Reklama

Reklama

Mnichov

Trailer
USA / Kanada / Francie, 2005, 164 min

Předloha:

George Jonas (kniha)

Scénář:

Tony Kushner, Eric Roth

Hudba:

John Williams

Hrají:

Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Hanns Zischler, Ayelet Zurer, Geoffrey Rush, Gila Almagor, Michael Lonsdale, Mathieu Amalric (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Olympijské hry, které se konaly roku 1972 v Mnichově, měly být původně poklidným setkáním vynikajících sportovců z celého světa. 5. září však události nabraly děsivý spád poté, co osm maskovaných palestinských teroristů napadlo olympijskou vesnici, zavraždilo dva izraelské sportovce a devět dalších uneslo. Únosci požadovali kromě propuštění arabských vězňů z izraelských a německých vězení také bezpečné vycestování z Německa, ale když dorazili na mnichovské letiště, střetli se s německou policií a vojenskými silami. V potyčce, která následovala, bylo všech devět rukojmí zavražděno. Po tomto vražedném incidentu pověřila izraelská vláda tajnou zpravodajskou službu Mossad zvláštním úkolem – vypátrat a zneškodnit Palestince zodpovědné za smrt izraelských sportovců. (Cinemax)

(více)

Recenze (725)

Itar 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho jsem Mnichovu utíkal. A neměl jsem. Tohle je přesně ten Spielberg, kterého mám rád. Technicky precizní, výborně zahraný, nahlížející na věci zajímavě dvojím metrem. Jednou očima Erica Bany a jednou z nadhledu jako nezaujatý vypravěč, v momentech, kdy hlavní hrdina přepíná do "pracovního" módu. Navrch potom hudba Johna Williamse a opět příjemný mix filmové a dokumentární kamery Janusze Kaminskiho. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si dal Mníchov znova a užil som si ho ešte viac (zvyšujem na päť). Je to skrátka kvalita vo všetkých ohľadoch. Človek by čakal, že Spielberg (ako Žid) to tým Palestínčanom za Mníchov v tomto filme spočíta, ale nie, on správne rozhádzal tú celú špinu na všetky strany, vrátane tej izraelskej. A to sa mi páči. A tak už len dúfam, že to, čo píšem, niekomu nevyznelo príliš antisemitsky. ()

ottis 

všechny recenze uživatele

Celkem dlouhá stopáž a téma,které není zrovna můj šálek čaje mě od snímku celkem odrazovaly,ale můsím přiznat,že zbytečně.Nesměl by totiž režírovat seňor Spielbergo,který je natolik poutavý vypraveč,že sem se ani chvilku nenudil.Akční scény jsou hodně realisticky natočené,k tomu pár peprnně krvavých zaběrů,Bana s Craigem a ve výsledku máme působivé filmové dílo. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Spielberg je značka kvality, takže filmové spracovanie hodnotiť nebudem. Už od príchodu Abraháma z mezopotámskeho mesta Ur do " zeme zasľúbenej ", je počiatkom vojen. 1600 rokov p.n.l. to začalo a pokračuje cez krvavý zábor Mojžišom a jeho bratom Jozuom, kedy mala byť podľa Biblie vyvraždená každá duša, vrátane zvierat, až po dnes. Obe strany bojujú o domov, ktorý pre krvavé vojny nemajú. Oko za oko, zub za zub. Keby radšej počúvali Ježiša a držali sa jeho učenia, možno by aj ten domov získali. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Není lepšího filmu, který by rozebíral vztahy mezi Izraelci a Palestinci tak důkladně, jako je Mnichov. Opravdu poctivá filmařina od Spielberga, která ani přes dlouhou stopáž nenudí. V tomhle snímku je tolik poselství, jako snad nikde jinde. Nejlepší scénou, která mě fakt dostala byla když se Avner po návratu miloval s manželkou a to vše střídaly obrazy z mnichovského masakru. Vyrazilo mi to dech. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Napínavé, vierohodné, dychberúce, kruté, strhujúce, až neviem, čo si mám myslieť, ako reagovať. Tá dĺžka filmu mi ale dosť prekážala. ()

Sagara 

všechny recenze uživatele

Trochu rozvláčna pomsta, avšak precízne natočená. Neviem prečo som si myslel, že sa film bude venovať iba udalostiam v Mníchove, takto som sa dozvedel čosi viac, ale čo s tým? Spielberg opäť vo vážnych vodách, precízne, ale mal by viac strihať. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Jako by to celé nemělo tempo, místy to opravdu stojí na místě.Bana moc extra herec není a po režijní stránce nic zvláštního. Jinak musíte prostě fandit Izraeli, byla to divoká doba. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Slušné drama. Eric Bana to zvládl. Zajímavé, leč pan Steven Spielberg nám v závěru až příliš násilně podsouval rozhovory o tom, co je správné a co je špatné, což mi ten realistický dojem docela pokazilo, ale tato ponaučení na závěr, milé děti, už k němu prostě patří. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní špionážní thriller na skutečných základech, ale když ten špílberg tam cpe tu nesmyslnou politickou korektnost roku 2005. Na základě čtení rozhovorů se skutečnými agenty mossadu jsem nabyl dojmu, že oni ani na sekundu nepochybovali, že dělají správnou věc. A tady Steven najednou začne nějak moc filosofovat a tím trochu nabourá plynulost a spád filmu. Přesto to hodnotím jako dobrý film. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Velká síla a hlavně velká proměna vnímání jednotlivých stran, postav a motivací jejich jednání. Vede někam násilí? Jde o spravedlnost, nebo jen o pomstu? Nedokážu odpovědět ani po tomhle filmu a to se mi líbí - film, který pokládá otázky, ale nepotřebuje dávat odpovědi. A co se týká řemeslné stránky filmu tam snad ani není nad čím pochybovat - Spielberg jako vždy dokonale sladil všechny aspekty filmu - výběrem herců a kvalitním scénářem počínaje a přes Kaminského kameru až po Williamsovu hudbu atd... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Další důkaz o tom, že Spielberg před a po roce 2002 jsou dvě naprosto rozdílné kapitoly. Technicky lze Mnichovu opět jen těžko něco vyčítat, ale v ostatních aspektech není o co stát. Začátek je sice poměrně zajímavý, ale další části jen utvrzují v tom, že 164 minut je na takový film prostě moc. Téma mělo obrovský potenciál, ale u tohoto provedení jsem strádal a projekce mi dokonce trvala několik dní. Navíc jsem měl obrovský problém s množstvím vedlejších postav - i po dvou hodinách jsem místy pořádně nevěděl kdo je kdo a proč dělá to, co dělá. Závěrečný důraz na morální dilema či přeměna hlavní postavy jsou sice fajn, ale celkový dojem zůstává silně pod průměrem. Vážný adept na titul nejnudnější Spielbergův film vůbec. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Na Mnichovském olympijském stadionu jsem byl jako desetiletý kluk, a to jsem ještě o masakru izraelských sportovců v roce 1972 během her nic nevěděl, díky tomuto filmu ví celý svět i o odplatě ,která následovala - i ten současný 90% ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že násilí plodí jen další násilí. Musím ale přiznat, že naprosto chápu zahraniční politiku Izraele, protože kdyby se nechovali tak, jak se chovají, možná by už ten stát neexistoval. A rádoby kritika na něj ze strany dnešních zkurvených liberálních levičáků je na blití. Jo, jak asi bude Evropa vypadat za 50 let? Radši ani nechci představovat. Ale mešit tu možná bude víc než kostelů. ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem měl větší očekávání, nějak jsem se nedokázal naladit na stejnou linii vyprávění jako Spielberg a nepůsobilo na to na mě moc věrohodně bez ohledu na to, že to není přesně podle skutečných událostí, což je hned na začátku zmíněno. Ale návrat do 70. let byl ztvárněný moc hezky... ()

alenka 

všechny recenze uživatele

velmi dobre, a kupodivu ne prilis pateticke. konflikt zidovskeho a arabskeho sveta zobrazena scenou s arvanem a alim je nastesti jeste v ramcii dobreho vkusu. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Na nového Spielberga jsem se těšil jako malý Jarda. Ale žádné překvapení se nekonalo. Neříkám, že je to něco špatného, to chraň Bůh. Film i přes těch svých 164 minut příjemně utíká a akční scény vás vtáhnout do děje takovým způsobem, že se potíte a mačkáte si palce u rukou (nebo u nohou, to je fuk), jen aby tu bombu Eric Bana stihl deaktivovat. Ale přeci jen tomu chybí to "Spielbergovno". Steven si nás šíleně rozmazlil všemi svými filmy a teď na to doplácí. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Otázky kolem Izraele a arabských států mně nechávají chladným. Ovšem tento film je perfektní ukázkou toho, jak se pomsta a láska k vlasti může změnit na velice rychlou cestu do pekel. vynikající Eric Bana vám to ukáže! ()

Související novinky

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Spielberg řídí svého Lincolna

Spielberg řídí svého Lincolna

26.09.2007

Nic nového pod sluncem Steven Spielberg to má prostě takhle rád. V závěsu za ryze komerčním projektem si pro vyrovnání chuti okamžitě sjede něco vážnějšího a ambicióznějšího. Tuto tradici… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama