Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

topi 

všechny recenze uživatele

Amerika má Rockyho Balbou, my máme Vildu Jakuba. Každý příběh je sice o něčem jiném, ale spojuje je to stejné - láska a poctivá touha po vítězství za každou cenu. Dokonce i hudba Zdeňka Bartáka v některých momentech připomíná Billa Contiho. Každopádně atmosféra třicátých let je dokonalá a i po herecké stránce také není co vytknout. Pěsti ve tmě jsou nejlepším režisérským počinem v kariéře Jaroslava Soukupa. Po revoluci už nenatočil skoro žádný dobrý film, ale pouze kopu trapných idiotských hovadin. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Tak týmto filmom ma Soukup skutočne prekvapil, a to riadne! Musím sa priznať, tak kvalitný retro príbeh z boxerského ringu by som od neho naozaj nečakal. A tobôž nie, keď si uvedomím, aké náročné natáčanie to muselo byť s ohľadom na pomery, aké tu vtedy panovali. Z tohto pohľadu ide o veľmi hodnotné dielo, ktoré, ako tu už niekto spomenul, v našich končinách dosiaľ nemá (a možno ani nebude mať) obdoby. Sledovať Marka Vašuta a jeho zžitie s postavou Vildu Jakuba nemalo chybu, lepší herecký výkon som od neho snáď ešte ani nevidel, respektíve si na nič také nespomeniem. No a ostatní sú typologicky taktiež veľmi dobre obsadení, čiže v tomto smere skutočne nie je čo vytknúť. Rovnako pôsobivá pre mňa bola aj atmosféra a vizuálna stránka, pretože tá dobovosť je fakt podarená a napadá ma k nej len jedno - za málo peňazí veľa muziky. Naopak čo-to ubrať musím za obsahovú časť, pretože podľa mňa ten príbeh mohol byť o niečo prepracovanejší, dať niektorým udalostiam - a tým pádom aj postavám - viac dôrazu. Nechcem povedať, že by to bolo odfláknuté, to teda rozhodne nie je, len možno trochu nedotiahnuté. No a na okraj ešte predsalen spomeniem, že občas som neporozumel nejakej tej replike, čo už neviem či ide na moje triko, alebo na tom má podiel zlá artikulácia, kvalita, fakt neviem posúdiť. To je ale iba taký detail. Tento maličký "nedostatok" mi však skvelo vynahradili samotné súboje v ringu, ktorých choreografia je vskutku brilantná - klobúk dole, Jaroslav Tomsa! A keďže mám k boxu ako takému relatívne blízko (i keď dnes už pomenej) a zaujala ma aj inšpirácia skutočným československým boxerom (Vilda Jakš), môj celkový dojem z filmu bol tým pádom ešte o poznanie lepší. Nebyť toho, možno by som zvažoval aj o hviezdičku menej, nevylučujem. Takto však ani náhodou, štyri ako vyšité :-) Ako som spomenul o pár riadkov vyššie, ide o záležitosť, ktorá v našich končinách (zatiaľ) nemá obdoby. 4/5 ()

Reklama

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych potkat pěsti ve tmě. Zvláště pokud by byl majitelem občan, který je v noci špatně vidět, pač by byl maskován tmavším zabarvením. Co to tady zase plácám, tohle se asi dneska nesmí říkat. Zítra jdu zrovna do drogerie kupovat barvy. Safra jak si mám říct o bledě-modrou barvu??? Je ještě přizpůsobivá, nebo už je nepřízpůsobivá? Jinak Vašut, ač ho jako člověka, kterého jsem trochu poznal, nemusím, je zde opravdu ve vrcholné formě. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nádherný hudební motiv, úžasná (retro) atmosféra v tomhle retro filmu s dobrým příběhem (ten podtržen věcným a tragickým epilogem) a Vašutem, který si tak dlouho nechal dávat od Tomsy do těla, že mu to fakt i jako jakoboxerovi sedlo.-Líbilo se mi to.- (evidentně škoda že se později Soukup discozbláznil, nebo se mu zbláznila peněženka, anebo tomu nerozumím....) ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tak to megaklobouk dolů před Jaroslavem Soukupem. Protože Pěsti ve tmě je nejen nadprůměrný snímek v české filmové historii, ale dokázal by konkurovat i té americké produkci. Vynikající hudba, zpomalené záběry často s výpovědní hodnotou (i já nevěřím, že to píšu u českého filmu), no a pak Marek Vašut opravdu hraje a to ještě k tomu jak. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • V dnešnej dobe by podľa Jaroslava Soukupa bol vznik takéhoto dobového filmu na české pomery niečo nemysliteľné. Natáčanie, ktoré v tej dobe stálo okolo 12 miliónov československých korún (čo bol vtedy dosť vysoký rozpočet), by sa podľa neho dnes vyšplhalo cez hranicu 100 českých miliónov. (Santino7)
  • Natáčelo se i v hostinci U vody v Holešovicích. Filmovalo se v pražském hotelu Esplande. (M.B)
  • V snímke môžeme vidieť automobil Mercedes-Benz 170V, ktorý vo filme riadil predseda Veteran Car Clubu České Budejovice Martin Kordina. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama