Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zapadlé planetě Nimbus III, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše, na planetě takzvaného galaktického míru, kde najdete vše kromě míru, se vynořuje Vulkánec Sybok a začíná stavět svou galaktickou armádu Světla, aby naplnil dávná proroctví. Na rozdíl od jiných Vulkánců využívá své telepatické schopnosti ke kontrole ostatních, kteří ho pak slepě následují. Když přímým útokem získá kontrolu nad "hlavním městem" pusté planety, zajme vyslance všech tří mocností. Kapitán Kirk je spolu s novou a dosud neseřízenou Enterprise vyslán, aby rukojmí osvobodil. Avšak Sybok pro ni připravil past, ze které není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

baruss

všechny recenze uživatele

Raspberry Award (Maliny) : 1990 : VÍŤAZ (3) : Najhorší film, Najhorší herec - William Shatner, Najhoršia réžia - William Shatner, NOMINÁCIE (+3) : Najhorší film dekády (desaťročia), Najhorší herec VR - DeForest Kelley, Najhorší scenár - David Loughery, William Shatner, Harve Bennett. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Celý ten námět o falešném bohu a pomýleném prorokovi rozhodně aspiruje na to nejlepší, co jsem z celé série kdy viděl. Jenže řeč peněz hovoří jasně. Pakliže se v předchozím filmu tolik osvědčil humor, dáme ho sem taky. A abychom si zajistili víc projekcí, zkrátíme to na nějakých sto minut, aby nám diváci neusínali. Hlavně, aby tam byli Klingoni. A když si navrch Kirk se Spockem a Kostrou zazpívají u táboráku, to přece nemůže škodit, ne? Toliko k logice, s jakou studio k filmu přistupovalo. Upřímně, s tímhle případem by se nejspíš důstojněji vypořádala mnou nenáviděná, politicky korektní nová generace ve svém vlastním filmu. Akorát by to nebyla zábava ani za mák. I přes tu zkratkovitost, několik katastrofálních pokusů o humor a proměnlivou kvalitu zvláštních efektů to vůbec není tak hrozný film, jak jsem si pamatoval. Jen bych ho nepouštěl někomu, kdo předtím žádný Star Trek neviděl. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Pátý startrekovský film se mi nikdy moc nelíbil, ale po dnešním shlédnutí musím přiznat, že zas tak špatný není - ale ani dobrý. Kombinuje v sobě několik různých typů filmu a to je docela problém. Kirkova posedlost extrémními sporty nás zavádí do Yosemitského parku, kde si šplhá vesele a bez ukotovení po horách (Tom Cruise v Mission Impossible 2 se po něm vesele opičí), dočkáme se táboráčku a zpívání notorické písně Row, row..., a to jak na začátku, tak i na konci filmu. Padouch pro tentokrát není příliš krvelačný a nebýt toho, že je posedlý svou vizí, kvůli které se nerozpakuje spáchat sedmnáct přečinů proti smlouvě o neutrální zóně, byl by vlastně docela fajn. Klingoni sice vyhrožují a dokonce jen tak ze srandy rozstřílejí starou pozemskou sondu Voyager (I nebo II, k šestce z prvního dílu se už tenhle program nedostal), ale žádné jiné bitvy se nedočkáme, což je první závažný problém. Konečně se nám tu objevují i Romulané (jedna vcelku sexy kočka s několika štěky) a pár povinných vět se pronese i v té klingonštině, ale není to ono. Nová Enterprise je napůl nefunkční, což přináší pár komických a ještě více trapných situací, ve druhé části filmu se Star trek změní ve Star wars a nakonec i v rádobyfilozofické plky, které naštěstí už tak béčkově nepůsobí. Na závěr se dočkáme i toho Jehovy a po jeho zničení následuje přátelská párty čtyř zúčastněných ras. Kdybych to neviděl, o nic nepřijdu. Poznámka na závěr: dle posledních výzkumů leží v centru galaxie černá díra (a asi i v centrech těch ostatních), takže letět tam by bylo ještě šílenější než tady. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na ČSFD, u kterého totálně nechápu hodnocení. Dobře, není to zas až tak tradiční Star Trek a předchozí díly jsou přece jen o něco lepší, ale co by se dalo od pátého dílu čekat? William Shatner zvládl režii na jedničku (leč odřenou) a ačkoli na jeho předchůdce, Leonarda Nimoye (hrající mmj. také parádního Spoka), nemá, stále je z jeho díla cítit podobnost.. To možná tím, že se snažil pro svou roli Kirka uhrát co nejvíce prostoru a v celkovém dojmu je to hodně znát, neboť Kirk cituje všemožné citáty, říká jeden rozum za druhém, až hodně často je objetovává za ostatní, jako jediný řeší všemožné problémy, atd. Ono mi to zas až tolik nevadilo, ale té nápadnosti by mohl trochu ubrat a někdy to leze až krkem. Dialogy jsou navíc některé viditelně nepřirozené a mnohokrát naleznete takové momenty, až je vám z toho až trapně. Díky Sybokovi (který je mimochodem sice vyobrazen hlavně jako záporák, ale často k němu cítíte větší sympatie než k ostatním) se hodně dozvídáme o minulosti a hlavně potlačených traumat jednotlivých postav a svým způsobem to tak trochu připomíná minulý díl, ve kterém se každému z posádky zjevovala jeho myšlenka v reálném světě. Co se ale naopak musí filmu nechat je souměrně průměrné množství dávek akce a hloubky, což sice není úplně stoprocentně bez chyby, ale své kouzlo to má určitě. Některé scény jsou dokonce až hororové, a zvraty (které do těchto případů nejvíce pasují) jsou snad zatím nejlepší z celé série. K tomu také přispívá skvělá hudba Jerryho Goldsmithe a výborné herecké výkony v čele s Williamem Shatnerem, Leonardem Nimoyem a Nichelle Nichols, která opět konečně dostala více prostoru a navíc už jenom nedřepí na židli u komunikačních přístrojů. Ostatní herci také odvádějí bezchybné výkony. Triky a speciální efekty sice ještě nejsou zcela dokonalé, ale též to už má své kouzlo (všechny díly mají své kouzlo) a i když se to nedá vůbec měřit se Star Wars, mezi jinými filmy by to určitě nezapadlo. Prostě o něco slabší článek Star Treku, ale příjemně oddychový a svou podstatou i poučný. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejstupidnější film ze Startrekovské série (včetně pozdějších filmů s posádkou pod velením Picarda), který nezachrání ani zmíněné kultovní prostředí. Režije se ujal představitel kapitána Kirka William Shatner a zřejmě podle toho to také vypadá. Chybí akce, napětí a vůbec všechno, co ke Star Treku patří. Tímhle filmem jsem byla opravdu značně zklamaná, ještě že se tvůrci, producenti a kdovíkdo ještě nakonec vzpamatovali, natočili Neobjevenou zemi a vskřísili kult ST výbornou Novou generací... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Když měl film vyjít na DVD, požádal William Shatner studio Paramount o dodatečné peníze, aby film přiblížil svému původnímu záměru. Studio odmítlo. (ČSFD)
  • Fanoušky i kritiky je tento film označován jako nejhorší z šestice klasických Star Trek filmů. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama