Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Juchů,Jason je mtrvej,pojedem do buranova,kde necháme násilnické delikventy bez dozoru,pěkně po hromadě i s lehce retardovanými a narušenými delikventy.Dáme jim k dispozici vše od motorovky,nožů až po sekery a uvidíme co se stane.Jupí jeden do nevydržel a luxusně použil sekeru na obří hromadu kudrnatého sádla.Co teď?Hele už vim hodíme tam partu vydláků,kteří budou svojí příšerností rozptylovat diváka,aby měl hlavu v ještě větších sračkách,počkej pak tam je vlastně klučík Tommy Jarvis,ze kterého se za 3 roky stal 25letý blonďatý fešák,když mu bylo před 3lety deset.Hele a nevim?je vrah nebo ne?hele taky nevim protože tam je najednou nějakej malej černoch,co se baví se starším černochem,kterej asi evidentně bydlí v dodávce a chodí srát do plecový budky,počkej a co tam dělá,hele nevi a kde sme teď,hele někde ve stodole,počkej tak kdo nás honí...né to je určitě Tommy,určitě mu křuplo v kouli,né počkej,Tommy je támhle pozor!Tommy!Sakra tak kdo tady celou dobu vraždí ty strašný dementy?Ty vole zdravotní bratr co byl otcem toho kudrnatýho pytle hoven ze začátku v sekerou v zádech.......uffff.Fascinuje mě jaké filmy dokázali vydělat 30 miliónů dolarů a kam až dokáží klesnout zdejší filmový fajšmekří se svými 5*.....jeden z nejmentálnějších filmů,co jsem kdy protrpěl.Škoda že Feldman natáčel jiný film,mohlo to mít naději. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Páté dějství Pátku třináctého by se neztratilo ani v konkurenci dnešních hororů/slasherů. Psala se osmdesátá léta minulého století a proslulý zabiják s maskou hokejového brankáře Jason Vorhees se svými krvavými trampotami nesměl páchnout za socialistické hranice. Rozkaz zněl jasně: ten maniak od amerických imperialistů se nesmí dostat k bulvám československých občanů, neboť jejich uvědomělá morálka je řízena Ženou za pultem, pije se Dobrá voda a Chlapci a chlapi zanedlouho nastoupí svoji povinnou vojenskou službu. Tak nám z té krásně ideály zalévané zahrádky nedělejte krvavý chlív západních rozměrů! Leckterý zlobivý pohraničník však přece jen do naší malé vlasti nějakou tu nelegální videokazetu nekvalitní kopie z hororové série nakonec propašoval. Zesnulý Danny Steinmann udělal v pátém dějství razantní tvůrčí krok a rozhodl se společně se svými spolutvůrci, že pokoří určitá tabuizovaná témata. A hlavně za sebou nechá na startu konkurenčního zabijáka Mika Myerse (Halloween), jehož upadající série definitivně pomůže Vorheesovi vítězit na plné čáře. Pětka nese podtitul Nový začátek a legendárního zabijáka bylo nutné vzkřísit (k životu). Tentokrát má nabroušenou mačetu na osazenstvo výchovného tábora pro mládež, kde problematická mládež (a vychovatelé) nemá pražádnou jistotu, že se dožije závěrečných titulek. Závěr vyrukuje s decentně otevřeným pokračováním, nechybí ani vysvětlení, co stálo za všemi těmi vraždami, kterých je solidní porce, a kdo byl jejich vykonavatelem. Padne tabu, kdy retardovaný motocyklista, jehož prostořeká matka mu jasně dává najevo jeho postavení ve společnosti, dostane fyzickou nakládačku, je k vidění troje odhalené poprsí, vraždy jsou nekompromisní, nestereotypní, jejich provedení ale není vždy nejdetailnější. Postav není zrovna málo, jejich životnost je pochopitelně značně limitována. Za hlavní postavy se dají označit tři - fešná blond vychovatelka (Melanie Kinnaman), černoušek (Shavar Ross), který má v táboře svého dědu, a mladík (John Shepherd), co se se zabijákem už konfrontoval v době svých polucí. Pětka má vše, co k slasherům patří - především hodně mrtvých, nejasnou identitu zabijáka, spád událostí a v neposlední řadě také svěží režijní přístup zamezující hrozící stagnaci série. 10/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia "nového začiatku" série museli ísť na to inak, pričom nutne museli sklamať určitú časť fanúšikov. Viac menej každý hneď chápe, že Jason je mŕtvy, takže vraha sa snaží vydedukovať z prítomných postáv. No a je chvályhodné, že pointa nie je tak prvoplánová, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Inak ale nič nové pod slnkom, vysoký bodycount, krátke vraždy, masku vidíme v podstate až v záverečných minútach a trochu slabšia atmosféra ako doposiaľ. Pre mňa určite slabšie ako štvorka. 50% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V princípe nemám problém s tým, že s výnimkou vízií a flashbackov tu nie je Jason (to spoiler nie je, je to jasné už z toho, ako sú rámcované scény), pravdou ale je, že kvôli tomu tu pravdaže chýba mystika okolo Jasona a kempu pri Crystal Lake, čo je riadne mínus na atmosfére. Kľúčovým problémom je, že scenár je taký odfláknutý a postavy také debilné, že je to ešte otravnejšie než v trojke. Vraždy, sex i debilita postáv je tu úplne úmyselne hnaná až na úroveň "too much of a good thing". Okrem toho je tu Tommy Jarvis úplne zbytočný (a riadne dementne zahraný) a s výnimkou úplného záveru film nijako nenadväzuje na koniec štvorky. PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na jméno režiséra je mi jasné, proč je pátý Pátek takový, jaký je. Danny Steinmann má totiž na svém kontě Divoké ulice! Brakovou perličku osmdesátých let. A na podobné vlně se veze i jeho příběh z univerza maniaka s hokejovou maskou. Kozy tady, kozy tam, všude kam se podívám. Ano, ženských vnad si užijeme do sytosti, stejně jako tentokrát velmi různorodých vražedných útoků. Jejich zpracování už sice nemá takovou kvalitu, jako když se o ně staral Tom Savini, ale vše vynahrazuje jejich počet a různorodost. Braková pokleslost prosakuje celým filmem, takže chápu, že tady už bude milovník dobrého filmu vyloženě trpět, já si v tom stereotypu a pitomosti s nadhledem našel zase něco nového. Bavil jsem se, kochal vnady a deštěm. Déšť je totiž pro celou sérii prakticky signifikantnější než sám Jason, koneckonců ten tu zrovna chybí. Jakmile začne lít, můžeme si být jistí, že jde do tuhého. Vydařená krajně odpočinková kydlovačka. Edit komentáře a hodnocení po neuvěřitelných 13 letech (původní komentář vyhozen do koše, původní hodnocení nezměněno) ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Roli Tomyho Jarvise měl opět ztvárnit Corey Feldman, pro kterého byla role napsána, ale herec mezitím začal natáčet snímek Buráci (1985). Scénář byl tedy poupraven a Feldman se ve filmu objeví jen na chvíli jako 12letý Tommy na začátku filmu. Staršího Tommyho hraje John Shepherd. (Stocki)
  • Když Tommy (John Shepherd) hodí na postel masku mimozemšťana, tak v jednotlivých záběrech mění polohu. (Stocki)

Reklama

Reklama