Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Bývalá rytířka Jedi Ahsoka Tano zjišťuje, že zranitelné galaxii hrozí nové nebezpečí. (Disney+)

Recenze uživatele madcap k tomuto seriálu (8)

Ahsoka (2023) 

První série Ahsoky určitě nebyla dokonalá, ale byla opravdu dobrá a to není málo. Kdybych měl sestavit nějaký svůj pomyslný žebříček neanimované SW produkce po roce 2012, umístila by se rozhodně v horní polovině hitparády. Nebylo to tak dobré jako Rogue One a Andor, ani první dvě série Mandaloriana ... ale byla určitě lepší, než všechno ostatní – tzn. tři filmy sequel trilogie, spin-off Solo, seriály Obi-Wan Kenobi, The Book of Boba Fett i 3. série už zmíněného Manda. Highlights seriálu: Baylan a jeho padawanka Shin, "flashbacky" Clone Wars a vůbec celý vizuál. Negativa: Thrawn zatím poněkud zklamal, někdy měl děj opravdu až příliš rozvláčné tempo a ne vždy se tvůrcům povedlo ve správnou chvíli navodit potřebný pocit napětí. Částečně tedy rozumím těm, co píšou, že měli ze seriálu přes výborný vizuál pocit jisté "vyprázdněnosti" - jen si opravdu nemyslím, že by to bylo až tak zlé. Pro mě suma sumárum 4 hvězdy a těším se na pokračování příběhu. Nevím, jestli bych duo Filoni a Favreau označil za "spasitele Star Wars", ale určitě jsou to lidé na svém místě, kteří SW opravdu rozumí. RIP Ray Stevenson, ten bude hodně chybět. P.S. Ještě k té "dokonalosti" – tu si každý evidentně představujeme jinak, viz místní recenze. A vlastně nejen místní, vidíme to všude. Někdo je po nové trilogii už tak příšerně alergický na Disney, že dává všemu úplně automaticky "odpad" nebo jednu hvězdu (trochu vás chápu, ale přeháníte to guys), jiný zase do bezvědomí pitvá každý praktický detail, doslova loví drobné nelogičnosti a pak se vzteká nebo posmívá (doporučení - zkuste si přesně takhle rozpitvat i legendární původní trilogii, schválně co vám vyjde 😉), další jakoby si za celá ta dlouhá léta nevšimli, že SW jsou prostě samostatný žánr a mají tak svoje vlastní pravidla a zákonitosti ... a pořád se strašně diví, že třeba stormtroopeři nic netrefí, nebo že jsou tam i pohádkové prvky - čarodějnice apod. No a pak je tady ještě jedna často kritizovaná věc - že totiž Ahsoka od diváka vyžaduje poměrně rozsáhlý "background" znalostí z animovaných sérií The Clone Wars a Rebels ... a to je vlastně prý hrozně, ale hrozně špatně. Vážení ... to jako vážně? Ono snad tohle nebylo každému úplně jasné už od začátku? Ukončím to oblíbenou hláškou pana Spocka - fascinující! 🙂 ()

Část 1: Mistři a učedníci (2023) (S01E01) 

Mám opravdu rád seriál The Clone Wars. K Rebels jsem si hledal cestu déle a pořád je hodnotím níž, než TCW ... ale určitě i tam se našlo pár hodně silných epizod ... kde se většinou vyskytovala právě Ahsoka. Ahsoka je moje nejoblíbenější mimofilmová postava SW universa, takže jsem na premiéru jejího vlastného seriálu dost netrpělivě čekal. A nejen proto, že jsem se těšil ... zároveň jsem se hodně bál, aby to nebyl velký fail. V posledních letech se nám sice dostává hodně velké porce "SW materiálu", ale kvalita je podle mě opravdu hodně kolísavá. Nová filmová trilogie je podle mě jeden velký průšvih, Solo jen šedivý průměr, Boba Fett je v podstatě jen záplava fan-servisu bez zásadnějšího vlastního obsahu a Kenobi ... myslím, že se v celé sérii najde tak maximálně dohromady 30 minut, které stojí za vyšší hodnocení. Moc se mi líbil Rogue One, Andor ... a s výhradami Mandalorian, i když ani tam nedokázali tvůrci kvalitu vždycky udržet a občas (no, ke konci dost často) to sklouzlo k úrovni Boba Fetta. První díl Ahsoky se mi líbí, na nitpicking by se určitě něco našlo, ale žádné zásadnější věci. Rosario je jako Ahsoka super, moje oblíbená MEW jako Hera vypadá zatím taky dobře, uvidíme, až dostane nějaký větší prostor. Mentálně nestabilní Sabine s barevným přelivem je za mě také OK a přesně jako v Rebels to zase zkomplikovala ... Za mě tedy zatím palec nahoru a optimismus. Jo ... trochu zklamání hudba, tentokrát tam neslyším žádný výraznější motiv, škoda. Tak držím palce, ať se v dalších dílech nekoná nějaký sešup! ()

Část 2: V potu tváře (2023) (S01E02) 

Za mě ani druhá epizoda nezklamala, stejně jako u první to vidím na velmi slušné 4 hvězdy. Vím, že tohle je místo pro recenze, není to přímo diskuze, ale snad mi odpustíte reakci na pár "předřečníků" (ať už tady, nebo u prvního dílu) – 1. ironické zmínky o "girl power" - já si myslím, že to není žádná Filoniho pseudo-feministická "woke" agenda ... Ahsoka je de facto pokračováním Rebels a kdo sledoval Rebels, tak ví, že Kanan, který tam byl dlouho ústřední postavou, tak ten se už před lety heroicky obětoval a je po smrti a Ezra je nezvěstný, protože někde v mezigalaktických dálavách pátrá po (taktéž nezvěstném a navíc úplně modrém) admirálu Thrawnovi. Prostě jim tam došli chlapi! 🤷‍♂️ Myslím, že až se ti dva posledně jmenovaní znovu objeví na scéně, tak se dosavadní genderový nepoměr celkem slušně vyrovná ... 2. To "sporné" bodnutí beru tak, že Darth Maul byl prostě mnohem víc skilled zabiják a měl zkrátka u Qui-Gona o pár cenťáků lepší trefu, neviděl bych v tom zas takový problém, ale samozřejmě chápu, že na meme-materiál je zaděláno, hurá do toho 🙂 . 3. Souboj Ahsoky s inkvizitorem - no asi měl kluk natrénováno a má talent ... 🙂 Řekl bych, že Ahsoka určitě ještě ohledně soubojů něco zajímavého předvede v nějakých zásadnějších scénách v pozdějších epizodách. Ale ano, uznávám, že už jsme od Ahsoky viděli lepší výkony ... no i tak to pořád bylo o několik úrovní lepší, než třeba "legendární" bitka Rey+Kylo vs. Snoukova ochranka ... 😂 ()

Část 3: Čas odletu (2023) (S01E03) 

Třetí epizoda není žádný akční nářez, uznávám. Pokud jste se těšili, že tam dojde ke konfrontaci Ahsoky s Baylanem a jeho padawankou, ve které Ahsoka ukáže svoje mistrovství a trochu se "redeemuje" za to, že v předchozí epizodě toho inkvizitora spektakulárně nezlikvidovala během 10 vteřin, nebo mu aspoň nepřesekla ten letící meč ... tak jste asi zklamaní, nebo i naštvaní ... podle povahy. Já se přiznám, že jsem očekával, že teď nastane spíš nějaká klidnější "spojovací" a vysvětlovací epizoda, takže zklamán nejsem a stále tady asi budu dělat sérii tak trochu advokáta. 🙂 Teď chvíli obecně - když se podívám na recenze (a nejen sem, ale třeba i na IMDb), tak z toho pro mě plyne, že určitě jedním z hlavních "problémů" SW je to, že už se nám tam ta témata poněkud opakují. To je fakt, to se nedá popřít. Zkuste se na to ale podívat trochu zvenku a srovnejte si to s "ne SW" kinematografií. Kriminálky, špionážní filmy, lovestory, válečné filmy, komedie ... není to vlastně všechno svým způsobem na jedno kopyto, o několika základních tématech pořád dokola? Spočítejte, kolikrát se vám u televize nebo v kině stalo, že vám doslova spadla brada a řekli jste si "nic podobného jsem ještě nikdy v životě neviděl!" Samozřejmě předpokládám, že vám není třeba 14 let, ale jste už nějaký ten pátek dospělí a už máte něco nakoukáno. Skutečným problémem to je podle mě tehdy, když někdo kopíruje až moc okatě, bez špetky invence se prostě jen veze a při tom třeba ještě ten "vzor" totálně przní, nebo dílo obecně postrádá základní filmařské kvality. To se tady ale určitě neděje, aspoň zatím. Ahsoka je v tomto příbehu o 25+ let starší, než jsme ji znali v The Clone Wars ... Není pochyb o tom, že v sobě taky nese spoustu traumat, která jí postupně musela změnit a také ještě neznáme celou její backstory se Sabine, kde zřejmě byl nějaký větší problém. Mě osobně tedy nepřekvapuje, že je Ahsoka poněkud rozvážnější, asi tedy i nudnější a méně akční, já s tím nemám problém. Zpátky k třetí epizodě - se Sabine, která není (?) force sensitive, má Ahsoka očividně nějaký speciální plán, který se bude postupně odhalovat a možná nás čeká překvapení ... ale silně pochybuji, že by zrovna Filoni chystal nějakou nesmyslnou změnu mytologie ohledně Síly. "Holodiskuze" Hery se senátory je další věc, nad kterou se leckdo prasí, že to byla vata, o ničem atd. ... No ale vezměte si, jak je to s politiky v naší realitě ... Není to náhodou i u nás tak, že jen menší procento z nich jsou použitelní lidé a hlavy otevřené? Také je to třeba další signál, že v Nové republice není všechno růžové a dělá to jistý background k budoucímu vývoji příběhu...? Se scénou Ahsoky ve skafandru taky žádný větší problém nemám, podobné věci jsme už viděli v Clone Wars ... akorát tedy uznávám, že střelecká neschopnost protivníků byla vskutku zarážející. Ani tohle ale pro mě není žádný fail s velkým "F", můj názor. Pro mě stále za 4 hvězdy, i třetí epizoda. ()

Část 4: Ztracení Jediové (2023) (S01E04) 

K předchozí epizodě jsem napsal román, teď se budu krotit, slibuju. 😅 Kdo už je patologicky alergický na značku Disney a bude to prostě chtít ztrhat a potopit ... tak si vždycky něco najde ... no a já mu to tady rozhodně nevymluvím. V posledních týdnech je takových reakcí všude plno, některé už podle mě zacházejí za pomyslnou červenou čáru ohraničující zdravý rozum ... ale budiž ... Že si Disney určitou část fan-base (asi možná i nevratně) znepřátelil, za to si tam můžou sami ... že ten odpor ale leckdo přehání až do absurdna, to je věc druhá... Za mě je čtvrtý díl velmi povedená old-school StarWars epizoda, kde se fanouškům (kterým ještě pořád na tu alergii aspoň trochu zabírá zyrtec) dostane plnými doušky skoro všeho, co měli/mají na klasických SW tak rádi. Jasně, asi nikomu nespadne brada ze super-originality, ale kvalitu to podle mě rozhodně má ... Protože nemůžu dát 4,5 hvězdy, dávám pět. ()

Část 5: Stínový válečník (2023) (S01E05) 

Nemyslím si, že by pátá epizoda byla po stránce scénáře nějak mimořádně silná, ale ty flashbacky jsou opravdu totálně top. Respektive na úplně nové úrovni. Něco takového jsme, podle mě, v žádném SW zatím neviděli. Ano, samozřejmě ... je to, svým způsobem, opravdu fanservis jako prase, jistě ... a dovedu si představit, že kdo už má nezvladatelnou alergii na Disney, tak to na tomhle "popraví", že je to zkrátka od tvůrců laciný trik a bude to brát jako další důkaz kreativní chudoby. Já si ale myslím, že v tomto případě to tak není. Třeba Boba Fett byl fanservisem prošpikovaný od sklepa až na půdu, ale skoro nikdy to tam nefungovalo ani z 50% tak dobře, jako to funguje tady. Tady je to totiž nejen naprosto excelentně udělané, ale hlavně to má jasný smysl a i když dialogy Ahsoky s Anakinem asi nejsou zrovna úplně na nobelovku za literaturu, tak to opravdu posouvá děj. A proč jsem zmiňoval ten scénář? Myslím si, že ten závěr s velrybami, které se objevily přesně v tu pravou chvíli a "domluva" s nimi byla navíc super-expresně hotová, byl přeci jen trochu "rushed". Jasně, byly tam tlaky od flotily ... ale stejně si myslím, že se to dalo udělat lépe. Každopádně díl jako celek pro mě za 4 hvězdy a těším se na pokračování v jiné galaxii. P.S. Casting "skoro-youngling" Ahsoky ze začátků Clone Wars se za mě také povedl na jedničku. ()

Část 7: Sny a šílenství (2023) (S01E07) 

Tentokrát jsem měl u Ahsoky  poprvé pocit, že se dívám na "filler" epizodu. Tím netvrdím, že v ději nedošlo k vůbec žádnému posunu, ale od dílu, který má předcházet finále, jsem čekal přece jen víc. Pro mě zatím nejslabší díl série. Tak doufám a věřím, že finále nám to příští týden vynahradí a vrátíme se kvalitou někam ke 4. a 5. epizodě. Ještě pardon ... nedá mi, abych (ano, zase, omlouvám se) obecně neokomentoval divácké recenze, ať už tady, ale třeba i na IMDb a jinde. Že pro spoustu fanoušků představuje samotný název Disney obrovský červený hadr (něco jako je třeba pro voliče SPD Česká televize 😂), to jsem tady už nedávno zmiňoval ... ale všiml jsem si taky další výrazné skupiny diváků, kterým říkám "umanutí detailisté". Je někdy až k smíchu, na základě jakých drobností a pro děj (podle mě) úplně nepodstatných ptákovin, dokáží tihle "fans" seriál v recenzích někdy i totálně odepsat a sázet k tomu odpady a jednohvězdy. Hele, lidi, klid ... 🙂 Vždyť třeba i ve filmu, který uznáváme asi všichni jako v rámci SW nejlepší - Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) - by se přece našlo pár chybiček, nelogičností v ději a různých dalších věcí, které třeba nebyly zas až tak úplně domyšlené. Sakra práce, jsou to přece Star Wars! Tím samozřejmě neříkám, že by měl člověk rezignovat na rozum a logiku, ale podle mě opravdu nemá žádný smysl se v seriálu - který v podstatě není ani sci-fi, ale patří spíš do žánru space opera/fantasy - doslova nimrat stylem "tahle skripta finanční matematiky mají na 300 stranách dvě tiskové chyby v rovnicích - takže nepoužitelné, ODPAD!!!" 🙂 ... ()

Část 8: Jedi, čarodějnice a vojevůdce (2023) (S01E08) 

Přiznám se, že v průběhu nočního sledování season finale u mě po většinu času převažovalo mírné zklamání. I když v epizodě o události není nouze ... stejně jsem měl pocit, že na finále je to prostě tak nějak málo. Těžko říct, čím přesně to bylo... asi těch důvodů bylo víc najednou, ale prostě jsem u toho neměl pocit, že "teď jde o všechno" ... No, ještě se v příštích dnech určitě podívám jednou, uvidíme, třeba to lépe identifikuji. Z původně zamýšlených tří hvězd jsem ale nakonec hodnocení zvedl na čtyři ... za závěr s "Mortis Gods". Tady se opět dostáváme k tomu, že před Ahsokou je prostě potřeba vidět animované The Clone Wars a Rebels, nedá se nic dělat. Kdo viděl, tak ví, že skvělá mysteriózní troj-epizoda (ve 3. sérii TCW), která se na Mortisu odehrává, je opravdu hodně zásadní - a to hned ve více rovinách. Navíc se pak na to částečně navazuje ve finále Rebels. Nyní tedy víme, nebo alespoň jasně tušíme, co Baylan Skoll na planetě hledá a i další věci se tím zasazují do souvislostí. I když nejde vysloveně o cliffhanger, je to velký příslib pro pokračování příběhu. Snad se dočkáme dřív, než za pár let, doufám. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Reklama

Reklama