Reklama

Reklama

Thor: Temný svět

  • USA Thor: The Dark World (více)
Trailer 2

V další velkolepé marvelovské adaptaci navazující na události filmu Avengers usiluje asgardský bůh hromu Thor o mír v celém vesmíru. Tváří v tvář mocnému nepříteli, mocnějšímu než samotný Odin a celý Asgard, se musí Thor vydat na nebezpečnou cestu. Čeká ho sblížení s krásnou Jane Foster (Natalie Portman), avšak události Thora přinutí obětovat vše, aby zachránil lidstvo. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 2

Recenze (1 509)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely / Príbeh: Dona Payne, Robert Rodat / Predloha: Thor - Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby | Hudba: Brian Tyler | Produkcia: Kevin Feige | Distribúcia: Walt Disney Studios Motion Pictures | Štúdio: Marvel Studios | Rozpočet: 170 miliónov $ | Tržby: 620,045,744 $ || Ůder, jak kladivom!!! Tento film splňuje "skoro" všetky očakávania, ktoré k Marvelovkám mám už zo základu, a pretože ide o moju srdcovú záležitosť skrze Thora a jeho sveta, hodnotím trošku neprofesionálne, a zaujate zatváram oči nad nedostatkami, ktoré druhý Thor nepopierateľne má. Spoiler: Obrazová stránka filmu dosahuje výšiny komixovej dokonalosti, kde sa stretávame s detailnejším Asgardom, jak s jeho exteriérmy, tak aj interiérmy. A veru odfláknuté tu nie je vôbec nič, a obrovský rozpočet sa obhajuje na jedničku. Prepojenie 9 svetov gravitačne a priestorovo je tiež fenomenálným úkazom, ktorý sme tu ešte nemali. Zo scenáristickej stránky bol pre mňa Thor: Temný svet asi najvtipnejšiou Marvelovkou vôbec v tom dobrom slova zmysle. Schopnosť príbehovej línie striedať epicko-dramatické situácie s neústálou vtipnosťou je až majstrovským počinom, vzhľadom k tomu, že na vážnosti celku toto pojatie vôbec neuberá. Čo mi ale jednoznačne nalomilo pocit stopercentného zážitku, bol neskutočne rýchli koniec, a onen zvrat, ktorý som vážne nechcel. Vrchol filmu pre mňa totiž bola práve pasáž, v ktorej Loki umrie. Tešil som sa, že sa vo svete komixovej elity objavila ďalšia tvoriaca skupina, ktorá má dosť odhodlania zabiť svoje hlavné postavy, keď príde ten správny čas - hlavne vzhľadom k tomu, že Loki už tých znovunavrátení mal fakt neskutočne veľa - ale nestalo sa. Svojím spôsobom je to jediná "závažná" vec, ktorú môžem druhému Thorovi vyčítať, pretože inak je to remeselne i herecky bravúrne zvládnutá komixárňa, ako ju mám rád. Ps: Keby som bol gay, išiel by som do Hemswortha. A nie ani kôli tomu, ako vyzerá v červenom plášti (či bez) a s kladivom, ale pre jeho zamatový bariton :) 90% | Cinema City, Slovanský Dům - sál 1, Praha, 2D EN DTS, 13.11.2013 | 2. projekcia: Ten film obsahuje až neskutočne veľa náhod, a logických prešlapov. Uráža to intelekt dnešných náročných divákov, ktorí požadujú koreknosť vo všetkých aspektoch. Je to dosť prekvapujúce, pretože to na súčastné komixovky nie je charakteristické. Môže za to dvojica scenáristov. Tá istá dvojica, ktorá ma okúzlila už podruhý krát, v osobe zosnulého Dona Payna už po niekoľký krát. Takže čert to vem, a naďalej holdujem pánovy, ktorý bol spoutvoriteľom pre mňa najlepšieho komixového filmu vôbec. Thor! | Blu-Ray, THX, EN DTS, 15.3.2014 | ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce ohromující! Dvojka mě bavila mnohem více než její předchůdkyně. Více fórků, více akce, více škrábanců na Chrisově tváři. Nicméně k dokonalosti mi k tomu chybí ještě speciální ingredience v podobě vymakanějšího scénáře. Taková, která by mě nenechala vydechnout a která by způsobila mé nadšení z filmu ještě chvíli po tom, co už dávno skončil. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Generické fantasy zcela mimo charisma Branaghova Thora. Navíc záběrované jako televizní seriál, ne kinofilm, nebo se mi to jen zdálo? Furt čumět na horní třetinu plátna je otravné. A jako by to nestačilo, obraz byl celou dobu hrozně tmavý a "rozplizlý" - nevím, jestli je to chyba filmu, nebo kina. To vše ale spíš na okraj. Dál bych tomu mohl vytýkat to samé, co vytýkám Hře o trůny - mechanickou dokonalost bez duše. Jen tentokrát je zde několik sice trochu očividných, ale povedených gagů, které tu monotónnost poměrně oživují a v důsledku mě mrzí, že se nedokážu přenést přes tři hvězdy. Ale nedokážu. Tentokrát mi dějová nahodilost nevadí, jako mi vadí třeba u Endera, a je vidět, že v tomhle ohledu prostě stačí umět odvést pozornost. PS: Natálka se potvrzuje jako špatná volba, protože humor z jejích úst zní vždy velmi papírově a nepřirozeně. 3 a 1/2 ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

CinemaSins přesně shrnují mé pocity. Dvojka je ukázkovým příklad scenáristického diletantismu, který opruzuje i přes vědomí, že jde o trhák pro mládež, který nemá vyšší ambice. Seriálově zručný režisér Taylor může k Branaghovi jen pokorně vzhlížet. Normálně by mi to bylo jedno, ale situace zamrzí proto, že charakterní Thor je nejsympatičtější Avenger a že jednička nebyla jen výplachová marvelovka. 55 %. [2D, titulky] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jestliže Iron Man 3 vzbudil naděje, že by se marvelovky konečně mohly vymanit z předvídatelné kolonky „řemeslné omalovánkové tuctovky nic proti ničemu a za každou cenu pro všechny a tedy ve výsledku pro nikoho“ a vydat se svébytnější cestou, tak nový Thor tuto naději zadupává hluboko do země. Nic tu není vyloženě špatně, ale zároveň tu nic není ani vyloženě dobře; prostě připosraná sázka na jistotu jako většina předchozích marvelovek. Opravdu zdařilé je to pouze v těch momentech, kdy se to nebere vážně. A těch je jako šafránu; Lokiho cameo kejkle, věšák, metro, obludka s holoubky a… A to je tak nějak vše. Ve výsledku tedy cca třicet vteřin opravdové zábavy a nikoli pouze jejího předstírání? ()

Galerie (153)

Zajímavosti (100)

  • Kulisy asgardských ulic jsou vůbec největšími kulisami, jaké kdy byly pro potřeby filmu společnosti Marvel postaveny. Je dokonce možné vydat se na procházku asgardskými ulicemi a prohlížet si přitom krámky, krčmy a cvičiště. (Zdroj: Falcon)
  • Ve scéně, kdy Loki (Tom Hiddleston) umírá, říká: "Potkáme se v pekle, stvůro." Seveřané ale peklo neznali. (uprchlik)
  • Natáčení na Islandu probíhalo na odlehlých místech. Štábu trvala cesta auty do hotelů z letiště celé hodiny. Poté, aby se dostali na pláně lávového popela, které ve filmu představují Temný svět, museli v autech strávit další dvě hodiny. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

29.10.2017

Po seriálovém Chuckovi by člověk Zacharymu Levimu prorokoval velkou kariéru - zatím se k ní ale neodpíchnul. Jeho největším kinoúspěchem je animák Na vlásku, v němž namluvil zlodějíčka Flynna, a… (více)

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

28.08.2015

Kariéra Madse Mikkelsena nabírá zajímavé obrátky. Dánský herec strávil pár let v seriálovém Hannibalovi, ten ale právě končí a Mikkelsena volá Hollywood. Už před pár lety jej Marvel chtěl jako… (více)

Reklama

Reklama