Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

campix 

všechny recenze uživatele

Strašně mám rád feeling těchto velkolepých spektáklů z přelomu 50. a 60. let. Bídníci jsou ve finále o dost subtilnějším filmem než takový Lawrence z Arábie nebo doktor Živago, ale i tak pokrývají řádnou dávku let osudu Jeana Valjeana a Francie jako takové. Tomu odpovídá velkolepá stopáž. Díky tomu je tato varianta Bídníků velmi těžko usledovatelná, ale vlastně o to více působí monumentálněji. Rozhodně lepší než adaptace z posledních let. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľký film, ako je veľká aj jeho predloha. Z tej si film prináša aj nejaké nelogickosti, ktoré sa nám ale zdajú také asi len na dnešnú dobu. V inej dobe to bude zase iné, a vďaka za rekonštrukciu filmu do 4K rozlíšenia, tá práca vyzerala znamenito a budúce generácie sa budú mať na čo pozerať. K hereckým výkonom, nezabudnuteľným scénam a záveru už bolo všetko napísané. –––– Ten, kdo jednou upadne do bídy, zůstane psancem až do konce. –––– Jean Valjan zemřel šťasten, protože žil. Věnoval svou sílu, svou lásku, svou důstojnost člověku, kterého svého času vyrval bídě. A odešel, když tento člověk vstoupil do života. Tak, jako nastává noc, když se den nachýlil ku konci. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Zrejme najvernejšie spracovanie Hugových Bedárov. Cítiť v ňom úctu k slávnemu románu, snaží sa z neho vybrať čo najviac, preto je aj táto adaptácia mimoriadne dlhá. Tvorcovia si dali záležať aj na vernom zobrazení historických reálií. Hoci je to klasika natočená staromilským spôsobom, aj dnešný divák si príde na svoje. Napriek dĺžke filmu sa pri sledovaní nebude nudiť ani chvíľu. A o tom, že je Jean Gabin skvelý, ani písať nemusím, to je všetkým jasné. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velkolepé zpracování Bídníků 50. let je typickým velkofilmem této epochy. Na rozdíl od prvního francouzského zvukového zpracování se jedná o širokoúhlé barevné plátno hýřící spektakulárními barvami Technicoloru. Bída a ošklivost se netrpí, i ten největší chudák má jen méně elegantní účes a obyčejnější šaty. I ten příběh Fantine je prost onoho hmatatelného pádu na dno. Tito Bídníci jsou především přehlídkou klasického herectví Gabina, Bliera a Bourvila, ale o vystihnutí ducha románu hovořit nelze ani v nejmenším. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší filmová adaptace Bídníků Victora Huga. Jean Valjan s tváří Jeana Gabina má v sobě něco, co konvenuje s mým dojmem a představou utvořenou si kdysi během četby této knihy. To samé nabízel i český Jean Gabin - Rudolf Hrušínský. Tvář člověka, který v ní má zapsáno to, co skutečně prožil... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)

Reklama

Reklama