Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 3
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 3

Recenze (2 421)

castor 

všechny recenze uživatele

Sága, která se minimálně v Americe dotkla nesmrtelnosti, si mě sérií startující léta páně 1977 získala, další trojicí pokračování z léta páně 1999 zklamala. A další díly to podle všeho nezmění. Velký postmoderní filmař George Lucas ovlivněný asijskou kulturou i třeba westernem v předaleké galaxii kouzlil, ale kouzlo to mělo právě na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Dnes to na mě všechno působí jako vyprázdněné vesmírné cosi, jež si mě nedokázalo získat. Bezbarví jsou naši hrdinové (herecky ale někteří naštěstí toporní nejsou – ano, třeba Daisy Ridley), vizuálně je to samozřejmě ohromující (všichni ti galaktičtí tvorové, úchvatné lokace a stavby jsou pochopitelně na jedničku), ale dějově takové rozvleklé, jen sypající další a další atrakce, navrch chybí nějaká opravdu dechberoucí scéna. Silné fanouškovské emoce mě nestrhnou, fanfáry Johna Williamse naopak spolehlivě fungují. Ale berte to tak, že mě tohle blbnutí s meči nikdy moc nebralo. Stejně jako třeba nová Hobití trilogie nebo Abramsův Star Trek. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Abrams vsadil na istotu, a priniesol fanušikom najobľúbenejšej ságy v našej galaxii čistokrvnú nostalgickú záležitosť, ktorá dodržuje pravidlá starších troch dielov. Tvorcovia si tak udobrili vzbúrených divákov od dôb novších troch dielov, ale tým spôsobili, že The Force Awakens sa sám seba bojí natoľko, že neni schopný priniesť ani štipku invencie či fantaziálneho nápadu. Pre nostalgikov kinematografická katarzia, pre neutrálnejšieho diváka film, ktorý neurazí, ale zároveň nema čím nadchnúť. Ps: tržby jasne ukazujú, že nostalgikov je o dosť viac... na tom ale neni nič zlého :) 70% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Předem disclaimer pro fanoušky - komu se film líbil, budiž mu to přáno. Smůlu mám já. Hvězdné války pro mě nikdy nic neznamenaly a nijaký zážitek si pro mě přichystala i Síla se probouzí. Děj je naprosto předvídatelný, nepostřehl jsem známky ničeho originálního či zajímavého. Variování motivů předchzích epizod můž být zábavné pro fanoušky, ale samo o sobě to nic neznamená. Dialogy sestávají z prázdných nostalgických frází, postavy k sobě pociťují nevysvětlitelně hluboké pouto, ačkoli děj se mohl odehrát na ploše, kolika, maximálně pár dní? Tento aspekt nabývá občas až parodických rozměrů, jako když například Kylo Ren odhaluje, že Han solo je pro Rey "jako otec, kterého nikdy neměla" (ačkoli to z filmu působí, jako když se znají stěží pár hodin), nebo když se Finn s Poem znovusetkají a padnou si do náruče jako, jako kdyby spolu prožili minimálně vietnamskou válku, ale ve skutečnosti mají za sebou jen poloúspěšný únik z lodi, který mohl zabrat zhruba půl hodiny. Fakt to občas působí, jako kdyby to psal úplný debil, nebo někdo, kdo má za debily diváky. A tahle rakovina science fiction teď bude několik let zabírat plátna kin a bude s ní ztrácet čas velká část mladých nadějných režisérů, kteří by se místo toho mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu. Super :-/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Aha, nikoliv pocta, ale remake. To bych od Abramse nečekal. Za těch 40, resp. 10 let je navíc jen Daisy Ridley a fajn bitka ve sněhu. Jinak nic, žádný posun. Ani technický (srovnatelné s epizodami 1-3 !), ani příběhový (variace stále stejného konceptu - dobro vs zlo, impérium, ničení atd.). Největší zklamání roku. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

V mnoha směrech jako čtyřka. Narvané výbornou akcí, i silným příběhem, ale končí to příliš brzy. Skywalker neřekne jedinou větu... Tak moc jsem chtěl, aby to byl film roku. A nakonec seděl v kině na půlnočce s třema infantilníma a ukňouranýma puberťačkama za zády a očekáváním, které prostě nebylo naplněno. Abrams se bál experimentovat, jel na jistotu a většině fanoušků doručil přesně to, co doufali. Rozkopl Sílu a rozhodil ji mezi mladou generaci. Přinesl dravou režii, oblíbené postavy a přesto udržel směr, který začíná v A a končí v Z. Síla se probouzí se bohužel až moc podobá prvním Hvězdným válkám. Jenže ty mě začaly zajímat, až Impérium vrátilo úder. Bene! ()

Galerie (686)

Zajímavosti (161)

  • Stormtrooper TR-8R nazve Finna (John Boyega) zrádcem, v originále „traitor". Pěšákovo jméno se čte stejně, tudíž se jedná o slovní hříčku. (P. J. D.)
  • V této časové ose bylo Galaktické Impérium po Bitvě o Jakku prakticky rozpuštěno Galaktickým konkordátem pouhý rok po Bitvě o Endor, dokud z jeho popela nepovstal První Řád. V původní časové ose Star Wars (Legendách) sice došlo bezprostředně po Bitvě o Endor k jeho fragmentaci, ale konflikty s Novou Republikou pokračovaly, například pod vedením Admírála Thrawna (Thrawnova Trilogie) či Ysanne Isard (Série "X-wing"), a to až do roku 11 ABY, tedy 7 let po Endoru, kdy došlo k jeho kolapsu. Natasi Daala a Gilad Pellaeon jej následně částečně obnovili ve Vnějším okraji galaxie. Tomuto útvaru se začalo říkat Imperiální zůstatek. V roce 19 ABY byl následně uzavřen mír s Novou republikou. Impérium se při invazi Yuuzhan Vongů dokonce přidalo do Galaktické aliance a v různých podobách (Felovo Impérium, Sithské Impérium – po puči Darth Krayta mezi roky 130–138 ABY a Impérium v Exilu) přetrvalo až do roku 139 ABY, konce časové osy Expandovaného univerza (vyjma krátkého komiksového příběhu z roku 140 ABY), kdy bylo součástí Triumvirátu Galaktické federace, spolu s Galaktickou Aliancí (přesněji jejím zůstatkem) a Novým Řádem Jedi. Tento rok také došlo k úplnému vymýcení Sithů. V Galaxii konečně zavládl trvalý mír. (vojtaruzek)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama