Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Recenze (280)

donnovann 

všechny recenze uživatele

Slavný monster movie, který musel ve své době dostat úplně každého, sleduji ho poprvé téměř o 100 let později a stále má svoji sílu. Výborně napsané i zahrané, co se týče triků, na tu dobu jsou opravdu neskutečný ani si nechci představit té práce za tím vším. Pokračování byla nejspíš zbytečná. Kong byl a zůstane jenom jeden. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku vynikající počin - i přes své stáří je to docela dobře koukatelné a díky hudbě film udržuje napětí. Rovněž příběh není tak špatný. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Toto že je z roku 1933?? Však tie efekty na tú dobu sú úchvatné a keď sa pozeráte na film očami diváka z tej doby, je to skutočne nezabudnuteľný zážitok. Priznám sa, že som neveril tomu okatému prívlastku ,,horor" až do tej doby, kedy obávaný Kong nezačal požierať ostrovných domorodcov, dupať po nich, vyhadzovať newyorských občanov z okien a demolovať vlak plný ľudí. Veru toto nie je Serkysov predigitalizovaný opičiak so srdcom... Nejakú tú romantiku ale nečakajte. Tu sa menšia láska prenáša skôr z opice na krásku ako z krásky na opicu, čiže uvidíte len škriekajúcu žienku v rukách krvilačného Romea. Z ich vzťahom sa už predsa len vyhral Jackson vo svojom remaku. Nečakajte nudnú báchorku o ľuďoch, ktorí prišli točiť dokument na exotický ostrov, ale masaker, kde si to odskáču aj prehistorické zvieratá a kde sa nástupom Konga na scénu stále niečo deje. Nevídaná spokojnosť, ktorej sa kláňam. Film, ktorý predbehol svoju dobu. U mňa 5*. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že doteď se nepodařilo natočit lepší verzi... ne, vlastně to chápu. Čisté filmařství v ryzí podobě. Což se dnes, nechápu proč, už nenosí. V rámci žánru za 5. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Prevratny film v ktorom nemozno kritizovat starodavny vzhlad, lebo to proste nejde a v dnesnej dobe taktiez dokaze zaujat a pobavit. Ku koncu to uz pre mna pomaly stracalo stavu a paradoxne som sa viac bavil prvu polovicu filmu, ale samozrejme bitka s rexom, bitka s velhadom, bitka s pterodaktylom, empire state building a tak dalej, je to nesmrtelne. ()

principessa 

všechny recenze uživatele

Jasně, uznávám, že pouštět si dnes film z roku 1933 je dost o držku a člověk si trochu koleduje o studenou sprchu, která může nastat následovaná navíc pocitem viny, že se smějete scénám, které jistě komicky působit nemají (nebo se pletu?). Ze začátku mi to přišlo opravdu kouzelný (probudila se ve mně zase ta moje zatracená slabost pro černobílé snímky), docela se mi podařilo přenést se o těch pár desítek let zpátky a já se bavila, protože páni Cooper a Schoedsack dokáží být rozkošně vtipní. Pak přišla druhá část filmu v hlavních rolích s King Kongem a tam už to trošku začalo skřípat - sice jsem se pořád bavila, jenže tady už si nejsem jistá, zda to byl záměr pánů režisérů. Souboje King Konga s pterodaktylem, ještěrem, tyranosaurem asi měli v lidech vzbudit spíš úžas a děs a né smích. Byly podle mě taky příliš dlouhé, některé ty soubojové scény bych klidně o půlku zkrátila. I tak ale nějak podvědomě cítím, že si King Kong ty 4 hvězdy zaslouží a je mi jedno, zda moje hodnocení může být zkresleno naprosto božským projektem jakým je CINEMA ROYAL, díky kterému jsem měla možnost zažít si tohle dílko doslova na vlastní kůži. 7/10 ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika, na které je zub času přece jen vidět - nemyslím tím trikovou stránku, tu nelze hodnotit podle dnešních měřítek (ve své době to musela být pecka!), ale celkově nemá King Kong na dobrodružnou jízdu dostatečný důraz. Je každopádně fajn sledovat, že Jacksonův remake je v podstatě pocta každému druhému záběru. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Postava Konga dodnes patří mezi nejslavnější filmová monstra v celé historii kinematografie, dočkala se nespočet dalších filmových pokračování, adaptací a taktéž spojení s legendární japonskou Godzillou. První filmová adaptace nabízí jedinečnou a úžasnou ruční animaci, která v té době byla naprosto nadčasová a i s odstupem času vypadá v dnešní době stále kouzelně. Začátek filmu je poměrně pomalejší, herecké výkony a dialogy odpovídají tehdejšímu hollywoodu a proto je nutné počítat s melodramatickými výjevy, které s odstupem času působí velmi odlišně, ale jakmile se celý film přesune na ostrov a poprvé se na scéně objeví Kong, tak film získá jedinečnou atmosféru a skvělé tempo, které dokáže udržet až do konce, zbytečně se nezaobírá jednotlivými vztahy a celkovým příběhem, místo toho nabízí dechberoucí a skvělé animace soubojů mezi Kongem a ostatními tvory, film se tak stává velmi akční záležitostí, která se neustále stupňuje, přičemž samotný závěr v podobě Empire State Building, kde Kong svádí souboj s letadly, patří mezi ty nejikoničtější momenty celého filmu. Po filmové stránce je původní King Kong nezapomenutelnou filmovou záležitostí, kterou je opravdu nutno vidět a ačkoliv vznikl jako reakce na tehdejší úspěchy podobných filmů, viz The Lost World, tak právě až on se stal hollywoodským velkofilmem a bijákem, který se stal inspirací pro ostatní podobné filmy a dodnes se nachází v mnohých žebříčkách na velmi vysokých místech a to oprávněně. Dle mého názoru je o 72 let pozdější verze Petera Jacksona z roku 2005 o úroveň výš. "Kong, the Eighth Wonder of the World." & "It was beauty killed the beast." ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Repetetivní uřvaná hudba, repetetivní ruchy, úspornost dialogů, úsporné rozzáběrování mimořádně hezká výprava a modýlky, logické fuck-upy (smrt 12 lidí přešli až moc snadno, Denem nebyl postaven před soud), ale byla pro mě velká čest vidět ty velkolepé scény. ()

FincherD. 

všechny recenze uživatele

Paráda obřích rozměrů!! Úchvatné triky, nepolevující tempo a asi jediný důvod, proč bych chtěl žít ve 30.letech min. století, vidět totiž tenhle film jako neposkvrněný dnešní filmovou technikou, tak mi zřejmě vyskočí srdce z hrudníku. Už chápu Petera Jacksona proč chtěl natočit svého King Konga. ()

bulawaio 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl žádného King konga a ani nečet příběh, takže to je mé první setkání, které mě nepřesvědčilo, že by se mělo jednat o něco vyjímečného. Je fakt, že monster horory nejsou nic pro mě, ale myslím, že tady byl potenciál filmu naximálně využit. Nejsem schopen posoudit, jak na tom byli ve 30. letech s výzkumem dinosarů, ale ve filmu je toto zobrazení maximálně usměvné. Podle režie bylo období dinosaurů maximální masakr, kde neexistovali býložraví dinosauři, ale všichni se vraždili mezi sebou. No dejme tomu. Neberu to, že v tomto období skoro žádní savci nebyli a opičky už vůbec ne. Je to přeci jen Fantasy. Asi se v tom moc vrtám, ale dobře. Tak teď ke Kongovi. Zdálky vypadající uplně super, ale pokud najela kamera blíž, tak vypadal jak jeden můj kamarád s trošku více chlupama. Ostatní dinosauři vyobrazeni věrohodně a co předevěším, většina efektu na přelomové úrovni. Příběh dost prostoučký s až moc romantickým nádechem. Zase může za všechno ženská. Normálka. Celkově shrnuto. Film využil maximálně svůj potenciál a efekty na tu dobu výborné. Ale nemůžu jít s hodnocením víc než tři hvězdičky. Tyto horory nejsou pro mě a určitě v této době vznikly mnohem lepší hororové filmy. ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

TOTO je pravý KING KONG, nie herec v maske z roku 1976, alebo mimika herca pretavená do digitálnej príšerky z roku 2005. Vopchať dušu 30 cm vysokej bábke, rozpohybovanej stop-motion animáciou v dobe, keď táto technológia bola ešte v plienkach, ako aj zvukový film... TOTO je kus poctivej filmárčiny, z každého políčka cítiť tú lásku ku kinematografii, to, čo v dnešných filmoch málokde zbadáte. A nikdy mi nebolo tak ľúto nejakej filmovej postavy, ako keď zabili King Konga, tomu ja hovorím umenie, keď divák emotívne prežíva smrť neživej, 30 cm vysokej bábky, rozpohybovanej stop-motion animáciou. Ja viem, že sa opakujem, ale je zbytočne o tomto filme rozprávať, treba ho proste vidieť! ()

Jack_F. odpad!

všechny recenze uživatele

Je to sice jako hodnotit dnešní Ferrari s velmi starým veteránem...ale když tahle sračka má tak vysoké hodnocení, proč bych nemohl dát můj upřímný odpad? :) ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Kdysi to musela být opravdu pecka a překvapení zároveň (efekty, mrtvoly, nahota). I dnes lze vzdát hold především trikové stránce z historického pohledu. Ovšem pobaví i staromilské naivní dialogy a prkenější herecké výkony - to již ale né k libosti záměrům tvůrců. Vše dohromady to dává zajímavý mix, mne předložený na skvělém tématickém Cinema Royal večeru. [70%] ()

easer07 

všechny recenze uživatele

Tak na to, že je to natočeno v roce dej mi chleba, tak je to opravdu unikátní podívaná, kdyby tenkrát měli takové vymoženosti jak Peter Jackson v roce 2005, věřím, že by to bylo i lépe zpracované, než teď ta nejmodernější verze King konga. Ten z 2005 je stejně největší pecka, ale tohle jsem si opravdu nenechal ujít. ()

Foogas 

všechny recenze uživatele

Tohle že je ten legendární film? Tahle slátanina? Být zde lepší scénář, méně naivity a nečernobílých charakterů, mohlo to dopadnout daleko lépe. Na slušných efektech je v podstatě postaven celý film. Někomu to i stačí, mě však rozhodně ne. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama