Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

castor 

všechny recenze uživatele

Vyhrála zvrhlá církev. Určitě překvapení. Ale vlastně milé. Revenant je skvěle zrežírovaný a řemeslně odmakaný, ale zároveň i tak trochu prázdný. V jeho případě byly hned dvě tajenky: získá inspirující kameraman Emmanuel Lubezki třetího Oscara ve třech letech? Získá. Dostane cenu i jeden z velkých hereckých čekatelů? Ano, také DiCaprio už ji má. Ale furt se nedokážu zbavit dojmu, že zatímco ve Vlkovi z Wall Street dokonale hrál, tady se hlavně plazil a trpěl. Tak snad tenhle Oscar nebyl jen za tichou vytrvalost. Nicméně Leův proslov nebyl prázdný, jak jsme u některých jeho kolegů zvyklí, ale jeho aktivistická slova byla lehce úsměvná (beztak na předávání přiletěl nějakým soukromým tryskáčem a při bouřlivých party na lodích vylije do oceánu litry šampaňského a přes palubu jde i pár použitých prezervativů). Další tajenkou byl skladatel Ennio Morricone, ač si mnohem víc vážím jiných jeho kolegů. Také on se dočkal, čestný Oscar přeci jenom není tak úplně cenný. Naopak Sly se musel sklonit. Bohužel, ač asi byli lepší. Jinak to bylo příjemné setkání s hereckými velikány, stálicemi i vycházejícími hvězdičkami (kouzelná Švédka Alicia Vikander) s upištěným moderátorem, s úvody k nominacím psanými jak od nějakého průměrného recenzenta i se všemi těmi neduhy, se kterými se předávání roky potýká (sezení u kulatých stolů na uvolněnějších Glóbech je mnohem lepší). Pánové ve studiu (díky, veřejnoprávní televize) slušní, jen moc neprodali svůj potenciál, mohli nabídnout víc zajímavostí, lépe se na některé kategorie připravit (a méně mluvit třeba při představování hereckých výkonů). Téma „vybělených“ Oscarů jsem moc neřešil, pár fórků se na něj povedlo, Chris Rock se ale k němu vracel zbytečně často, jinak to bylo klasicky korektní a záslužné, ostatně jako filmy, které dosáhly na některou z cen (třeba Spotlight, ač oceňuji jeho nesporné kvality). Prostě ona záslužnost je mnohdy víc než filmařská oslnivost (třeba jako před lety vykalkulovaná sonda o rasové nesnášenlivosti Crash). Jinak několik božských hereček, roztomilý devítiletý Jacob Tremblay, výborný Sacha Baron Cohen i zjištění, že (ač dobře znám režiséra George Millera) na Šíleném Maxovi se po lahůdkové technické stránce podílela vlastně parta důchodců. A ano, jak jsem někde trefně četl, bojkot „příliš bílých Oscarů“ od Willa Smithe a dalších je stejné jako reptat, že olympijské finále mužské stovky je moc „černé“. A nebojte, i na homosexuály se dostalo!! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nezvyknul na to, že naškrobené Oscary musí za každou cenu uvádět nějáký nevkusný "komik" Chápu, že se Akademie snaží tu svou naškrobenost vyvážit, ale výsledek je téměř výhradně vždy trapný. Možná by si konečně mohli přestat hrát na pohodáře z lidu, příjmout svou akademickou prkennost a hodit tenhle post na hrb někomu kdo bude s to provést diváky večerem s důstojností a elegancí... Poslouchat několik hodin ukňouraný Rockův hlas a jeho "vtipné"džouky na "bílé" Oscary je vážně pruda. Neříkám, že každý vtip šel naprosto mimo, sem tam se nějaký ten humor i povedl, ale ta tématická monotónost je ubíjející až hloupá.... Samotné výsledky jsou relativně předvidatelné a až na "Nejlepší film" jsem se nedočkal žádného zásadnějšího překvápka. Snad jen ten Morricone, který tentokrát dostal sošku za práci která je o poznání slabší než jeho předchozí práce a ocenění mu v klíně přistálo spíše jen z povinnosti a špatného svědomí akademie... A Leův proslov byl zdaleka nejucelenější a nejsmysluplnější ...Jinak nuda jako vždycky. ()

Reklama

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

Tenkrát poprvé... Vďaka drahej polovičke som si prvý krát pozrel udelovanie Oscarov a hneď v celej/nezostrihanej dĺžke (aj keď až na druhý deň). Milo ma to prekvapilo a na rozdiel od mnohých mi vôbec nevadil afro-humor. Vzklíčilo vo mne semienko nápadu pozrieť si Oscara budúci rok v priamom prenose. Len to chce trochu väčšiu spoločnosť ;) ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Řešit to, kdo a proč měl plešouna dostat a komu se s ním měla maximálně provést kolonoskopie nechám na jiných, od toho je zde (a nejen tady) akademie, která je plná hlav pomazaných, fundovaných a s klasicky překrásnou lebkou. Stejně jako u nás, kde rozhodují například o populární hudbě takové kapacity, jakou je bezesporu například Leona Marešová. Ano, svět se v prdel obrací. A protože my vlastníme Leonu, Rakušáci Končitu Buřtovou, tak bratři zpoza velké louže nás znovu všechny trumfli a po nepovedeném mixu zmíněných monster vyrazili (po druhé) do světa s kreaturou Rockem. Takže protivný a buzerantsky afektovaný projev ovládl půlku přenosu, druhou zabraly tělnaté adolescentní skautky, ovšem správného původu. Pláč černých celebrit, které zase ojebal bílý muž, to už byla opravdu jen trapná švestka na tak již dosti přetrapném dortíku. Příště se bude losovat pořadí, ve kterém se budou vyhlašovat výsledky, feministky si už brousí piče. A děkuji Zářícímu, že před lety tvůrcům sochy rytíře vnuknul myšlenku a nechal je mečem zakrýt jeho vyleštěný peníz. To by byl poprask! Chtělo by to rovněž kvóty a připravit pár tisíc nových kategorií. Radit například cenu největší afro, nejblběji držený kvér,… to mi nepřísluší, byl bych nazván náckem a už jen proto, že se jednalo o 88!!! Oscara se multikulti kaji. Snad i okulti. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Rozumím kritickým hlasům, ale osobně je nesdílím. Já jsem si tuhle dlouhou noc maximálně užil, popíjel u toho vínko, koukal v telce na moje oblíbené herce pohromadě, a vrcholně se koncentroval, aby mi nic neuniklo. Do diskuzí o (ne)zaslouženosti jednotlivých ocenění jsem se vždy odmítal zapojovat, protože je mi to v podstatě ukradené, Oscary pro mě nikdy nebyly žádným měřítkem filmové kvality, beru to jako velkou show, kde je hodně politiky, intrik, pokrytectví a kdo ví čeho ještě, ale čert to vem - ten večer je prostě svátek pro každého správného filmového fandu, a nic lepšího a většího prostě není, to mi nikdo nevymluví. Chuť se Oscarů zastávat u mě vždy roste při srovnání s ubohostí Českých lvů, kterými jsem odjakživa opovrhoval - jejich provinčnost (nechápu prostě smysl filmových cen v zemi, kde se ročně natočí max. několik desítek filmů), trapní moderátoři a samotný vkus "akademiků" pro mě byly vždy dobrým důvodem, proč se přenosu udílení lvů vždy z dálky vyhnout. Naopak Oscary si už několik let po sobě nenechám nikdy ujít - pokud jsem si u nich letos uvědomil něco nového, je to můj dojem, že o nějaké (ne)zaslouženosti u nich vážně nikdy nemohla být řeč, protože prostě dobrých filmů se každý rok celosvětově natočí tolik, že na každého se Oscar prostě dostat nemůže, takže to beru spíš jako takovou slepou volbu Štěstěny, na koho se ten který rok usměje - třeba letošní Oscar pro Morriconeho je toho nejlepším dokladem. Ten chlapík měl dostat Oscara už dávno, za nádhernou hudbu k filmům jako HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ, TENKRÁT NA ZÁPADĚ nebo MISE. To, že ho dostal až za OSM HROZNÝCH, kde té jeho hudby není ani půlhodina (je to myslím něco kolem 26 minut a v tom filmu jsem ji skoro ani nezaregistroval) a zdaleka mi nepřijde tak zdařilá jako v jeho zmíněných starších filmech, je v podstatě absurdní. Mimochodem dva vrcholné momenty večera pro mě byly 2 spoty - sestřih loňských filmů a sestřih loňských úmrtí. Jeden z komentářů zde tvrdí, že Oscary už do dnešního světa světa nepatří - já s tím nesouhlasím, a naopak si myslím, že dokud zde budou existovat, bude svět - tak jak ho mám rád - v pořádku. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)
  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)

Reklama

Reklama