Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (383)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Démon posedne malého chlapce a protože se jedná o podsvětní šajbu, nárokuje si přítomnost nejvyššího z exorcistů. Ten se musí porvat nejen s jedním z pekelných knížat, ale i s vlastní minulostí, do které pekelník soustavně rýpá. Je celkem jasné, že Papežův vymítač nepřinesl do exorcistického žánru vůbec nic nového a tvůrci se o to ani nesnaží. V Pekle sice upletli solidní plán a jak se ukázalo, už ho v minulosti úspěšně aplikovali, ale filmařům se z toho nepodařilo nic pořádného vytěžit. A tak je výsledkem sice řemeslně slušně natočená záležitost, která je ale tak rutinní a neinvenční, že to tluče do očí a řve do uší. Ale přesto mě to bavilo. Démon to má celkem slušně podchycené a nebojí se pořádného blbnutí a  i když všechno to vrčení, levitování a lezení po zdi tu bylo nesčíslněkrát, mě se to prostě líbilo. No ale největší devízou je Crowe, kterého to evidentně bavilo a tím pádem bavil i mě. Exorcistu podal jako celkem žoviálního chlapíka, který ve správné chvíli dokáže přirozeně přepnout do role kajícníka i vojáka archahnděla Michaela. Fajn byl i posedlý chlapeček, kterému dokázali maskéři naplácat na ksicht celkem slušný make-up. Takže ve finále jsem vlastně spokojen a i když nekopu katolickou ligu, jdu si objednat nějakou Amorthovu knihu. 70% ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe ako charizmatický exorcista výborný, kradne si všetku pozornosť pre seba, len mu jaksi nemá kto sekundovať. Vyčnieva od svojich hereckých spoluhráčov až tak, že všetci pôsobia nudne, nevýrazne, ba priam až neviditeľne. Neznamená to, že by napríklad taký Franco Nero hral zle, ono tu len nebolo čo hrať. Celé to stojí a padá na otcovi Gabrielovi, ktorý tu sype jednu hlášku za druhou a je radosť sa na neho pozerať. Ale čo ten zvyšok? Pravda, Asmodeus je trošku ťažký oriešok, ale inak film nemá snahu byť vyložene ambiciózny ani sa vyvarovať rôznym klišé a veciam, ktoré boli v minulosti videné už kvadriliónkrát. Neostáva tak nič iné ako pozerať sa na celkom zručne natočené, ale inak v ničom špeciálne vymetanie diabla. Plusom teda ostáva Russell Crowe, jeho skúter a hudba. Čo je síce postačujúce na dôstojný horor, no už nie tak veľmi na tri hviezdy. Fun fact: Film je inšpirovaný skutočnými zápiskami otca Gabriela Amortha, najhlavnejšieho vatikánskeho exorcistu, ktorý spísal veľké množstvo kníh, pomer fakt/fikcia je však cca 20/80, preto tu ani nenájdete tag "podľa skutočnej udalosti". Ale je zaujímavé to porovnávať a neznamená to, že existencia tohto filmu je nutne na škodu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe odmítl nastoupit do pořadu Jste to, co jíte a místo toho vstoupil do služeb Vatikánu. Coby nejlepší vymítač široko daleko má neodkladnou prácičku ve španělském opatství, kde démon posedl chlapce. Lehce obézní kněz započne souboj s nevyzpytatelnými pekelnými silami. Hororovému počinu se podařilo do hlavní role ulovit velkou hvězdu. A scenáristé, jsou celkem tři, měli před sebou náročný úkol, jak pro takovou hereckou personu udělat film zajímavý a alespoň v něčem originální. Žánr už má bohaté zkušenosti s vymítáním všemožných druhů pekelníků, takže nejlepší bude příliš neriskovat a zůstat tam, kde to má divák rád. Chlapeček (Peter DeSouza-Feighoney) je patřičně děsivý a náhle mu zmužněl hlas. Jeho maminka kdyby nebyla tak vystrašená (Alex Essoe), tak by se dalo počítat s jejími sexuálními službami pro vystresované kněží. A ještě tu máme odrostlou dceru (Laurel Marsden), co teprve chytá první krůpěje mladistvého stavu sexuálního rašení. Russell na to nebude sám. Za parťáka dostal Daniela Zovatta, taktéž kněze, ale zdaleka ne tak elitního. Dokud se ve filmu vymítá a démon neposedně rotuje, působí zkázu a chaos, je film naprosto uchopený v tom správném směru. Tvůrci ovšem potřebovali dostat do filmu nějakou špetku originality, tak finále udělali v méně očekávaných intencích. Všechno to doposud nejzajímavější, tedy strašidelný klučina i jeho rodina a postupně odhalované tajemství opatství, které Vatikán důkladně léta letoucí tajil, rázem zmizí ze scény. Nastalý odklon postrádal předchozí režijní sílu a závěrečná sekce nazvaná "dostižen hříchy minulosti" byla docela slabá. Prostě slaboučký dojezd se směšným rozměrem. Předchozí dění ale rozhodně pobavilo. Crowe se rozjel ke skvělému ztvárnění své postavy, jeho italský přízvuk i počínání bylo diváckým zážitkem. Také režie nabídla svůj působivý rozměr a strašidelné chvilky. Ponuré, nikterak ale tmavé a pro oko diváka nepříjemné interiéry měly svoji atmosféru dávného venkova, děj je zasazen do roku 1987. Po trikové stránce se film nevyžívá v nepřeberném množství speciálních efektů, je v této oblasti poměrně úsporný. A vůbec to nevadilo. Mohlo se tedy zapracovat na lepší finální části. Podstatná část filmu je správně hororová a drží si svoje neúnavné tempo i nasazení. Vymítání s Russellem Crowem je vlastně fajn. 8/10 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Gabriele Amorth je jistě člověkem, o kterém by mohl vzniknout zajímavý dokument, film inspirován jeho vymítáním ovšem dokazuje, že jsou filmy o exorcismu zdánlivě víceméně vyčerpané. Julius Avery dodává jen slušné řemeslo, herecký výkon Russella Crowea je ovšem spíše oříškem a ve výsledku si Papežův vymítač větším měřítkem ukousává až příliš velký a nestravitelný kus. Neurážející hororová rutina. Nic víc, nic míň.... ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Julis Avery opět zabodoval na plné čáře. Už Overlord z prostředí druhé světové války měl co nabídnout. No a teď se vydal na strastiplnou cestu do vod exorcismu. Naprosto brilantním tahem bylo obsazení hlavního představitele. Russell Crowe se s rolí sarkastického a vtipného vatikánského exorcisty (budu si muset o tom člověku zjistit více) popasoval excelentně, celý film jednodouše stojí a padá na jeho výkonu. Za to smekám klobouček....Jinak film nabídne bezpočet scén, kdy vám do smíchu rozhodně nebude, s mými vskutku labilními nervy si autoři hráli precizně :D I po stránce audiovizuální naprostá špička (s přihlédnutím k na dnešní dobu skromnějšímu rozpočtu 18 milionů dolarů bezchybný finální produkt), zvuk též dotažený k dokonalosti (Jed Kurzel nezklamal). A že to na konci spíše spadlo do vod akčního filmu? Proč vlastně ne...Na poli žánrově podobně laděných snímků jsem nic podobného neviděl, takže jsem to přivítal s otevřenou náručí. Tady jsem si pošmákl. Příště jen méně dětí, které vám celý zážitek dokážou šustěním brambůrků a popkornu znechutit. Upřímně nechápu...Za mě dávám 7,5/10 (časem možná půjdu výše...druhá projekce rozhodne) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!) (Arsenal83)
  • Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe). (pornogrind)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama