Reklama

Reklama

Peep Show

(seriál)
  • Velká Británie Peep Show
Velká Británie, (2003–2015), 22 h 7 min (Minutáž: 23–27 min)

Hrají:

David Mitchell, Robert Webb, Matt King, Olivia Colman, Paterson Joseph, Rachel Blanchard, Sophie Winkleman, Alex MacQueen, Katy Brand, Kevin Bishop (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(54)

Obsahy(1)

Začátek milénia byl v Británii neobyčejně příznivý pro vznik komediálních seriálů, které brzy získaly přídomek kultovní. Stačí připomenout tituly jako Ajťáci, Mighty Boosh či Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa. K této hvězdné sestavě nepochybně patří i Peep Show autorské dvojice Jesse Armstrong a Sam Bain. Seriál, původně odvysílaný v letech 2003–2015 na stanici Channel 4, čítá celkem čtyřiapadesát epizod v devíti řadách a sleduje život Marka Corrigana a Jeremyho Usbornea, dvou sebestředných dvacátníků, kteří sdílejí byt v londýnské čtvrti Croydon. Povědomé aranžmá povyšuje na originální počin tehdy revoluční forma zpracování, kdy svět pozorujeme jakoby očima samotných protagonistů, nasloucháme jejich myšlenkám a dostáváme se jim, coby vědomí voyeuři, tak říkajíc až na tělo – odtud také název seriálu. Ústřední dvojici hrdinů ztvárnili David Mitchell a Robert Webb, kteří se rovněž podíleli na scénáři, ve velké roli se objevuje britská herecká stálice Olivia Colmanová. Herci i celý seriál byli pravidelně nominovaní na prestižní ceny BAFTA, které často i získali, stejně jako řadu dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ze zvědavosti první díl a po něm jsem to dobrovolně rovnou zabalil, protože je mi jasné, že kdybych to neudělal, stejně bych se dostal jen k pár dalším dílům a pak bych to zabalil tak jako tak. Protože přesně tenhle typ sitcomů mně vyloženě nebaví a Peep Show není jiná. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak nic moc. Snad jen ta kamera je zajímavá, hlavní postavy se chovaj jako čuráci a jen David Mitchell mně u toho neudrží, Tohle prostě není pro každého a rozhodně ne pro mně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výborné postavy, ale čistý britcom to není. Spíše jen decentně odlehčené, ale v zásadě pravdivé. Ovšem nápad snímat to striktně z pohledu "vlastních očích" je rozhodně zajímavý a nakonec docela i zdařilý (takové líbání vypadá hodně zajímavě). Akorát na frenetické střídání záběrování z "očí do očí" během dialogů si ne a ne zvyknout. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Vynikající komediální záležitost. Musím poděkovat záhadně fungujícímu algoritmu Youtube, který mi z neznámých důvodů doporučil jednu scénku. Po jejím zhlédnutí jsem si pustil druhou. Pak třetí. A pak stále další a další. No a nakonec jsem si sehnal kompletní seriál a sjel ho téměř na jeden zátah. Rozjezd je trochu slabší (první série není ještě tak vtipná), ale postupně se z toho stane zábavná bomba. Britské komediální seriály jdou většinou mimo mě, tento mi ale neskutečně sedl. Mark a Jez jsou vynikající postavy. Někdo tu psal, že jeden je "sociopat a druhý grandiózní ču*ák". S tím já musím souhlasit. Ale oproti původnímu autorovi to nevnímám negativně, nýbrž pozitivně. Jsou to neskutečně zábavný sociopat a...tamto. A v určitých ohledech se s Markem dokonce dokážu ztotožnit (za což bych se možná měl stydět :-) ). Po dějové stránce není seriál příliš silný, ale to je u tohoto žánru pochopitelné. Většinou tu máme jen zápletky točící se kolem života hlavních hrdinů, které vedou k nejrůznějším absurdním situacím. Těžiště humoru spočívá ve slovní komice. Hlášky a především myšlenkové pochody ústředních postav jsou geniální. Seriálová kamera je z pohledu postav a neustále přeskakuje, což může zpočátku iritovat, ale nakonec si na to člověk zvykne. Dejte Peep Show šanci, nebudete litovat. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Ať dělám, co dělám, první série Peep Show na mě udělala v podstatě tentýž dojem jako na uživatele Hurleyho - akorát že v obou dvou vidim jak kus toho grandiózního čuráka, tak kus řádnýho sociopata. Mark s Jezem mi holt v tuhle chvíli přijdou absolutně nezamilováníhodný. EDIT po 2. řadě: Jen sotva znatelnej krok k lepšímu; bezvýznamný plusy představuje akorát sladká Rachel Blanchard a o něco snesitelnější Jez. Mark je furt ta samá, nepochopitelná a nesympatická postava. Celý mi to přijde tak nějak daleko spíš smutný než vtipný (in a bad way); i proto, že se tu slušně vykrádá Bruiser, paradoxně zčásti taky projekt Webba s Mitchellem. Za sebe teda radim: dejte přednost Bruiseru. --- Peep Show momentálně odkládám k ledu s tim, že zůstávám na citově zabarvených třech hvězdičkách. Objektivně by to bylo spíš za dvě. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Netradičně nasnímaný sitcom z pohledu první osoby titulních postav je bezednou studnicí třeskutého humoru, který někdy vychází z běžných životních situací, jindy se zase postavy dostanou do nemožných, šílených patálií, ale ať už je kontext jakýkoliv, vždy z něho tvůrci vytěží maximální srandu. Jak je již zvykem, v závěrečných sériích kvalita trošku ochabne a ne každý díl je již špička, ale i ve slabších řadách naleznete pár klenotů a ani ty horší epizody rozhodně nelze označit za špatné a působí hůře pouze díky vysoce nastavené laťce předchůdci. Peep Show je sitcom plný bizarních situací i stejně podivných postav, které vám přirostou k srdci a pobaví vás natolik, že se budete na seriál rádi koukat několikrát dokola. ()

Galerie (107)

Reklama

Reklama