Reklama

Reklama

Dny zrady I.

  • angličtina Days of Betrayal I.
Československo, 1973, 106 min

Režie:

Otakar Vávra

Kamera:

Jaromír Šofr

Hrají:

Jiří Pleskot, Bohuš Pastorek, Gunnar Möller, Jaroslav Radimecký, Martin Gregor, Bořivoj Navrátil, Otakar Brousek st., Josef Langmiler, Rudolf Krátký (více)
(další profese)

VOD (1)

Tento velkofilm Otakara Vávry předkládá podrobný záznam událostí, vedoucích k přijetí osudné, ponižující smlouvy, rozmluvy státních představitelů prý vycházejí ze zachovaných stenografických zápasů. Avšak zdánlivě objektivní pojetí je zcela poplatné ideologickým požadavkům - jedinou silou, která odmítala podřízení nacistickému Německu, se licoměrně stávají českoslovenští a sovětští komunisté. Dopad mnichovských událostí je sledován jak ve vládních kruzích (zvláště v protikladném přístupu poraženeckého Beneše a rozvážně bojovného Gottwalda), tak v osudech dělnických rodin a též u vojenských jednotek v příhraničních oblastech. Lid vedený komunistickou stranou se chtěl bránit, ale ničemná buržoazie jej zradila. Postižení vzhledu historických postav je přesvědčivé stejně jako napodobení způsobu mluvy, v gestech i chůzi, jen jazyková rovina není zcela domyšlena: zatímco Hitler vyřvává německy, francouzští a angličtí diplomaté mluví česky. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

pusti si Ordinace ruzovych dementu, to bude tak pre teba tie "nesmrtelne hlasky" 

ko33

ko33 (hodnocení, recenze)

ty dialogy katasrofa ..jako by odříkávali básničku...

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Konečně mám vysvětlenou účast Jaromíra Hanzlíka, Martina Štěpánka a Josefa Větrovce i v tomto filmu!!!!

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Tak sem právě zjistil, že na mé originální VHS chybí posledních 5 minut, přepadení celnice ordnery, jedna z nejlepších scén! Musím si sehnat DVD, třeba to tam bude!

Uživatel kosticka7 smazal svůj příspěvek.

Uživatel kosticka7 smazal svůj příspěvek.

Pitomec

Pitomec (hodnocení, recenze)

Tak, tak - woody je postpubertální jedinec, který o historii neví zhola nic, natož aby dřívější dobu prožil a zřejmě z nedostatku jiné činnosti se baví psaním nesmyslů, bohužel i zde na CSFD...

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Neuvěřitelně kvalitně natočený film, 100% výběr herců, vynikající herecké výkony, skvělé interiéry i exteriéry, spádový a z 90% historicky věrný děj (komunistickou agitku si inteligentní člověk dokáže v pohodě vyfiltrovat). Je mi moc líto, že naše "demokratická" TV nás v programu ve dnech konce války, nebo v záříových dnech krmí přívalem filmů o marginálních bitvách na západní frontě apod., nebo utrpení sudetských Němců, místo, aby do svého vysílání zařadila Vávrovi skvělé velkofilmy, alespoň právě Dny zrady. Jak říkám, nepotřebuju nikoho, aby mě vodil za ručičku, propagandu si vyfiltruju a myslím, že to umí 90% lidí a zbytek je stejně nepoučitelný. Hlavně, že se vysílá Major Zeman.

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

Spinosaurus: Na woodyho se vykašli. Historii rozumí "jak koza náklaďáku". Nereaguj na ty jeho výblitky. Je to ubožák. Četl jsem jeho komentáře k tomuhle filmu i k OP a je to hnus co píše.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Soukmenovec woody tady na mě opět vytáhl Dny zrady. Proč? To nikdo neví. Jen řeknu normálním lidem, jaký je woodyho postoj k mnichovským událostem. Pak konečně pochopíte že woody alias vedoucí sekce kultury v dělnické straně nemá právo hodnotit film, o kterém nic neví. Inu, podle něj se v 1938 žilo na hranicích krásně, němci slušně žádali o autonomii, zato komunisté štvali lid proti němcům, rozvraceli společnost, zapříčinili se o odtržení sedet atd. Film, ve kterém jsou události ztvárněny pravdivě tedy odsuzuje. Přepadení stanice Habersbirg chápe jako předmět propagandy (???), to že spojenci podepsali dohodu považuje za pošpinění západu, naopak to, že SSSR nám slíbil pomoc podle smlouvy chápe jako výmysl. Takový je tedy woody.

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Myslím,že film je poměrně realisticky natočený.Všichni víme,že Henlainovci se skutečně fanaticky snažili rozbít republiku - vraždili.Beneš byl nerozhodným politikem.Hitler byl skutečný padouch a britové a francouzi slaboši.To si prostě pan režisér Otakar Vávra nevymyslel,a to že obraz komunistů byl vylepšen je pochopitelně dáno tím,že film vznikl v roce 1973.Celkově mě hodně mrazilo,považuji to zatím za nejlepší film o roce 1938 - pokud znáte lepší - dejte mi tip,rád na něj mrknu - mám rád historii a hodně se zajímám o 2.svět. válku.

na příspěvěk reagoval kosticka7

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama