Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Válka světů jako kniha nemá absolutně žádnou chybu i přes svůj pokročilý věk. Se stejnojmenným filmem už je to poněkud horší. Ty směšné, byť Oscarem oceněné triky, to by snad divák autorům i odpustil (vzhledem k datu výroby). Ale jinak je to bohužel opravdu jen tuctová podívaná, nijak senzační, s topornými herci, snad jen hudební složka je na slušné úrovni. Z těch tří hvězdiček je jedna jen za tu románovou předlohu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Překvapení. o Válce světů od Wellse vím, ale asi jsem ji nečetl, minimálně si ji nepamatuji. Poprvé jsem se s ní setkal asi díky zkazce o sebevraždách při nepromyšleném vysílání rozhlasové hry v tehdejší Émerice. Filmově mě poprve zasáhla ale až Spielbergova verze a při zásahu umřelo mnoho mozkových buněk. Jeden z nejhorších Spielbergových filmů ever, přičemž jsem myslel, že Spielbergovi muselo hrábnout (a taky hráblo, viz jeho další filmy), ale oním překvapením je skutečnost, že kupodivu šlo o celkem věrný remake právě téhle verze z 1953 - je to stejná srágora, která má jen na svoji dobu skutečně zajímavé efekty a loutky, ale všechno ostatní zůstává stejně brakové. Takže sorry, Stevene, tys to neposral. Jen si nebyl schopný z té srágory udělat lepší film, jen modernější recyklát. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mám rád inteligentní sci-fi. Střílení po všem co se hejbe a ničení krásných amerických měst plných hrdinných lidí, mezi dobré náměty nepatří. Když se všem zastavily hodinky, smutně jsem si povzdechl a vzpomněl na "think of a brig wall" Městečko prokletých, jež formovalo můj pohled na filmové fandovství. Američtí generálové prohánějící se Kalifornií v tancích a střílející ubohé futuristické (pardon, Kaplického) placky s tykadly a schopnostmi super výkonného laseru, tomu neříkám chytrý film. O Dnu nezávislosti se dá říct aspoň to, že už měl nástroje na spektakulární podívanou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vojna svetov je možno najlegendárnejšia filmová invázia z vesmíru 50tych rokov. Podľa môjho názoru ale asi najviac z podobne ladených veľkofilmov zostarla. Asi je to preto, že sa snaží ukázať na rozdiel od iných, komornejších diel úplne všetko a tie lietajúce taniere dnes, ale ani takých desať rokov po vzniku filmu nemôžu a nemohli na divákov pôsobiť nijak megalomansky. Mimozemšťania sú tiež ubercool, ale tie z Invaders from Mars len tak niečo neprekoná :). Videl som veľmi dávno a asi už nikdy nenaberiem odvahu ísť do toho znova. VIDENÉ ZNOVA: Vojna svetov ma na druhý krát príjemne prekvapila, pretože som v nej už nevnímal tú počiatočnú rozpačitosť. Teda až na masky mimozemšťanov, tie skutočne nevyšli. Inak sa Haskinovi darí aj napriek zrejme nie bohvieakému rozpočtu vyvolať dojem totálnej skazy a potreby pacifizmu. Kresťanské posolstvo je v poriadku, pretože ono to náboženstvo by asi bolo to jediné, čo by nám v takomto prípade ostalo ako posledná nádej. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu tak velkolepé a oskarovými speciálními efekty ověnčené science fiction, podle románu H. G. Wellse, se teda až moc nepovedlo. Těm efektům dávám samozřejmě palec nahoru, stejně tak i poslední apokalyptické scéně a předloze. Pak jsou tu ale věci, které by si zasloužily spíše palec dolů. Hlavně teda obsazení - hlavní ,,hrdina" se celou dobu tváří jako nějaký politik, který právě zpronevěřil pár melounů a nějak se snaží vykroutit (nechápu, co ve filmech na těhle vědátorech kočky vidí) a nemůžu si vzpomenout na jedinou prospěšnou věc, kterou udělal. Nesympatický hrdina prostě táhne film dolů, to je jasný. Dál tu je taky scénář, který má místy opravdu nelogické jednání i dialogy. No mohlo to být váborné sci-fi. V tomto ohledu bych spíš doporučil Spielbergův remake, ale tohle taky ujde. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Létající křídlo zobrazené ve filmu je Northrop YB-49. (Marek06)
  • Gene Barry (Dr. Clayton Forrester) později přiznal, že hraní ve filmu bylo velmi náročné, protože při natáčení svých scén nikdy neviděl marťanské lodě a musel slepě reagovat na záběry se speciálními efekty, které byly přidány později. (Marek06)
  • Z celkového rozpočtu 2 milionů amerických dolarů bylo celých 1,4 milionu vynaloženo na speciální efekty. (Hans.)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama