Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (23)

Nemocnice na kraji města (1977) 

Jsem ráda, že jsem tomuto seriálu dala konečně šanci a přiznávám, že mi bude chybět. Skvěle napsané postavy, kterým prostě věříte (taky proto, že je hrají skvělí herci), jste za ně i s nimi rádi a taky se na ně i s nimi zlobíte. Nejradši jsem měla Sovu seniora, doktora Štrosmajera, doktorky Královou a Fastovou a vlastně i toho donchuána Blažeje. I mně bylo po dodívání líto, že nebyla další řada, protože k tomu určité linky přímo vybízejí, ale popravdě... vy si dovedete představit Bor bez Štrosmajera? Já vám nějak nevím... nebylo by to ono. Takže za mě vlastně fajn. 4,5* ()

Série 1 (1977) (S01) 

Ani nevím, proč jsem se Nemocnici na kraji města tak dlouho vyhýbala. Bavilo mě to, zamilovala jsem se do Sovy seniora (je to frajer) a užívala si všechny ty starý skvělý herce s panem Kopeckým v čele. Je to taková telenovela, ale dobře napsaná i zahraná. A hurá na další řadu. ()

Výročí (1977) (S01E01) 

Dost možná jsem jediná,  co to ještě neviděla. Skvělá herecká parta, ale Miloš Kopecký v závěsu s Josefem Abrhámem si kradli scény pro sebe. Dobrý první díl,  který rozhodně zaujme a dá chuť pustit si druhý. ()

Strach (1977) (S01E02) 

Z Rezka dělají vola, ale chtít vědět, co se mnou budou doktoři dělat, je naprosto přirozený. :D A vida jaký umí být (okouzlující) Blažej slizák. Brrr! ()

Spor (1977) (S01E03) 

Žiši, já myslela, jak to bude pohodový seriál a zatím se u něj jen rozčiluju. :D Výborní herci, skvěle napsaný postavy. ()

Loket (1977) (S01E04) 

Teda ten Dietl Sovovi pěkně nadává! Začínám k němu mít ochranitelský pudy.  :D ()

Rozvod (1977) (S01E05) 

Tento díl mi přišel o píď slabší než ty předchozí.  Ale fakt o píď. Neděje se v něm totiž nic moc nového, jen dobíhají starší věci. Primáře Sovy je mi fakt líto, mladí by si to mezi sebou měli řešit sami. ()

Únos (1977) (S01E06) 

Ty brďo... taky za vás všechno řeší rodiče? V tomto dílu jich má dost napilno. Ať oslovených, oslovených třetí stranou i neoslovených. ()

Ema (1977) (S01E07) 

U dialogu Rezka na lůžku jsem si konečně uvědomila, jak moc (špatně) vychází Ordinace a spol z tohoto seriálu. Žena mezi dvěma muži! No vsadím se, že ten jeden vezme za vděk roli otce. U Káji juniora jsem moc nepochopila, proč nejel do nemocnice rovnou... ale pravdou je, že už tam bylo dostatečně ukázáno, že mladší negenerace se bez té starší s dovolením ani nevys... ()

Hnízdo (1977) (S01E08) 

Žiši! O Kájovi s křížkem na čele. Za Pepu Dvořáka palec nahoru. ()

Odchod (1977) (S01E09) 

To se zas nervy! Z Alžběty se stává pomalu, ale jistě pipka. Predátor Blažej opět zasahuje u čumící Iny. Štrosmajer... škoda mluvit! Budu se opakovat,  Kopecký je skvělý! A Sova (kde je to pitomé srdíčko, když ho člověk potřebuje). Asi jsem se zamilovala, neb když se pan Chudík směje, tak já též. Jako by vypadl z černobílého filmu. ()

Nástup (1977) (S01E10) 

Přiznávám, že části z Týniště mě baví o fous víc, než ty z nemocnice. Štrosmajer je diky jeho neposrání se z ran osudu čím dál větší sympaťák. Škoda, že z Alžběty se stává taková.. taková. ()

Smíření (1977) (S01E11) 

Cvach se snaží intrikovat,  Blažej si hraje na čubku (bo nehraje?) a že to Štrosmajer naštíp je líto nejenom jemu. Jo, a Týniště je furt lepší jak špitál. ()

Srážka (1977) (S01E12) 

Jeden citový karambol za druhým. Z Týniště prd, což je škoda. ()

Setkání (1977) (S01E13) 

Příjemné zakončení, i když mi milostný trojúhelník rval nervy, tedy spíš jeho pánská část a naše miss Běta, která skočí po čemkoli, co se hejbe. Pardon, muselo to ven! :D ()

Série 2 (1981) (S02) 

Druhá série krásně navazuje na tu první a události v ní gradují. Máme tu nové postavy, které zapadají tak, jako by tam byly odjakživa. Skvělé pokračování, neztrácí to dech. ()

Reoperace (1981) (S02E01) 

Člověk by ani neřekl, že mezi první a třetí řadou máme čtyři roky. Jinak fičíme stejná témata. Ina bez výrazu se rozhodla, že se už o toho svýho zas až tak nebojí a tentokrát je predátor ona. Řehoř se chytá stébla a nebetyčně se ztrapňuje. Bětka spasitelka všehomíra zas moralizuje a tlačí. Příjemné zjištění pro mě bylo, že k frajeru Sovovi seniorovi přidali Danu Medřickou alias doktorku Fastovou. Já paní Medřickou miluju, bezvýhradně! ()

Gravidita (1981) (S02E02) 

Namachrovaný nováček (rozdíl mezi nástupem Peterky a Čeňkové byl hlavně v pokoře), špatné zprávy... tento díl Štrosmajera rozhodně nešetřil. Já jen doufám, že pan Dietl přiřkne trochu toho štěstí i doktorce Králové. Té bych to přála moc! ()

Zánět (1981) (S02E03) 

Dano!! Ach jo. I v tomto dílu je spousta věcí k naštvání.  Nechte si chutnat. :D Přiznávám se, že jsem si u doktorky Fastové říkala, zda to není už moc, ale není a paní Medřická ji hraje parádně, uvěřitelně. Už se nedivím, že si ji Sova (evidentně) zamiloval. ()

Punkce (1981) (S02E04) 

Blažej. Umí jít ode zdi ke zdi, být parchant, umí podržet, nebo být prostě jen milej chlap. Prostě takovej jací jsme všichni. Co se honí v palici Ině... těžko říct, každopádně mnohem víc mě štve všetečná tchyně, která chrání svý "dítě". Dialog Pěnkava Pěnkavová, když přišel s monoklem, sevřel srdce. V Týništi se to taky pere, těžko říct, na jaké být straně. A Cvach? Vážně Blažeje potopil? No... možná si na něm jen dal záležet více, jak na jiných, ale to na závěru věci nic nemění. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama