Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

''Ničeho nelituji. Odvážnější lidi jsem nepotkal''//Hrdé, nepoddajné a vzdorovité Českoslovesko v dobách největšího útlaku. Krásně zpracováno, Praha byla je a bude krásná (i za okupace) no a jsem jen rád, že se o české hrdiny a samotnou naši vlast i trochu zajímá zahraniční film a daá tak přičuchnout světu něco málo z naši trpké minulosti, kdy jsme zůstali silní a nosili v srdci naději v lepší zítřky až do dne, kdy Berlín konečně padl a my mohli začít znovu. Česko má spoustu občanů, kteří se během hitlerovského megalomanismu vyznamenali - zde je krásně zachycena zmínka o pár takových. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Jakmile dojde na atentát samotný, tak se film odpíchne a začne konečně fungovat i po emocionální rovině. Jsem si vědom, že tenhle film vznikl hlavně kvůli druhé polovině, ale to neznamená, že by první část filmu musela být tak nedotažená. Nebýt dvou slavných obličejů Kubiše a Gabčíka, nejspíš bychom se o hlavní hrdiny ani nebáli – jejich charaktery jsou nevýrazné a definovány jenom skrze pár lehce načrtnutých klišé. Škoda, tady by Ellis potřeboval vydatnou dávku pomoci – a mohli jsme se u toho dmout pýchou a slzet jako Američané u vojína Ryana. Bez apelu na psychologickou rovinu se ale jedná „pouze“ o (zejména pro nás) důležitý pomník, kterému se kromě našeho malého rybníku nedostalo příliš velké pozornosti. A plně rozumím tomu proč. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Zásadní událost naší historie zahraniční produkce kupodivu tolik neposrala (jak jsem automaticky čekal). Spojení angličtiny, českých reálií a vůbec interakce národnostně rozrůzněného obsazení lze ovšem v rámci této snahy jednoznačně označit za nepřekonané úskalí. 60% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi pěti a čtyřmi hvězdami. Je totiž trochu smutné, že jediné filmy se správnou dávkou patosu o české minulosti jsou nám schopni dát jenom zahraniční režiséři jako Sean Ellis a Agnieszka Holland... Hlavní message ale je: Kubiš, Gabčík, Opálka a Valčík byli Čechoslováci. Byli to hrdinové - naprosto bez debat. Měli těžký úkol a zaplatili za něj nejvyšší cenu. A toho bychom si nikdy neměli přestat vážit. A stejně tohoto brilantně natočeného filmu, jehož jedinou chybou je, když se Angličani snaží vyslovit "Oldřich" :) 90 % ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Paradoxní film. Na jednu stranu bychom se bez Britů podobně kvalitního zpracování jen těžko dočkali, na stranu druhou, že celé Československo mluví lámavou angličtinou je směšné a ničí to zážitek, stejně jako některé historické nepřesnosti. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem si s tímto filmem počkal až na dnešní sváteční den a i když jsem plný dojmů a emocí budu velmi stručný. Závěrečné dovysvětlující titulky následující po strhujícím závěru sledoval zaplněný sál za naprostého až hrobového ticha, kdy i ten pověstný špendlík padající na zem by byl slyšet. A toto až magické ticho bylo vzápětí vystřídáno spontánním potleskem!! Něco takového jsem já v kině ještě asi nezažil...."Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme! Slyšíte? Nikdy!" ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc si nevzpomínám na atentát a budu se na něj muset znovu podívat, ale tato nová koprodukční verze se mi moc nelíbila. Romantika s Geislerovou, která neumí hrát, film docela pohřbila. Krom toho je to celé zbytečně roztahané a herci nejsou dvakrát sympatičtí. Na jednu stranu to beru jako ostudu, že si sami nedokážeme natočit film o našich hrdinech, protože věřím, že schopných scénáristů a režisérů tu ještě pár máme. Na druhou stranu chápu, že překonávat Atentát by bylo obtížné. Ale abych jen nehanil, výprava i akce výborná. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zajímavá koprodukce, která míchá různé kinematografické vlivy. Češi si valí svou angličtinu s přízvukem, angličtí mluvčí si lámou jazyk na českých jménech a názvech...nakonec proč ne. Má to takový polokomorní nádech. V rámci rozpočtu se to snažilo něco předvést. Co se týče samotné látky, tak si někdo dobře uvědomil, že cena za atentát byla (asi) příliš vysoká. O hrdinství hlavních aktérů není třeba diskutovat (inspirující boj do poslední chvíle). Na mysl však člověku přichází krvavá faktura nacistického Německa. Podle mě to za to nestálo. Chápu proč to český exil udělal, ale my jsme nikomu nic dokazovat nemuseli. Stydět se (i bez atentátu) měli hlavně aktéři Mnichovské dohody. 74%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Pro každého Čecha i Slováka jde asi o velice lukrativní zkoušku na podívanou. Přeci jen, film o asi nejodvážnějších československém činu během druhé světové války aka operace Anthropid zfilmované navíc britskými tvůrci, či-li filmový posun na západ. To je přeci něco nevídaného a úžasného. Trochu jsem se bál, že nastane průser jako v podobě Dítě 44, kde Amíci kombinovali ruštinu s angličtinou, čehož jsem se zalekl snad v první minutě filmu, kdy Jaime Doran řekne ono úžasné "Kurva". Tam nastává ten kámen úrazu, kdy prostě nepřinutíte Angličana, aby vyslovil čistě a zřetelně "Oldřich Novák", a pak to koliduje, když to radši nevysloví ani Češi, aby neztrapnili cizokrajné účastníci herectví, a nebo Češi, co to naopak vyslovují skvěle, a nebo Polák, co se snaží, a nebo Francouzka, která neumí ani mluvit poslouchatelně anglicky. Jako pardooon, ale účast Charlotte Le Bon na tomto filmu byla asi stejně příhodná jako účast Lenina na večeři v carském paláci. Ale to se dá přežít. Já tak nějak jsem schopen uznat práci někoho jako Sean Ellis, který se odvážně vrhl na zfilmování něčeho, co nemělo zřejmě moc velkou šanci na úspěch, napsat si to, zrežírovat si to, zprodukovat si to a taky pracovat s kamerou. To chce koule jaké nemůže mít ani Helena Třeštíková. Už jenom za to musím uznat bonusové body a myslet na film spíše pozitivně. Největším trnem v oku celého filmu je ale snaha o to film udělat pro mainstreamové publikum a konzervativní diváckou třídu (v mém jazyce "nemyslící a prosté blbce"), kdy se z patriotismu stane spíše opět zvěrstvo poháněné láskou, aneb holky pletou parašutistům hlavy. Taky je zábavné jak Doran a Le Bonbon plánovali ve filmu svatbu a přitom nebylo vidět, že by se jejich vztah nějak propracovával a to samé s Cillianem a Aňou, jejich vztah taky neměl žádné gradace a poté to spíše vypadalo, že jedinej opravdovej vztah tam nakonec měli jenom oni dva. Asi nejlepší z celého filmu se pak nakonec díky nevím komu stane druhá půlka, která má v sobě atentát jako takový a poté i kostel. Tyto scény mají spád, člověk se u nich obává o jejich oblíbence a je to pro vás mnohem záživnější, než koukat na to jak herci se snaží předstírat lásku, která neexistovala. Ellis si tyto scény v kostele musel doslova užívat, protože tak ty scény podle toho i vypadají. Epičnost vedle epičnosti. Když se nad tím tak zamyslím, tak tvůrci udělali zajímavý tah a to v tom, že se do hlavních rolí dostali právě Dornan a Murphy. Neříkám, že Dornan neumí hrát, ale spíše než dojem opravdového herce dělal dojem playboye a takový on asi je. On měl asi hlavně za úkol nalákat na film frustrovaná děvčata a nespokojené chlapce. Mezitím, co Murphy tam zase musel dělat, to co by jen tak někdo nedokázal a to mistrovsky hrát. Víc k tomu asi, co říct nemám. Hudba úžasná, kamera má chyby, ale ne takového, abych brečel a asi největším kamenem úrazu je právě onen románek jako takový. Věčná škoda. ()

Rootlover 

všechny recenze uživatele

velký špatně špatný způsob vyprávění, který se o nic nesnaží, hlavní hrdina jen čumí a kouří (což už znám z několika sérií peaky blinders a tady je to až do nebe nudný). kromě skutečných jmen tam není skoro nic uvěřitelného, což je k pokukání vzhledem k již zmíněné nudnosti. hlavní linka nemá vyvrcholení ani zakončení jaké by si zasloužila, celý to je vlastně o tom, jak chlapi sedí a čumí a nemůžou nic ovlivnit a pak se dějí věci okolo, který je donutí si sednout jinam a čekat, občas je někdo udá a tak si jde sednout někdo jinej a oni zase jsou hledat jiný místo kam si sednout, největší vyvrcholení v celým filmu je, když přijdou ženy na mejdan za chlapy, který sedí a chlapy se nezvednou, když přijdou, protože když sedí tak nebudí pozornost, pak si sednou i ženy, pak ženy dostanou za uši, páč se oblíkly jak coury pak se rozdaj facky, muži vstávají a jdou s sednou domu a ženy sedí..... jizzes víc takových filmů, který mi ukazujou zajímavější život než ten, který vede každý filmový fanda..... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších klasických filmů, jaké jsem poslední dobou viděl. Především scéna se samotným atentátem mě přikovala k obrazu, od kterého jsem se až do konce filmu nemohl odtrhnout. Takové ryzí napětí, které sršelo z celé té scény... Stejně tak závěrečný boj v kostele byl neuvěřitelně silný svým realistickým zpracováním hrdinství těchto pánů bez nějaké přehnané akčnosti či patetičnosti. A to, že bylo vše natáčeno v lokalitách, kde se skutečně tyto události odehrály (samozřejmě mimo již neexistující zatáčku s atentátem, která ale byla nahrazena výborně), jen podtrhlo kvalitu, na které si filmaři dali opravdu záležet. Zkrátka nemám, co bych filmu vytkl a nechám se dále unášet dobrým pocitem z právě shlédnutého výkonu... filmového i historického. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Film se inspiruje historickým námětem, to ano, ale zůstalo pouze u té inspirace. Nevadí, s tím se dokážu poprat. Ale nedokážu se poprat s ubohými dialogy, nepochopitelnými motivacemi postav a se scénami, které na sebe pasují asi jako prase v sukni na společenský ples. Já nevím, nepochopím, jak tento film může mít např. vedle Masaryka takové hodnocení, když nestál ani za zlomek toho, co uměli vytvořit tvůrci jiných podobných filmů. Viděl jsem, zapomněl jsem, jdu dál. Pokud se rozhodujete, zda se na film podívat, tak spíše nedoporučuji. Anglicky mluvící postavy mi nevadí, odchýlenost celého příběhu od historie mi nevadí, ale ani ten zbytek nestál za moc. Jediné, co bych tak mohl vyzdvihnout, tak jsou výkony ústřední herecké dvojice Gabčík-Kubiš a snad i hudba, ale jinak nic. Střih - hrůza. 35% = 2/5 ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Chystáte sa zavraždiť Heydricha?“ – „Nie. Chystáme sa spáchať atentát na Heydricha. Vražda berie iba hodnotný život.“ Prvá polovica ma vôbec nebavila, to rádobydramatické budovanie vzťahov medzi postavami Ellisovi vôbec nevyšlo, našťastie v druhej polovici film už naberie riadny spád a drží sa aj historicky doložených faktov pomerne presne. Takže skôr než vojnovú drámu čakajte akčný film s poriadne dlhým rozbehom. 70 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale trochu mi vadili tie anglické ksichty, ktoré pridelili Kubišovi a Gabčíkovi. Inak úvod aj akčné scény zvládnuté výborne, len toho romantična tam bolo na vojnový film možno trochu veľa. –––– Viete, pre dievča je rúž spôsob, ako zabudnúť, čo sa tu deje. Aj keď len na niekoľko hodín. –––– Nič neľutujem. Odvážnejších mužov som nestretol. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Nejdříve musím konstatovat, že jsem hrozně rád, že tento film vznikl, jelikož tuto akci je třeba neustále připomínat. Jenom je škoda, že se toho rovnou nechopili čeští tvůrci, jelikož ve výsledku to tak drahý film nejspíše nebyl, což je na něm bohužel hodně vidět. Takřka všechny scény se odehrávají v interiérech, film stojí a padá na konverzaci mezi hlavními hrdiny, což je zásadní problém. Dialogy jsou na míru ušité zahraničnímu publiku, aby se co nejrychleji seznámilo se situací, bohužel jsou dosti mdlé a romantická zápletka tomu neuvěřitelně škodí, ale chápu, že když režisér obsadil takové dva slaďouše, tak to tam zkrátka být muselo. Navíc se všichni zúčastnění snaží mluvit jakýmsi východoevropským přízvukem, což je doslovným utrpením, zní jak retardovaní a v některých situacích to je díky tomu šíleně vtipné. Na druhou stranu mě mile překvapilo, jak z celého filmu vyznívá československé vlastenectví, dosti možná více než ze stařičkého bratříčka od režiséra Jiřího Sequense. Moje hodnocení 65%. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Fakt hrozně silný (hlavně od atentátu). Spousta scén mnou bude rezonovat ještě dlouho (kladivo a kýbl, přestřelka podkreslená hudbou). A Cillian Murphy celej film táhne s přehledem. ()

Norfice 

všechny recenze uživatele

K Anthropoidu jsem se dostal asi jako slepý k houslím. O tomto filmu jsem dopředu vůbec nevěděl. Dostal jsem se k němu na doporučení mého kamaráda, který mi ukazoval trailer a povedlo se. Podlehl jsem snadno. Mám totiž v oblibě snímky s válečnou tématikou a to konkrétně II. světovou válku. Tento snímek lze tak napůl považovat za českou tvorbu. Jsem moc rád, že vůbec něco takového vzniklo, protože když se zamyslím hlouběji a popravdě si odpovím kolik "českých" filmů bylo od přelomu milenia opravdu kvalitních - moc si takových nevybavuji. Do konce minulého století jich bylo víc než dost, ale dle mého názoru od roku 2000 začala česká kinematografie pomalu uvadat, a proto jsem se přiklonil k tvorbě z cizích zemí. Pokud se podívám na časovou osu právě od již zmíněného roku 2000 do nynějška, tedy roku 2016, vidím kvalitu jen a pouze u filmů právě s válečnou tématikou (viz. Habermannův mlýn, Lidice aj.). To je jeden z důvodů, proč mě tento film trailerem a názvem tak navnadil. Nejenom, že se jedná o příběh z období války, ale také o snímek s žánrem, který opravdu bývá v "českém zastoupení" velmi dobře zpracován. V současnosti spíše sleduji a mám radši filmy z cizích krajin, pravdou ale je, že některé své oblíbence najdu i zde na domácí půdě. A co pro mě tedy může být lepšího než kombinace britského režiséra, zahraničních a domácích herců v podání zajímavého tématu...? Vše se zde sešlo asi tak, jak nejlíp mohlo! Herecké obsazení je na velmi kvalitní úrovni. Tuto spolupráci je třeba nutno ocenit. Děj je skvěle zpracovaný. Jednotlivé scény a vyvolané napětí jsem si užíval každým douškem snad až na pár drobností. Režisér tady odvedl velmi dobrou práci. Zpracoval něco, co nám zobrazujel kus naší historie, která je s náma dost kontaktně spojena, a proto je pro mě Anthropoid tak jediněčný. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Mám v živé paměti film Atentát, a také znám dobře vynikající knihu pánů Hamšíka a Pražáka Bomba pro Heydricha.Autor pustil fantazii tu více, tu zase méně z řetězu.Pro člověka, který nedisponuje mými informacemi může být film působivý a poutavý.Má rozhodně umělecké ambice, a dosti vysoké.Rozhodně pozvedl tento počin našeho odboje na práh vnímatelnosti řekněme v anglosaských zemích.Jak jsem z různých zdrojů slyšel, tak v širším povědomí prostě nebyl.Jen historici a skuteční znalci odboje ve střední Evropě o něm cosi věděli.Ale ať se věci mají jakkoliv, tak si myslím, že páně Sequensův film je kvalitnější v síle sdělení.Soudím, že panu Ellisovi je slušné a také vhodné poděkovat za jeho dílo. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama