Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsané dialogy a postavy - ty postavy jsou navíc i dobře zahrané (většinou). Nejraději mám Kopeckého a Medřickou, hodně zajímavým vývojem projdou např. Abrhám nebo Janžurová. Srala mě Motlová s tím svým věčně vytřeštěným výrazem ("a co Kája!"), snad největší sviní v seriálu je dcera Štrosmajera - k té cítím přímo fyzický odpor. Jsem zvědavý na pokračování (vyhlížím ho ovšem s mírnými obavami) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

V tehdejších i dnešních podmínkách rozhodně nadprůměrná záležitost, ale nějak zvlášť urvaná jsem z ní nikdy nebyla. Postavy Štrosmajera a Fastové jsou skvěle napsané, životné a přesvědčivé, zato Sova a Cvach jsou slušně odfláknutí a zatímco pan primář svou ušlechtilostí naleptává žaludeční stěnu, Cvach není postava, ale karikatura. Nemluvě o Čeňkové, která mi vždycky lezla krkem, a dost zvláštní chronologii příběhu, který zpočátku postihuje každou drobnost, aby v závěru chvátal mílovými kroky. Ale pravda je, že liga dobrých herců v čele s Kopeckým, Medřickou a Janžurovou z toho dokáže vytěžit celkem dost. A pravda je bohužel i to, co tu napsali mnozí přede mnou - že pokud se člověku "poštěstí" vidět něco z druhé série, začne mu původní řada seriálu připadat jako naprosto špičková záležitost. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Stěží najdete lepšího představitele specifického žánru jménem český televizní seriál, než jakým je "Nemocnice". Když pominu skvělé herectví Mistra Kopeckého a jiných, tak nejvíce na tomto seríálu oceňuji, že v době tuhé normalizace, kdy se točil jeden politicky zaměřený blábol za druhým, se "Nemocnice" úspěšně vyhnula "soudruhování" a politickému agitování. Dá se na to koukat i dneska, aniž by se člověk nasral. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já prosím, aby se na mě po ránu mluvilo úplně tiše a sdělovaly se mi samý bezvýznamný věci." Hláškující MUDr. Štrosmajer byl pro mne jediným důvodem, abych tímto seriálem zabil pár socialistických večerů. Ty ostatní takřka růžovoordnační vztahy v dietním hávu mne zase tak moc nebavily, takže v dnešní době se této nemocnici vyhýbám úplně stejně, jako všem ostatním. Ze mě nemocného neuděláte. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nazdar Sova, tak co to bude dneska? Endoprotéza, nebo endoprotéza? ,,Vážení kolegové, chtěl jsem vám říci - nebylo by dobře, abych vám to neřekl - dnes nás čeká závažná operace". Tak sůva neser a vymáčkni se, co vy ortopedičtí mágové dneska spíchnete! ,,Ale ještě předtím, vážená kolegyně, musím zdůraznit, že jsem se mýlil. Ve vás. Od samého začátku jsem vás častoval despektem a nedůvěrou". Doktorskej nemel a prozraď, za účelem jaké legrandy dneska toho pacoše rozkucháte? ,,Bude nutná endoprotéza, kolegové". A je to tady, a je to tady.......Za Chudíka, který ztvárnil prototyp slušného člověka, Kopeckého, jenž přidal ukázku neodolatelného, avšak slušného hulváta, za Inušku, předobraz kurvičky, ovšem velice slušné - dávám slušné čtyři. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Vznik Charty 77 dosť vážne ohrozoval natáčanie seriálu, nakoľko najvyššie komunistické vedenie malo podozrenie, že dej seriálu skrytým spôsobom podporuje túto aktivitu. Po úmrtí Karla Högera politické vedenie najskôr navrhovalo zrušenie seriálu, neskôr navrhovalo do postavy primára Sovu (Ladislav Chudík) hercov, ktorý sa hlásili k vtedajšiemu komunistickému režimu. (Raccoon.city)
  • Od prvého vysielania v roku 1977 bol seriál do roku 2021 nasadený do vysielania Československej, respektíve Českej televízie, už pätnásťkrát. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Dietl po nejakom čase povedal, prečo napísal postavu ženy ortopédky Alžběty Čeňkovéj (Eliška Balzerová) do príbehu seriálu: „Vtedy v tej profesii pracovalo skutočne málo žien. Alžběta Čeňková mala byť taká priekopníčka v takmer výhradne mužskom obore zdravotníctva." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama