Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (2 242)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Dokud bude Matrix existovat... Nikdy nebude lidstvo svobodné....... Matrix toho priniesol vo svojej dobe veľmi veľa iného (nového) či už to boli veľmi vydarené a revolučné efekty, zaujímavá myšlienka, punc originálnosti a veľmi kvalitne a inteligentne vystavaný príbeh. Toto všetko zaručilo Matrixu divácku nesmrteľnosť a širokú obľubu. KULTovosť filmu je nesporná a pre mňa existuje len prvý filmový Matrix, ktorý mám rád a naozaj ho aj rešpektujem. Tie ostatné sú už len prázdnou (nie však nekvalitnou) akčnou pochúťkou a nepotrebnou nadstavbou. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Každý z mých známých, kdo tenhle film viděl přede mnou, málem učůrkával nadšením. Pak jsem jej viděl já a - nic. Tedy, ne že by snad vůbec nic ve mně tenhle vizuální poklad nezanechal, to bych lhal. Ale prostě to není zase taková superbomba, jak všichni prorokovali. Ale jak už jsem předeslal, po vizuální stránce je to dokonalost sama. K pěti hvězdičkám chybí jen malinký krůček. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Sci-fi dostalo nový rozmer. Škoda len, že ten rozmer zostal len pri jednotke a viac sa už nerozpínal. Čo viac napísať. Treba vidieť a hlavne pochopiť. Jednotka sa ešte dá. Perfektný scenár, charaktery postáv sadli hercom ako uliate a agent Smith sa vyšplhal do topu naj záporákov. Tak akú tabletku ste si vybrali? 100%. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale s každým dalším zhlédnutím se stále více blížím k onomu rčení vytrženému z pravidel CSFD, že "Matrix je nejlepší film mého života"... Od naprosto dokonalého vizuálního zpracování se spoustou zajímavých a neokoukaných vychytávek, přes stylovou hudbu, sympatické herce až konečně k ohromujícímu, originálnímu a sofistikovanému příběhu, který sic možná nesděluje filozofické myšlenky zbrusu nové, ale stále dostatečně hluboké, podnětné a daleko přesahující běžný žánr akce/blockbusteru. Navíc schopné velice stravitelně vybídnout k zamyšlení široké publikum... Matrix pro mě nejspíš navždy zůstane nejen měřítkem a nedosažitelnou metou všech akcí a sci-fiček, ale také nedotknutelnou, srdcovou záležitostí. 10/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

O originalite Matrixu sa diváci môžu prieťdo nekonečna, súrodenci Wachowski v skutočnosti naozaj len pozlepovali množstvo rôznych inšpiračných zdrojov. Ale podarilo sa im to takým kompaktným takým spôsobom, že dali bežnému konzumentovi pocit predtým nevideného a ešte k tomu v efektnom balení s výdarnou porciou prelomových trikov a prehľadne natočených prestreliek. Vďaka nadčasovej myšlienke naviac Matrix nestarne ani po rokoch a jeho silnou pozíciou naštastie neotriasli ani tak trochu neprávom kritizované pokračovania. Menší kult, ktorý raz a navždy zmenil filmové sci-fi. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (258)

  • Prestrelka vo vestibule sa točila 10 dní. (WalterIK7)
  • Keanu Reeves získal roli tak, že mu sestry Wachowské jednoho dne zavolaly, že se chtějí sejít. Předtím mu poslaly scénář, který byl v Reevesových očích úžasný. Když mu pak ukázaly některé návrhy, například vizi scény „bullet time“, zcela se do konverzace ponořil. Nakonec jenom tak tlachali o filmu, a když se ho režisérky zeptaly, jestli je ochotný celé čtyři měsíce trénovat, než vůbec začne samotné natáčení, zcela jistě řekl: „Ano!“ (pornogrind)
  • Termín Matrix pochází z latinského „mater“, což znamená „matka“. Původní archaický význam matrixu byl „děloha“. Dnes toto slovo obvykle označuje situaci nebo soubor podmínek, ve kterých se něco vyvíjí nebo tvoří. (sator)

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama