Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotím neúplnými 5*..Arn se mi líbil velmi, avšak v porovnání s jinými historickými filmy lehce zaostává, proto není plný počet čistokrevný. Trochu mi vadilo zpracování některých bitev, které místy působily příliš povrchně líčeny - dalo se s nimi pracovat. Nejlépe tento snímek vystihuje text písně od jedné legendární české punkové kapely: "Brána města se otvírá a vyjíždí průvod, nekonečná řada mužů na koních. V srdcích tepe touha, hlavy hrdě vztyčené, pohled někam za obzor mají upřený. Odjíždějí do dálek pod vlajkami s křížem svým a kdy se vlastně vrátí - nikdo netuší. .. Ve jménu jejich boha, ve jménu jejich víry, ve jménu jejich zbraní a ve jménu kořisti, jedou s nimi i kněží, co maj drátěné košile, co jim budou žehnat před každičkým útokem. Jedou pod vlajkou s křížem - vstříc své budoucnosti jaká vlastně bude - nikdo netuší. .. Roky tiše uplývají a ten průvod řídne trýzeň, nemoc, bída, hlad - kdopak je sem zval a k tomu ještě nepřítel, který domov brání, domov co každý z rytířů v dáli zanechal, nezbývá než cesta zpět - pro ty co jestě zbyli pod zbytky vlajky s křížem - kdo by to byl tušil. .. Brána města se otvírá a vchází do ní průvod, vrací se s hlavou sklopenou, zbylo jich jen pár, kdo vrátil se zdravý - může být vlastně šťastný, třicetiletí starci s vlasy ze stříbra. Když odjeli do dálek pod vlajkami s křížem svým, že se takhle vrátí - nikdo netušil!" Chyba: Propouštěcí listina pro Arna je ve tvaru svitku, což je historicky nepřesné. V této době se psalo na pergamen, který se skládal a nestáčel. Papyrusové svitky se používaly už jen v papežské kanceláři, odkud ale listina pro Arna nebyla. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

No mne osobne utkvela zimomriava zvrátenosť cirkvi svätej , ktorá za to , že bez jej súhlasu sa dvaja mladí ľudia z čistou láskou pomilujú prichádza trest. Dievča 20 rokov tvrdej basy v klaštore pod dozorom bacharky v podobe matky predstavenej a madý muž zato , že zasial život bez ich súhlasu musí zabíjaním zobrať životy neveriacim vo svätej zemi a ked ich už má na konte pár stoviek dostáva súhlas , aby sa naostro miloval so svojou blížnou. Osobne sa mne najviac páčil kultivovaný Saladin , po ktorom sú pomenované záhrady v Izraeli. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Taková méně velkolepá a více romantická kopie Království nebeského se severským rukopisem. Tou romantikou mám na mysli zejména přeslazené pasáže lásky na první pohled, kdy naprosto chybí nějaký pochopitelný vývoj a naopak přebývá kýč a laciná romantika patřící spíše do červené knihovny. Také označení Knuta jako nejlepšího přítele Arna mi moc nesedělo. Kamarádili se jako malí kluci a několik let se neviděli. Přesun Arna do Svaté země prospěl ze všeho nejvíce divákovi, protože s jeho odchodem vzaly za své kýčovité romantické scény i ono prapodivné přátelství s Knutem. Oceňuji účast švédských filmových osobností Stellana Skarsgårda a Michaela Nyqista a výpravu, na které si seveřané dali záležet. Filmové zpracování stačí na slabší čtyři hvězdy, kniha bude hádám lepší. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který je zasazen do stejné doby jako film Království nebeské a místy i tento hollywoodský velkofilm připomíná, ale jinak je (i jako celek) o třídu lepší. Co za to mohlo? Lepší režisér? Herci? Hudba? Střih? Ne, Arn dokazuje, že jádrem kvalitního příběhu je scénář. Díky němu je tento film takový, jaký je a i za nižší rozpočet působí velkolepě. Sice je místy dosti táhlý, ale i tak si udržel mou pozornost. 75% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nuž, severania sa veľmi po vrecku neplesli. Vyzerá to televízne, dobovú atmosféru to má len chvíľami, celé je to ukrutne rozťahané (z toho filmu sa dalo vystrihať 40 minút bez toho, aby akokoľvek utrpel) a skladateľovi by som za to kopírovanie Pána prsteňov zlomil dirigentskú paličku. Na druhej strane, príbeh je fajn (rytiersko-dobrodružná klasika), má to dobré kostýmy a zbrane a režisér sa naozaj snaží, takže je to v rámci možností vizuálne na úrovni a akčné scény, keď už sa vyskytnú, tiež nie sú na zahodenie. Keby to bola produkcia Hallmarku, nadšene tlieskam, ale koprodukčná adaptácia švédskeho bestselleru by si zaslúžila viac. Napr. Bathory to samozrejme po všetkých stránkach strčí do kešene, ale vedľa novodobých ruských veľkofilmov typu 1612 alebo Sluga... je Arn veľmi, veľmi chudobným príbuzným. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)

Reklama

Reklama