Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám zkázy

  • USA Indiana Jones and the Temple of Doom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Indiana Jones se svým dětským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpěvačky ze Šanghaje. K útěku použijí omylem letadlo, které patří právě šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobě nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společně se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspěšně dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejraději pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobě záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svět. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dětské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udělat oběti své krvelačné bohyni... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (801)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Temnota a zase temnota. Druhý díl je někdy zbytečně peskován, přitom není určitě o nic horší než Dobyvatelé. Tvůrci se nebáli ještě většího napětí a tak pro některé scénky jako například klesající strop nebo souboj na pásovém dopravníku jsou zapotřebí opravdu silné nervy. Zajímavostí určitě je, že zatímco v prvním díle jsme si při zvýšené pozornosti mohli všimnout hieroglifu na kterém jsou vyobrazeni C -3PO a R2-D2, tady je na začátku filmu klub Obi Wan. 90% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Poslyšte, paní, říkejte mu doktore Jonesi! První pokračování legendárních Dobyvatelů, kterým Steven Spielberg započal dobrodružnou sérii, jenž nemá dodnes v rámci žánru konkurenci. V kvalitě je rozdíl nepatrný, i tady je spousta napínavých a zábavných scén, které by byly pro ostatní filmy gradujícím vrcholem. Skvělá je hned ta úvodní, v baru Obi Wan, kde se strhne jedovatá přestřelka a CHRÁM ZKÁZY tak může naplno odstartovat. Působivé jsou i sekvence s opičími mozky, na lanovém mostě, skvěle natočená a akční je scéna v dolech a hlavně - ta hororová v titulním chrámu, kde Indy na chvíli přijde o rozum. Dojemný je pak závěr s návratem dětí. No prostě - vynikající film a nestárnoucí zábava v trošku temnějším hávu. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Když jsem se nedávno na tohle Indyho dobrodružství po dlouhé době znovu podíval, připadalo mi to ještě lepší než za nadšeneckých mladistvých let. Příběh jako celek sice není tak moc cool jako Dobyvatelé nebo Křížová výprava, ale v jednotlivostech Spielberg zase dokazuje svou vypravěčskou velikost a srší nápady, které pozvedají i tenhle díl na čestnou úroveň dvou zbývajících článků trilogie. Ta nenápadná komunikativnost směrem k divákovi, který je mazaně upozorňován na blížící se děje, vypointování zdánlivě bezvýznamných dějů, hravá práce s osvětlením či multižánrovými odkazy, sympatický humor a přímo kulervoucí akční náboj poslední půlhodiny dělají z tohodle díla dokonce jeden z nejčistších a nejzábavnějších dobrodružných filmů, jaké kdy v Hollywoodu vznikly... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

No, bavil jsem se zase královsky, ale musím uznat že se mi jak Dobyvatelé ztracené archy, tak Chrám zkázy opět brzo vypaří z paměti (až na tu lahůdkovou hostinu). Ze čtvrtého dílu už si taky nevybavím jedinou scénu, příkladem dokonalého vtipného dobrodružství je pro mě prostě Poslední křížová výprava, kterou si naopak pamatuji snad celou, nebo Zemeckisova Honba za diamantem. Chrám - 8/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Spielbergova technicky brilantní dobrodružná podívaná. První čtvrthodina je jedna velká geniální akce počínající přetahováním o diamant v klubu a končící skokem z neovladatelného letadla na nafukovacím člunu někde v Himálaji. Pak děj nabere ponurý ráz a přejde v paláci v odpuzující hodokvas s brouky, opičími mozečky a polévkou s očními bulvami. A už je zde po cestě nebezpečnou podzemní chodbou s padajícími šavlovými stropy barbarská slavnost v Chrámu zkázy (inspirovaná slavným filmem Gunga Din 1939) a ve finále neskutečná filmová honička v podzemí a na důlních vozících a pak bitka na visutém lanovém mostě. Kali Ma. Trailer je i na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/8642-indiana-jones-a-chram-zkazy-indiana-jones-and-the-temple-of-doom/videa/ ()

Galerie (218)

Zajímavosti (106)

  • Film je všeobecně známý tím, že byl podnětem pro zavedení ratingu PG-13 (silně doporučený doprovod rodičů pro děti mladší 13 let) kvůli násilným scénám. Spielberg se nechal slyšet, že je hrdý na to, že přispěl k vytvoření ratingu PG-13, tedy mezistupně mezi ratingem PG (pro děti s doporučeným doprovodem rodičů) a R (děti mladší 17 let pouze v doprovodu rodičů). Nakonec byl film uveden do kin těsně před oficiálním vytvořením ratingu PG-13, a proto mu byl udělen rating PG. (Honzíno)
  • Ve scéně, kdy má být Willie (Kate Capshaw) obětována, je při otevření dveří do lávové jámy slyšet zvukový efekt zapnutí světelného meče z filmové série Star Wars (od r. 1977), jejíž tvůrce George Lucas byl jedním z výkonných producentů tohoto filmu. Zvukové efekty měl v obou případech na svědomí Ben Burtt. (johnnymay)

Související novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (více)

Reklama

Reklama