Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Řekl jsem si, že svoje tělo změním na zbraň. Budu bojovník a vzdělanec." Bílí jsou rasisti, černí jsou diskriminovaní a mě tento černobílý pohled na svět dost nebaví. A Hurikán byl černý, tak to na něj ti bílí zmetci ušili - to je tutovka. Možná to tak i bylo a já se za toto nedopatření, ke kterému dochází maximálně třikrát za deset let, jménem své rasy omlouvám. Nicméně naše společnost se dostala do situace, kdy mladí, zdraví a osmahlí muži běhají na úřady pro sociální dávky, s noži v ruce vyřvávají něco o rasismu, v noci potěší spící pracující svým řevem a bílí rasisti jim platí pohodlný život bez práce. To jsme to dopracovali, takže, Hurikáne, promiň, ale já na intelektuály z ghetta nevěřím a tobě fandit nebudu. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Toto je moje srdeční záležitost. Skutečný příběh Rubina " Hurikána " Cartera ( boxera střední váhy ), který je neprávem odsouzen k trojnásobnému doživotnímu trestu a i přes protesty mnoha slavných lidí, se spravedlnosti dočkává po dlouhých 20. letech, díky mladému černošskému chlapci a jeho kanadských chráněnců, kteří po přečtení jeho autobiografické knihy a následné návštěvě ve vězení, začínají bojovat za jeho očištění a propuštění. Nesmírně silný příběh, zpracovaný opravdu pozoruhodným způsobem a opírající se o FANTASTICKÉHO Denzela Washingtona coby Rubina " Hurikána " Cartera. Brilantní Deakinsova kamera, vše za citlivé režie Normana Jewisona, umocněno nádhernou hudbou Christophera Younga. Tento snímek rozhodně není bez chybiček, ale za to , jakým způsobem na mě zapůsobyl a jaké emoce ve mně vyvolal, si zaslouží mé plné hodnocení. ()

Reklama

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Super dílko, u kterého nesmíte brát obsah podle českého názvu. Hlavní hrdina sice boxer je, ale o to tu víceméně tolik nejde. Film ukazuje opět na to jaká hnusná je fraška či divadlo co se nazývá soud. V našem případě ukazuje, že spravedlnost tu lidé mnohokrát nenajdou. Hurikán má ovšem ještě jednu nevýhodu dřívějších dob a tou je barva pleti. Film není režisérsky úplně v pohodě a dalo by se vytěžit více emocí. Celý film jde v podstatě o znovuobnovení procesu, které se nám sice dostane, ale nezabere více než 5 minut a přijde mi dost odfláklé. Daly by se zkrátit zbytečné řečíčkování a stopáž kdyby byla tak do 100 minut tak by to bylo úplně super. O výkonu Danzela není třeba hovořit. Dalo by se říct, že film dost podržel. Horší čtyři… ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale jakmile je nějakej film o boxerovi, tak vždy stojí za to. "Hurricane" je sice trochu o něčem jiném než jen o boxu, což ale není vůbec na škodu. Denzel Washingotn v plné parádě předvádí jak velkým je hercem. Rubin Hurricane Carter je postava dost složitá, ale Washington zvládá všechny herecké polohy s neuvěřitelnou bravurou. Dost dlouhá stopáž vůbec nevadí, takže všechna čest režisérovi. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Před dvaceti lety byl Hurikán v ringu především film o křivdě a o rasismu sedmdesátých let. Ale obávám se, že v dnešní době, kdy si američtí běloši hromadně sypou popel na hlavu a celé USA se snaží vynahradit afroameričanům všechny křivdy na nich napáchané, je takový film vlastně genderově nekorektní. Že je režisér Norman Jewison běloch, by se snad dalo přežít, ale Rubinovi pomohli běloši a osvobodil ho bělošský soudce. Je jasné, že tvůrci se snažili ukázat, že bez hodných běloušů by se happyend nekonal. Fuj! Ostuda! Dnes se od takového filmu jistě všichni černí panteři distancují. Je mi vcelku putna, na čí straně je v případě rasismu pravda, takže Hurikán v ringu na mě v tomto ohledu body nezíská (zvlášť když se dá snadno zjistit, že Rubin "Hurricane" Carter byl pěkný gauner, o čemž film taktně neinformuje). No a kdyby jste se nad to všechno chtěli povznést, tak film je to velmi dlouhý, Washington standardně dobrý a příběh je slušně zpracovaný. Zapomeňte ale na to, že jde o sportovní žánr. Sledujeme spíš vězeňské drama, která je opentlené trochou boxu, nějakými vztahy a zakončené soudním procesem. Tyhle rádobykorektní filmy dělané na jistotu a s očividnými Oscarovými ambicemi (a la Green Book), na mě zpravidla dojem nedělají. A to i když je jim zřídka kdy co vytknout. Takových filmů prostě nejsem cílovka. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Denzel Washington úzko spolupracoval so skutočným Carterom aj na tréningoch boxu, pričom o ňom povedal: "Prešiel kastrólmi a kastrólmi kávy a balíčkami cigariet. Ja pijem kávu len málo. Je zaujímavé, ale aj náročné, keď trénujete box a sleduje vás ten človek, ktorého stvárňujete."  (Arsenal83)
  • Príbeh je založený na životopise boxeristu Rubina "Hurricane" Cartera, amerického boxera v strednej váhe, ktorý súťažne boxoval od roku 1961 do roku 1966. (Smok)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama