýšlím, ale víme, jak v dnešní době scénáristi cucají z prstů, aby to divákovi přišlo záživnější. Já sám za sebe musím říct, že stejně jako jsem si vždy o Němcové myslel, že je to nuda, stejná mi připadla i tato minisérie. Oceňuji povedené zpracování a pár lekcí z historie a literatury. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano...ale pro mě ne, i když ne zde není stoprocentní, kvalitu vnímám dostatečně, je tam, ale je ubita prvoplánovým záměrem "šokovat", ukojit spíše dnešní bulvární hladovění, než co nejlépe zobrazit lidské smýšlení a morálku devatenáctého století. Pro jakéhokoli tvůrce nadmíru těžký úkol. Dobovou atmosféru to ale mělo, také skvělé herce, Anna u mě zcela přehrála Aňu a Jan Hájek vlastně herecky ovládl celou sérii, a nabízí své charisma pro další skvělé role, plus další postavy českých literárních velikánů (Havlíček Borovský - skvělý)...ale stále u mě převládá ne...takhle to přece, dámy tvůrkyně, nejde, je to až sobecké, takto si přivlastňovat vyobrazení Boženy Němcové, kteréžto jméno se nikterak neztratí vedle jiných, třeba Jan Hus...ponechte nám, malým Čechům s velkými idejemi, tyto hrdinky a hrdiny neposkvrněné, ponechte jim jejich soukromí, nepodsouvejte nám Vaše domněnky o tom, jak to asi tenkrát bylo, stejně jako dnes? To asi těžko. Nicméně je to tak natočeno, jako jakýkoli jiný umělohmotný seriál ze současnosti, řešící problémy své hlavní hrdinky. I přesto jsem v tom našel důstojnost, což mě těší a jelikož jsem člověk skromný, bavil jsem se a snad i poučil...ne tedy v oblasti lidských rozkoší, ale o vůli a síle jedince, jež může do budoucna zachovat velké věci, i když tuctové dialogy ve stejně laděné režii mne nikterak neoslnily, jsem rád, že něco podobného vzniká a jakoukoli hořkou pachuť v pohodě zapiju...ale mohlo by být lépe, snad příště. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pravda nebývá vždy příjemná! Seriál Božena je hlavně lidský. Je o ženě.. jejích snech, bojovnosti, dychtivosti i možných poklescích (dáli se touha po životním naplnění takto nazvat). Není to jen o slavném jménu patřícím do českých čítanek. Díky tomu jsem získala i jiný pohled na tuto spisovatelku a silnou motivaci k tomu, že se chci opět ponořit do jejích knih. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je možné natočit minisérii o Neilu Armstrongovi a vynechat z ní, že byl ve vesmíru, ale otázka pak je, jestli by se hlavní postava neměla jmenovat jinak. O díle B. Němcové (a inspiraci k němu) se člověk nedozví nic a to je dost škoda, když je to to, co ji proslavilo. Není to špatná červená knihovna, jen se to mohlo jmenovat Blažena, nebo Magdalena. Zvlášť když to bylo podle všech dostupných zdrojů dost přibarvené...Jan Hájek je výborný, Anna Kameníková důstojná, Aňa Geislerová bysi měla ještě dodělat ty chybějící ročníky na konzervatoři... hudba je repetitivní a je jí tam nesmyslně moc (asi chce autor podojit OSU), kamera slušná, mísení kontaktního a studiového zvuku příšerně amatérské. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Štáb měl během natáčení zázemí v prostorách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště SČMSD. [Zdroj: zatecky.denik.cz] (SONY_)
  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)

Reklama

Reklama