Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (383)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rýchlo som pochopil, že film s realitou nebude mať nič spoločné, teda nie realitou ako takou, ale že ten príbeh Amortha bude značne skreslený a prerobený pre potreby filmu. Hovoria o tom vlastne všetci, ktorí s ním robili. To mi ale nevadilo a dve tretiny som sa bavil veľmi dobre, vo výsledku som ale čakal niečo viac. Na konci mohol prísť nejaký obrat, zvrat, posadnutie démonom u nejakej nečakanej postavy, proste niečo, čo by prekvapilo. A mohlo to veru byť aj strašidelnejšie. Dvojku si ale určite rád pozriem, ohlásená bola už necelé dva týždne po premiére. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe ve svým fyzickým stavu pašíka bere už každou pitomost, co se namane. A přitom první půle se mi líbila dost, dokud Russell hýří charismatem a vtipem a nechybí i pár fajn vizuálních nápadů. Jenže s přibývajícími minutami je to čím dál hloupější a generičtější a závěrečný souboj dvou knězů, kde vzduchem lítají těla, šlehají plameny a zakrvácený ženský lezou ze železné panny, vypadá jak nějaká parodie od Mela Brookse. Takhle to dokurvit, to je umění. Dík aspoň za Franca Nera, dlouho jsem ho v ničem neviděl. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepochybne tu dlhšiu dobu nebol "vymetačský" horor, ktorý by spĺňal požadované kritériá. Na najlepšieho z najlepších, "Exorcistu" zo 73´ sa samozrejme nechytá, pričom na mnohými spomínaný príbeh "Emily Rose" to taktiež nebude, nakoľko tam sa buduje atmosféra od úvodu až do samého konca, kde samotný snímok dosiahne vrchol. V prípade Pápežovho exorcistu je solídny úplný začiatok, z ktorého sa plynule prechádza do mdlého jadra, od ktorého sa odrazí do živej záverečnej tretiny po dlhých minútach, ktoré prakticky nedokázali nadviazať na solídny štart. Ja osobne ale sklamaný nie som, práve naopak, konečne po tých lacných kokotinách, ktorými sa človek musel prehrabávať, narazil na niečo vizuálne podmanivé, čo aspoň trochu naplnilo očakávania. Medzi 3-štyri. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ne že by to nemělo záblesky zajímavosti. Nicméně se nacházely hlavně v Římě a ve vizuálně naprosto nezajímavých diskuzích ve sklepě a do hlavního příběhu moc neprosákly. Když jsme dostali flashbacky z minulosti a tak, proč se nemohly události z deníku také nějak vizualizovat? Nevinná rodina a její "trable" byly při nejlepším nijaké a při nejhorším stokrát viděná klišé. Konec byl takový... nenaplňující, i když krvavá mladá žena vypadala super. Kolem a kolem škoda a na film už si zítra nevzpomenu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe odmítl nastoupit do pořadu Jste to, co jíte a místo toho vstoupil do služeb Vatikánu. Coby nejlepší vymítač široko daleko má neodkladnou prácičku ve španělském opatství, kde démon posedl chlapce. Lehce obézní kněz započne souboj s nevyzpytatelnými pekelnými silami. Hororovému počinu se podařilo do hlavní role ulovit velkou hvězdu. A scenáristé, jsou celkem tři, měli před sebou náročný úkol, jak pro takovou hereckou personu udělat film zajímavý a alespoň v něčem originální. Žánr už má bohaté zkušenosti s vymítáním všemožných druhů pekelníků, takže nejlepší bude příliš neriskovat a zůstat tam, kde to má divák rád. Chlapeček (Peter DeSouza-Feighoney) je patřičně děsivý a náhle mu zmužněl hlas. Jeho maminka kdyby nebyla tak vystrašená (Alex Essoe), tak by se dalo počítat s jejími sexuálními službami pro vystresované kněží. A ještě tu máme odrostlou dceru (Laurel Marsden), co teprve chytá první krůpěje mladistvého stavu sexuálního rašení. Russell na to nebude sám. Za parťáka dostal Daniela Zovatta, taktéž kněze, ale zdaleka ne tak elitního. Dokud se ve filmu vymítá a démon neposedně rotuje, působí zkázu a chaos, je film naprosto uchopený v tom správném směru. Tvůrci ovšem potřebovali dostat do filmu nějakou špetku originality, tak finále udělali v méně očekávaných intencích. Všechno to doposud nejzajímavější, tedy strašidelný klučina i jeho rodina a postupně odhalované tajemství opatství, které Vatikán důkladně léta letoucí tajil, rázem zmizí ze scény. Nastalý odklon postrádal předchozí režijní sílu a závěrečná sekce nazvaná "dostižen hříchy minulosti" byla docela slabá. Prostě slaboučký dojezd se směšným rozměrem. Předchozí dění ale rozhodně pobavilo. Crowe se rozjel ke skvělému ztvárnění své postavy, jeho italský přízvuk i počínání bylo diváckým zážitkem. Také režie nabídla svůj působivý rozměr a strašidelné chvilky. Ponuré, nikterak ale tmavé a pro oko diváka nepříjemné interiéry měly svoji atmosféru dávného venkova, děj je zasazen do roku 1987. Po trikové stránce se film nevyžívá v nepřeberném množství speciálních efektů, je v této oblasti poměrně úsporný. A vůbec to nevadilo. Mohlo se tedy zapracovat na lepší finální části. Podstatná část filmu je správně hororová a drží si svoje neúnavné tempo i nasazení. Vymítání s Russellem Crowem je vlastně fajn. 8/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Russell Crowe přišel s nápadem, aby Gabriel Amorth jezdil na vespě. Inspiroval se tím, že viděl kněze projíždět Římem na vespách a chtěl to zahrnout do filmu. (noelcoward73)
  • Pápež v tomto filme, ktorého stvárnil Franco Nero, je beletrizovaným stvárnením Jána Pavla II., ktorý bol pápežom v roku 1986, kedy sa tento príbeh odohráva. (Arsenal83)
  • Skutočný Amorth pre The Sunday Telegraph v roku 2000 povedal: „Každý deň sa rozprávam s diablom. Rozprávam sa s ním po latinsky. Odpovedá po taliansky. Zápasím s ním deň čo deň, 14 rokov." (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama