Reklama

Reklama

Gauneři

  • USA Reservoir Dogs (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mafián Joe najme na vyloupení klenotnictví partu gangsterů, kteří se vzájemně neznají a oslovují se smyšlenými jmény. Akci však zmaří policie a lupičům nezbývá než uprchnout a ukrýt se ve starém skladišti. Pan Oranžový je postřelen a pan Bílý se ho pokouší udržet naživu, dokud nedorazí pomoc. Napětí ve skladu však narůstá, protože policie je jim v patách a pan Růžový je přesvědčen, že šlo o past – někdo z nich musí být zrádce. Každý má ovšem vlastní verzi toho, co se stalo. Jak dlouho bude trvat, než vytáhnou pistole a drama se změní v masakr? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 391)

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino bol pre mnohých najvýraznejším a najvzrušujúcejším objavom americkej kinematografie 90. rokov, ktorý sa ohlásil týmto fantastickým kriminálnym thrillerom. Reservoir Dogs mali menší rozpočet než jeho nasledujúce diela, no obsahujú prvky, ktoré sa neskôr stali Tarantinovým poznávacím znamením (tzv. trademarkom). Film sa začína uprostred nepodarenej krádeže diamantov a je rozdelený na niekoľko kapitol, predstavujúcich každého z gangstrov. Tarantino sa nechal inšpirovať rôznymi filmami o lúpežiach – The Killing (1956) Stanleyho Kubricka, City on Fire (1987) Ringa Lama – a podsvetím Jeana-Pierra Melvilla – až na to, že vynechal samotnú lúpež. Dôsledkom nevydarenej lúpeže je krvavý proces, v ktorom súperí lojálnosť s trpkými podozreniami, keď sa zločinci snažia dopátrať, čo (alebo kto) zlyhal/o. Tarantinove banálne „fuck“ dialógy, čerpajúce z popkultúry, dodávajú filmu ironický nádych. Títo zločinci rozprávajú ako obyčajní ľudia posadnutí filmami, nie ako gangstri. Rozruch však spôsobila práve tá znepokojujúca ľahkosť, s akou sa postmoderná „pohoda“ mení na krvavé násilie, pričom je ľahké prehliadnuť vnútornú citovú bolesť. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino. Je hodně lidí, kterým stačí slyšet toto jméno a film má ihned 4-5 hvězdiček. Mezi ně rozhodně nepatřím a Gauneři jako prvotina Quentina není rozhodně dokonalým snímkem, ale pro mě není ani nadprůměrným. Místo jmen se používají přezdívky podle barev, které jsou jim dány. Odehraje se akce v pozadí a jen vidíte jak se něco pokazilo a postupně se dovídáte v jednom opuštěném skladě co se stalo a proč. To je vše. Humor není nijak přelomoví a možná potěší šílenec Michael Madsen, který si rád hraje s policisty. Nic víc mě nepotěšilo, celý film poměrně zklamal a jen nechápu co kdo vidí na Gaunerech tak úžasného. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tenhle chlapík z videopůjčovny má vizi...má vizi, kterou pokaždé dokáže proměnit v tématický film, zakládající převážně na dialozích. Ne každému Tarantinův styl sedí, to je pochopitelné...ne každého baví sledovat dlouhosáhlé dialogy nebo moře krve. V tom je však ta krása...v tom je to kouzlo a genialita...a samozřejmě důraz na herecké výkony. Tim Roth ftw...80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bombasticý debut Q.Tarantina,škoda,že dnes sa mu až tak nedarí.U mňa si to s tým svojím Autom riadne posral,ale teším sa na jeho pripravovaný vojnový film.Uvidíme.Čas si môžme skrátiť pripomenutím na pána bieleho a jeho krvavý tanec s britvou,výborné dialógy, v ktorých každé piate slovo je fuck,výborné skladby a suprový záver:"Kurva,přestaň mířit pistolí na mého tátu!"Bang,bang bang,bang.... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Rok 2009: Za film bych dala tři, za Tima Rotha a za konec čtvrtou. Tarantino, u kterého jsem si uvědomila, proč nemám ráda Tarantina. A to jsem ho do té doby měla ráda, ha! Zajímalo by mě, jestli, a jestli ano, tak kdy, zase změním názor. Rok 2014: A přitom tohle je film, který považuji za jeho nejkvalitnější, co se týče toho, jak moc dává smysl ten vyprávěcí postup. Plus jednota místa, času, děje, což je vždycky krása nesmírná. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (147)

  • Ve filmu nevidíme téměř žádné ženy. Tarantino vysvětlil, že celý příběh se odehrává v reálném čase, proto muži nepřicházejí do kontaktu se ženami, neboť film se soustředí na loupež a následné události. Kvůli absenci žen byl snímek nařčen z misogynie. (SallyZen)
  • Lawrence Tierney (Joe Cabot) byl v minulosti několikrát ve vazbě za řízení v opilosti a vůbec měl status problémového herce. Jedné noci se opil, v bytě vytáhl svou zbraň Magnum 357 a vystřílel do zdi celý zásobník. Několik z nich proniklo stěnou k sousedům a ti zavolali policii. Štáb musel zaplatit kauci, aby se mohl Tierney vrátit na "plac" a dokončit své scény. „Momentálně mu hrozí tak 5 let natvrdo“, okomentoval jeho čin režisér Quentin Tarantino. (Kinofil)
  • Během promítání filmu na mezinárodním filmovém festivalu v katalánském Sitgesu odešlo ze sálu patnáct lidí, mezi nimi také král hororu Wes Craven a mistr zvláštních efektů Rick Baker. Později se Rick s Quentinem Tarantinem osobně setkal a poskytl mu vysvětlení: „Odešel jsem, ale chci, abys to bral jako pochvalu. Oba se pohybujeme ve světě fantazie. Ty jsi tam neměl upíry a vlkodlaky jako já, ale opravdové násilí - a s tím se nedokážu srovnat.“ (SallyZen)

Související novinky

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

13.07.2021

Kdysi dávno existovaly plány učinit z drsné krimi Bad Lieutenant/Poručík s Harvey Keitelem v hl. roli filmovou sérii. Snímek z roku 1992 měl sice přísný mládeži nepřístupný rating, diváky si však… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Tarantino chce nakrútiť TV sériu

Tarantino chce nakrútiť TV sériu

12.05.2005

Už pred niekoľkými rokmi zrežíroval Quentin Tarantino jednu epizódu kultového seriálu Pohotovosť (pod názvom "Materstvo"), v ktorej odkázal na svoj réžijný debut Gauneri, keď do nemocnice priviezli… (více)

Reklama

Reklama