Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 1
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele Ronkar k tomuto seriálu (2)

Dark (2017) 

Kvalitní mysteriózní sci-fi. O Dark se zprvu mluvilo jako o „německém Stranger Things“, toto označení ale není šťastné. Ústřední premisa je sice podobná, Dark je však stylem vyprávění mnohem blíž kultovnímu Twin Peaks, The OA, nebo příběhům z pera Stephena Kinga. Nečekejte humor, nostalgické ohlédnutí do minulosti ani výraznou akci. Dark využívá situační napětí a dramatické emotivní okamžiky. Umí být depresivní a syrový, stejně jako nápaditý a dojemný. Příběh je dějově hodně košatý. Není náhoda, že seriál opakuje filozofické momenty a úvahy o čase, stvoření vesmíru, cyklech a osudovosti. Jsou ústředním tématem. Oceňuji casting, nápaditý střih při skocích v čase, skvělou hudbu a atmosféru. První série: 90 % Druhá série: 75 % ()

Season 3 (2020) (S03) 

Extra nadšení se nekoná, ale nakonec z toho tvůrci vybruslili uctivě. Pravda je, že použili oslí můstek, jenže ono by to bez něj asi nefungovalo a protože ho divákům předloží včas, může finále dojet do koncepčně srozumitelného finále. Po tom bordelu, co nadělali v prvních dvou sezónách bylo co vysvětlovat a palec hore, že DARK skutečně vysvětlí vše podstatné, aniž by ztratil tvář. Problém je, že většinu děje jde jen o to vysvětlování. Celý čas skáčeme od postavy k postavě, aby jsem pochopili, jak v tom marasmu zapadají do celku. Časové roviny a alternativní reality se střídají rychleji než hokejisti na střídačce. Děj se hrne vpřed, divák se to snaží všechno pobrat a občas by k tomu potřeboval grafy a rodové stromy, aby mu nevybuchla hlava. Ale dá se to. Suma sumárum, lepší dobrodružství s časoprostorovým cestováním, zamotanými událostmi a vrstvením dějových rovin budete hledat těžko. Spokojenost, ale kouzlo první sezóny se už nevrátilo. Zůstali dobří herci, prostředí, zajímavé motivy i boží soundtrack. 80% ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama