Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náboženský motiv, zvláště díky styčným prvkům s Životem Briana, ve mě vyvolával silné podráždění bránice. Římské a vůbec dobové reálie jsou silně poupraveny vzhledem k "poselství věků", stopáž značně přepálená a závěr notně kýčovitý. Snad žádný film nevyjadřuje velkohubost Hollywoodu více, než právě tenhle. Ale já jsem bezvěrec, věřící to asi vidí jinak. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je u mě první (a zatím jediný) případ, kdy se mi film líbí víc než knížka. Narozdíl od ní není vůbec zdlouhavý a těžkopádný, právě naopak - skvěle dokázal zobrazit reálie z přelomu př.n.l. / n.l. a podkreslit je zajímavým příběhem (který je sice podle knížky, ale opravdu skvěle vyprávěný, narozdíl od slov pana Wallace, při jejichž čtení jsem se opravdu neskutečně nudila). Navíc skvělá atmosféra (viz.závody koňských zpřežení), výteční herci, dobrá hudba a fantastická výprava dělaná tak, jak to v té době jedině šlo, tedy doopravdy a s tisíci statistů. ()

Reklama

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Nelze napsat než úžasné. Nechápu kdo má co proti stopáži tohoto monumentu (co by dělali kdyby musely shlédnout i 7 min. předehrou, 15 přestávkou a 3 zakončení). Každý herec odvádí absolutní maximum, i když je zajímavé, že na oskara za vedlejší roli nebyli nominováni ani Stephen Boyd či Jack Hawkins. Rozsova hudba je dokonalá (jak jinak u krále velkofilmů). Škoda, že takle nevypadal Gladiátor. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (76)

  • Film vyznívá, jako že Římané využívali jako veslaře otroky (včetně válečných zajatců) či odsouzence, nicméně tato praktika začala být běžná až ve středověku a raném novověku. Římané, stejně jako ostatní antické středomořské národy, na tuto těžkou práci většinou zaměstnávali svobodné profesionály (synchronizované veslování je náročné nejen z hlediska nároků na fyzičku). Otroci byli využíváni pouze, pokud si to situace žádala (Římané a stejně tak Kartáginci například při Druhé punské válce). (vojtaruzek)
  • Na místa natáčení se muselo přivést 40 tisíc tun mořského písku. (Tommass95)
  • Perfekcionista William Wyler asi nebol zrovna chápavým pánom za kamerou. Charlton Heston (Judah Ben-Hur) neskôr spomínal, ako ho režisér nútil niekoľkokrát opakovať jednoduchú scénu, keď prechádza izbou. Po ôsmom repete sa herec osmelil a spýtal sa, čo robí zle. Dostalo sa mu odpovede, že dobrý bol iba prvý pokus, kedy Heston cestou cez miestnosť kopol do hrnca a ozval sa pri tom zvuk. Herec si však myslel, že to kopnutie je zle a v ďalších záberoch sa mu schválne vyhýbal. (classic)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama