Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Každých max. 7 minut někdo umře, ale jen velmi málo vražd je v sérii originálních nebo brutálních. Každá druhá herečka má full frontal nebo aspoň mokré tričko. Celá pětka je tak nějak nechtěně srandovní (například hlavní hrdina má mít vypumpovaný mozek léky, ale má tělo fitness modela a ovládá smrtící bojové umění, rodinka na farmě s IQ tekoucího bahna...), ale není to dobrý. Všechny postavy jsou úplně na zabití a taky se ho dočkají, děj se dá shrnout do jednoho souvětí. Závěr obsahuje šokující odhalení a vzápětí další, že dodnes nevím, kdo za co vlastně může. Tohle je prostě brakové hororové béčko z 80´s, ale nepatří do série Pátku ani náhodou, stejně jako do Halloweena nepatří trojka. Stačí? ()

topi 

všechny recenze uživatele

V pátem dílu se Jason kamsi vytratil a zůstala jen legenda. Timmy, který v předchozím díle Jasona umlátil mačetou je po pobytu v ústavech převezen do jakéhosi psychiatrického centra mládeže, kde panuje samostatný režim - v podstatě si může dělat, co chce. Když jednomu chovanci rupne v kuli a sekerou rozšmelcuje druhého chovance, začnou se dít podivné věci, rozuměj mord za mordem. A docela drsnými mordy! Kdo to tedy vraždí v hokejové masce, když to Jason není? Rozhodně se s tím vůbec nepáře a bodycount je mnohem vyšší, než když byl Woorheese na scéně. Pro mě výborné pokračování kultovní legendy Pátek třináctého. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční Pátek třináctého, ale o to víc mě bavil. Autoři udělali jednu zásadní věc. Nechali ležet jasona šest stop pod zemí a jeho masku si obléká nový vrah. To se ukázalo jako dobrý tah, protože celý film přemýšlíme, kdo tím vrahem může být a jaké jsou jeho motivy a díky tomu tento díl alespoň trochu vybočuje ze klasického "Friday 13th" stereotypu. Jednotlivé postavy byly docela sympatické, zajímavé a některé i vtipné, No a konec je skvělej. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, chybí Jason, chybí atmosféra, naprostá sračka a bla bla... tyhle názory zcela chápu a nemůžu je vyvrátit. Když jsem viděl tenhle film poprvý, nemohl jsem tomu taky věřit, že se mnou jeho tvůrci takhle vyjebali! Ale když jsem se na to podíval znova, po dlouhý době, hezky v klídku a bez brzkého odsuzování, zjistil jsem, že tohle vlastně až tak špatný film není, jenom má ten pech, že nese název Pátek třináctého. Protože jinak se jedná o docela slušný slasher, a konec konců i o zajímavou hru s divákem. Tentokrát chybí na palubě i mistr Savini, takže gore nulový, ale masakr přesto solidní... Bodycount se myslim zastavil na úctyhodných 17 mrtvých, což je v této sérii rekordní číslo! Nakonec jsem tedy celkem spokojen, a s ohledem na to, co za "majstrštyky" vznikaly potom, je to pořád obstojný kousek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Páté dějství Pátku třináctého by se neztratilo ani v konkurenci dnešních hororů/slasherů. Psala se osmdesátá léta minulého století a proslulý zabiják s maskou hokejového brankáře Jason Vorhees se svými krvavými trampotami nesměl páchnout za socialistické hranice. Rozkaz zněl jasně: ten maniak od amerických imperialistů se nesmí dostat k bulvám československých občanů, neboť jejich uvědomělá morálka je řízena Ženou za pultem, pije se Dobrá voda a Chlapci a chlapi zanedlouho nastoupí svoji povinnou vojenskou službu. Tak nám z té krásně ideály zalévané zahrádky nedělejte krvavý chlív západních rozměrů! Leckterý zlobivý pohraničník však přece jen do naší malé vlasti nějakou tu nelegální videokazetu nekvalitní kopie z hororové série nakonec propašoval. Zesnulý Danny Steinmann udělal v pátém dějství razantní tvůrčí krok a rozhodl se společně se svými spolutvůrci, že pokoří určitá tabuizovaná témata. A hlavně za sebou nechá na startu konkurenčního zabijáka Mika Myerse (Halloween), jehož upadající série definitivně pomůže Vorheesovi vítězit na plné čáře. Pětka nese podtitul Nový začátek a legendárního zabijáka bylo nutné vzkřísit (k životu). Tentokrát má nabroušenou mačetu na osazenstvo výchovného tábora pro mládež, kde problematická mládež (a vychovatelé) nemá pražádnou jistotu, že se dožije závěrečných titulek. Závěr vyrukuje s decentně otevřeným pokračováním, nechybí ani vysvětlení, co stálo za všemi těmi vraždami, kterých je solidní porce, a kdo byl jejich vykonavatelem. Padne tabu, kdy retardovaný motocyklista, jehož prostořeká matka mu jasně dává najevo jeho postavení ve společnosti, dostane fyzickou nakládačku, je k vidění troje odhalené poprsí, vraždy jsou nekompromisní, nestereotypní, jejich provedení ale není vždy nejdetailnější. Postav není zrovna málo, jejich životnost je pochopitelně značně limitována. Za hlavní postavy se dají označit tři - fešná blond vychovatelka (Melanie Kinnaman), černoušek (Shavar Ross), který má v táboře svého dědu, a mladík (John Shepherd), co se se zabijákem už konfrontoval v době svých polucí. Pětka má vše, co k slasherům patří - především hodně mrtvých, nejasnou identitu zabijáka, spád událostí a v neposlední řadě také svěží režijní přístup zamezující hrozící stagnaci série. 10/10 ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Nepočítáme-li křičení a další zvukové projevy, tak postava Tommyho Jarvise (Corey Feldman a John Shepherd) řekne jen 24 slov za celý film. (Stocki)
  • Roli Tomyho Jarvise měl opět ztvárnit Corey Feldman, pro kterého byla role napsána, ale herec mezitím začal natáčet snímek Buráci (1985). Scénář byl tedy poupraven a Feldman se ve filmu objeví jen na chvíli jako 12letý Tommy na začátku filmu. Staršího Tommyho hraje John Shepherd. (Stocki)

Reklama

Reklama