Reklama

Reklama

Epické drama zachycuje život francouzského císaře Napoleona Bonaparte, jeho vzestup k moci a vztah k životní lásce Josephine, a ukazuje jeho vizionářské vojenské a politické taktiky na pozadí nejdynamičtějších bitevních scén jaké kdy byly natočeny. (Falcon)

Videa (9)

Trailer 15

Recenze (558)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Za mě teda lehké zklamání. Jak už bylo napsáno níže, filmu zřejmě uškodilo velké stříhání, protože se tam dost zásadních událostí vůbec neobjevilo. I tak je ale film dost dlouhý. Trochu mě překvapilo, jak velký důraz to dávalo na jeho osobní, a hlavně milostný život s Josefínou. A to vše na úkor zásadních bitev atd. Celkově to Napoleona ani moc nezobrazuje jako tyrana, jako spíš člověka, který někdy i sám o sobě pochyboval a snažil se věci řešit, pokud možno mírovou cestou. Často ale neměl na vybranou, a tak mu nezbylo nic jiného než bojovat. Hezky je ztvárněný Slavkov i Waterloo (nejsem expert na historii a přesný průběh těchto bitev). Většina zásadních událostí je zde zobrazena, ale prostě jeho život je asi těžké shrnout pouze do jednoho filmu. I tak je to ale skvělý výkon od Joaquina Phoenixe. Vanessa Kirby tady působí jako pěkná mrcha, ale taky to hraje dobře. Jinak už tu moc známá jména nejsou. "Francie, armáda, Josefína." ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[72%] Viděno v kině v IMAXU ve 2D. Na film jsem se docela těšil, ale zůstával jsem s očekáváním raději při zemi. Dny od premiéry se docela vlekly, nemohl jsem se k tomu dokopat, ale nakonec jsem pak do kina na to zašel. A výsledek? Určitě zklamaný nejsem, ale úplně nadšen také ne. Tento nový Scottův spektákl nemá vyloženě žádnou výraznou chybu, většina aspektů zde šlape jak hodinky, jen to prostě není tak zapamatovatelné a postavu Napoleona si moc divák oblíbit nemůže. Ne, že by mě na té postavě něco iritovalo, to určitě ne, Phoenix to zahrál výtečně. Co se týče technické stránky bitev, tak tomu není snad co vytknout. A ani se nedá říci, že by jich bylo málo. Mohli být trochu delší, ale to nevadí. Byly krvavé, realistické a docela přehledné. Jen ta úvodní ve tmě byla trochu méně viditelná, ale co už. Herecké obsazení je na tom docela dobře. Phoenix byl skvělý a stejně i tak postava manželky Napoleona, kterou zde hrála charismatická Vanessa Kirby. Zbytek herců ok. Hudba? Ta byla nevýrazná, ale zde mě to nijak netrápilo. Po dějové stránce to bylo takové usekané. Naštěstí to nebylo moc chaotické, jen asi bude paradoxně lepší ta režisérská verze, i když 270 min mi přijde zas moc. Takže víc to kritizovat nemohu, postava Napoleona byla dobrá, jen jsem si k němu nemohl získat větší vztah a fandit mu. Ale tak jako tak se mi film docela líbil, ty 4* slabší nakonec dávám, při dalším vidění asi spíš zkusím dát režisérskou verzi. Mohlo to dopadnout lépe, ale i tak, za mě zajímavý historický počin. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Dávam síce 4 hviezdy, ale aj tak to je sklamanie. Kde je ta epika a emócie, ktoré sme zažili pri Gladiátorovi, alebo pri Kráľovstve nebeskom? Filmový svet v historickom žánri stratil dych a dnešnému divákovi už okrem majestátnych bitiek asi nemá čo ponúknuť. Alebo to zabudol. Je to veľká škoda, pretože je to môj obľúbený žáner. Snáď nabudúce príde niekto s niečím lepším. Aspoň Phoenix bol parádny a bavil. Avšak po obsahovej stránke to bolo ako z rýchlika, s kopcom zbytočnej vaty a uťahané ako rozmaznané trojročné decko. Ledva nadpriemer. 70/100 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Smutek a zklamání. Občas jsem si při mnohdy prázdném a samoúčelném tokání Josephine a Napoleona myslel, že sledují výběr z Bridgetons a ne nový majstrštyk Ridleyho Scotta. Tak špatně na tom dramaturgicky Napoleon je. Rozháraný, nekonzistentní, dějově roztříštěný. Obstojně natočené krvavé bitvy střídá prapodivná, para-romantická rovina a jestli si někdo myslel, že to zachrání alespoň bohatá fakticky-informativní rovina, rozbor osobnosti geniálního vojevůdce, myslím, že to zůstalo tak nějak v půli cesty a zároveň to může být jediný smysl, proč se podívat na Directors cut. Získat větší a podrobnější přehled co vlastně všechno Napoleon za své doby dokázal. Tedy za předpokladu, že divák akceptuje filmové médium a nebude se chtít podívat na wikipedii, nebo do učebnice dějepisu. Jestli ale directors cutem získá film nějaký specifická tvar, nebo identitu, to silně pochybuji. Nejhorší historický velkofilm Scotta spolu s Robinem Hoodem. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott ke svému protagonistovi rozhodně není přehnaně uctivý, a tak Napoleonovy nezralé výjevy občas působí až nečekaně směšně. Tenhle podvratný pohled však přece jen není rozehraný tak suverénně, jak by bylo ideální. Neustálé a velmi překotné prolínání Napoleonova nejednoznačného vztahu s Joséphine a vojenských tažení brání tomu, abychom si jednu či druhou linku užili naplno. Nepomáhá tomu ani nečitelnost obou hlavních postav, jejichž motivacemi a vnitřními pohnutkami si divák většinu času nemůže být vůbec jistý. Na vině je zřejmě sestřih pro kina, který je svou zkratkovitostí místy až nepřehledný. Občas zavaluje historickými detaily, jindy se dopouští extrémních zjednodušení. Spousta momentů působí, že ve Scottově vysněné, čtyři a půl hodiny trvající verzi budou dostatečně vysvětleny, zde si však musíme vystačit s až přílišnou překotností. Spousta vedlejších postav se objeví, vypadá důležitě, a vzápětí zase zmizí, stejně tak leckteré dílčí epizodky vyšumí do ztracena. Což je škoda, ale zase je nutné uznat, že navzdory už tak nemalé stopáži tenhle střih rozhodně nenudí. Bitvy u Slavkova a Waterloo jsou vtahující, i když rozdíly v mimice Joaquina Phoenixe jsou možná až zbytečně minimalistické na to, abychom mezi nimi z hlediska hlavní postavy viděli zásadní rozdíl. Ale budiž. Napoleon je rozhodně v mnoha ohledech zábavný a zajímavý, za soudržnější výsledek bych se ale nezlobil. Tak možná v oné gargantuovské verzi… ()

Galerie (43)

Zajímavosti (29)

  • Film predstavuje Napoleona (Joaquin Phoenix) ako strieľajúceho na pyramídy v Gíze, čo je dlhoročný hoax. Salima Ikram, profesorka egyptológie na Americkej univerzite v Káhire, poukázala na to, že Napoleon ako milovník histórie si veľmi vážil Sfingu a pyramídy a používal ich ako motiváciu pre svoje jednotky. "Rozhodne na nich nestrieľal." Ridley Scott si uvedomoval, že to nemusí byť presné, ale obhájil sa tým, že bol to "rýchly spôsob, ako povedať, že dobyl Egypt". (Arsenal83)
  • Režisér Sir Ridley Scott povedal, že sa vedome pokúsil udržať strih tohto filmu pre kiná čo najbližšie k 2,5 hodinám, pretože podľa neho je toto maximálna dĺžka času, ktorú môže priemerný človek tolerovať pri pozeraní filmu bez prestávky, kým sa nezačne na sedadle cítiť nepohodlne alebo si začne myslieť, že sa film vlečie. Jeho zostrih má ale 4 hodiny a 10 minút a vydá ho Apple TV. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal vo Woodstocku, Lincolne a mnohých ďalších miestach v Anglicku, pričom Lincolnská katedrála zastupovala Notre-Dame de Paris. Ďalej sa natáčalo vo Fort Ricasoli v Kalkare (Malta) pre scény obliehania Toulonu. Púšť v oblasti Merzouga v Maroku zastupovala Egypt a poprava Márie Antoinetty bola natočená v parku Peper Harow v Surrey (Anglicko). (Arsenal83)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama