Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Předloha:

Victor Hugo (kniha)

Kamera:

Jacques Natteau

Hrají:

Jean Gabin, Bernard Blier, Bourvil, Lucien Baroux, Gerhard Bienert, Christian Fourcade, Danièle Delorme, Jean Murat, Jacques Marin, Silvia Monfort (více)
(další profese)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jestli jsem Bídníky někdy četl (v rámci povinné četby na základce možná?), ale viděl jsem jenom muzikál z roku 2012 a vlastně podrobně si ten příběh ani nepamatuji. No tady jsem konečně narazil na film o tomto tématu, a tak jsem se těšil. No první co mě zarazilo, že Jean Valjean je hrozně starý. Jean Gabin mi přišel na to roli až moc starý, čekal jsem trochu mladšího představitele. Jinak příběh mě moc nezaujal. Tedy není to špatné a první část filmu je koukatelná a celkem zajímavá, ale ta druhá část už mě vůbec nezaujala. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Hezké zpracování, líbí se mi exteriéry, ale malinko to tahá spíše už k pohádce. Z tváří herců moc toho nevyčtu. Režisér příběhem prochází až s moc velkým klidem, přitom v Bídnících by se dalo i tančit v silných momentech. Jednoznačně nejlepším hercem pro mě tady byl Bourvil, který skoro jako jediný i ,,hrál,,. Jeho dialogy byly perfektní. Film je to hezký, ale rozhodně nemá na trojici Clavier-Malkovich-Depardieu, z roku 2000. 4/5 ()

Reklama

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Hlavně ze začátku je příběh bídníků vyprávěn příliš násilně. Upozorňovat na problémy ve společnosti podobným způsobem snižuje věrohodnost. První polovina mně pravděpodobně kvůli přílišnému přehánění nepřišla jako příběh, který by se mohl stát. Knižní předlohu jsem nečetl, takže zkratkovité vyprávění, s mnoha rychlými převraty bez postupného vývoje postav a děje považuji za neúplné. Kdybych film ukončil sledovat v první polovině, možná bych hvězdičku z výsledného hodnocení ubral. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Zrejme najvernejšie spracovanie Hugových "Bedárov". Cítiť v ňom úctu k slávnemu románu, snaží sa z neho vybrať čo najviac, preto je aj táto adaptácia mimoriadne dlhá. Tvorcovia si dali záležať aj na vernom zobrazení historických reálií. Hoci je to klasika natočená staromilským spôsobom, aj dnešný divák si príde na svoje. Napriek dĺžke filmu sa pri sledovaní nebude nudiť ani chvíľu. A o tom, že je Jean Gabin skvelý, ani písať nemusím, to je všetkým jasné. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film, který mě okouzlil jako malé dítě, film, který patřil k mým oblíbeným v pubertě a film, který zůstane jednou pro vždy mým oblíbeným. Milující Jean Valjean, který našel nový smysl života v adoptované dceři, tragická Fantina, která pro ni zemřela, romanticky rozervaný Marius váhající mezi láskou a revolucí, nešťastná Eponina a nesmiřitelný Javert. Filmové adaptace knih mě jako čtenáře velmi často zklamou. Tady mě naopak film přivedl ke knize a nadšení jenom narostlo. Myslím, že Eponina věta: "Jak to bylo? Co mi dáte, pěknou pusu na Silvestra? Teprv máme červen!" je jedno z nejtragičtějších vyznání lásky, co kdy ve filmu zazněly. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)

Reklama

Reklama