Reklama

Reklama

Halloween: H20

  • USA Halloween H20: 20 Years Later (více)
Trailer

VOD (1)

Šílený psychopat Michael Myers se vrátil a s ním i kletba jeho rodiny. Svůj pověstný nůž obrátil znovu proti své sestře Laurie (Jamie Lee Curtis), pro niž se noční můra stává skutečností. Tentokrát však je na střet s vrahem připravena.  Horor Halloween: H20 je v pořadí sedmým dílem klasické série, kterou zahájil v roce 1978 režisér John Carpenter kultovním snímkem Halloween (u nás vyšel na videu pod názvem Předvečer svátku všech svatých). Pokračování režiséra Steva Minera se odehrává o dvacet let později (odtud šifra v názvu snímku). Na scénu se v něm vrací jak ďábelský vrah Michael Myers, tak jeho sestra Laurie Strodeová, která jako jediná přežila jeho řádění. Nyní žije pod změněným jménem, má sedmnáctiletého syna, ale stále ji pronásledují děsivé vidiny o Myersově návratu. Není tedy překvapena, když se tak opravdu stane. Po dávných zkušenostech s nezničitelným zabijákem je však na střetnutí s ním připravena a je odhodlána sprovodit ho tentokrát ze světa definitivně. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (37)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 17 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 55 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 75 mil. (NIRO)
  • Jamie Lee Curtis (Laurie Strode) v čase premiéry o opakované spolupráci s režisérem Stevem Minerem: "Jsme si do jisté míry podobní. Ani jeden z nás se vší pravděpodobností nikdy nezíská Oscara, ale to, co děláme, nás baví, a jsme v tom zatraceně dobří." Curtis získala Oscara v roce 2023 za Všechno, všude, najednou (2022). (NIRO)
  • Film měl původně - na popud Jamie Lee Curtis (Laurie Strode), která chtěla uctít dvacáté výročí původního Halloweenu (1978) - režírovat John Carpenter, ale producent Moustapha Akkad mu odmítl zaplatit požadovaný honorář ve výši 10 miliónů amerických dolarů. O ten si Carpenter řekl jako kompenzaci za ušlé zisky ze zmíněného prvního filmu, za který tehdy dostal pouhých 10 tisíc dolarů plus 10 % z tržeb. (Eldrick)
  • V úvodu filmu je možné slyšet skladbu "Mr. Sandman", která byla použita také ve filmu Halloween II (1981) (JasonIX)
  • Vo filme možno nájsť niekoľko odkazov na hororovú klasiku Alfreda Hitchcocka Psycho (1960). Charlie (Adam Hann-Byrd) hovorí Johnovi (Josh Hartnett) počas vchádzania do školy vetu: "Za 20 rokov ešte stále budeš bývať s ňou, a spoločne budete riadiť strašidelný motel," čím priamo odkazuje na Psycho. Ďalší odkaz je približne v polovici filmu: Janet Leigh, skutočná matka Jamie Lee Curtis (Laurie Strode), ktorá v Halloweene: H20 hrá jej sekretárku Normu, si v Hitchcockovej klasike strihla hlavnú úlohu. Po krátkom rozhovore s Jamie Lee sa otočí, a vyberie sa k svojmu autu 1957 Ford Sedan, s ktorým jazdila aj v Psycho. Na niekoľko sekúnd je dokonca možné započuť legendárny hudobný motív z tejto klasiky. Aj jej meno Norma divákom Psycha čosi pripomenie... (tXtX)
  • Vďaka produkčným nezhodám a neustálej nespokojnosti s výzorom môžeme vidieť, ako sa niekoľkokrát počas filmu mení vzhľad masky Michaela Myersa (Chris Durand). Čerešničkou na torte je záber (0:58:16), na ktorom je maska spravená kompletne pomocou počítačovej grafiky. Celkovo sú teda použité štyri verzie: maska, ktorá bola použitá v predošlej časti/Stan Winston maska/KNB maska/CGI maska. (tXtX)
  • Dej filmu je situovaný v rozmedzí 29. až  31. októbra 1998. (beso74)
  • Tínedžeri na začiatku filmu sledujú v televízii snímku Plán 9 (1959). (beso74)
  • Vo svojej dobe najkratší diel série (86 minút). (beso74)
  • Úlohu dospievajúceho syna hlavnej hrdinky hral - vo svojom debute - vtedy dvadsaťročný Josh Hartnett, ktorý v nasledujúcich rokoch zostal verný hororovému žánru: Fakulta (1998), Noc dlhá 30 dní (2007). (tron)
  • Podtitul "H20" nemusí nutne znamenať len „H“ ako Halloween a „20“ ako „o 20 rokov neskôr“ (dej sa odohráva na dvadsiate výročie pod udalostí z originálu Johna Carpentera), ale zároveň môže odkazovať na chemický vzorec vody (snímka bola v čase premiéry uvádzaná s výrečným sloganom „Krv nie je voda“). (tron)
  • Nakrúcania sa nedožil Donald Pleasence, predstaviteľ psychiatra Loomisa z predchádzajúcich dielov (zomrel v roku 1995). Jeho osoba je zastúpená v prvých minútach aspoň prostredníctvom jeho hlasu (v skutočnosti úvodný monológ narozprával Tom Kane), jeho kancelárie a zavraždenia zdravotnej sestry Marion Chambers (Nancy Stephens), ktorá preňho v minulosti pracovala. (tron)

Reklama

Reklama