Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (922)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols má rád rôznorodé milostné vzťahy a nikdy neponúka ich zjednodušujúcu alebo poľahčujúcu verziu. V tomto filme sa zišlo viacero prvkov, ktoré by v kombinácii s inými prvkami v iných filmoch nemuseli takto dobre fungovať. Milostný vzťah s MILFkou, milostný trojuholník s jej dcérou, perfektne zobrazená atmosféra 60 rokov dokonale podkreslená Simonom a Garfunkelom so symbolickým záverom robia z tohto filmu jeden z pilierov kinematografie 60 rokov. Pre zaujímavosť, že nie všetci boli z filmu nadšení, si treba prečítať mierne cynický dobový komentár od Rogera Eberta. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vynikající Dustin Hoffman a snad ještě lepší hudební doprovod. Tím jsem vyčerpal vše pozitivní. Zbývá už jen přihlouplý děj a průměrné dialogy. Pointa se dala shrnout na úroveň krátkometrážního snímku. Komedie? - Zasmál jsem se přesně 0x. Drama? - Zůstal jsem emočně prázdným. Romantický? - Nedokážu posoudit, neboť tenhle žánr vyloženě nesnáším. Naprosto stupidní film, který mi nic výjimečného nedokázal nabídnout. A málem bych zapomněl na velmi vychvalovanou finální scénku. Slovo ,,trapná" se ani nepřibližuje. Vždy perfektní Dustin Hoffman + impozantní soundtrack asi někomu stačí k udělení 5 - ti hvězdiček. Já za to dávám hvězdičku jednu. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Není divu, že Hoffman dostal Oscara za Rain Mana, když si jeho roli natrénoval už v Absolventovi. No, zajímavé pasáže tam byly, dost podstatnou část filmu jsem se však nudil a Ben, který se většinu času choval jako mentál, moc mých sympatií též neměl. Konci se však nedá vytknout vůbec nic, ten nemá nejmenší chybu, podobně jako soundtrack... 50% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal této 60kové klasice. Určitě skvělý debit pro Dustina Hoffmana. Možná, že to tehdy bořilo nějaká společenská tabu, ale dnes to na mě působí jako normální lehce střelený film. Určitě musím vyzdvihnout skvělou hudbu. Celé je to o chybném úsudku jednoho mladíka, který se zaplete se starší dámou, a to vyústí v řadu nepříjemností. Nakonec ale dostává prostor nespoutaná láska, díky které dokáže nemožné. Konec je vážně dost ujetý. Člověk se u toho i pobaví. Určitě je na to často odkazováno i v jiných snímcích, prostě legendární... "Zavolám policii!" ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon zprvu stydlivého, později zmateného, a nakonec až moc drsného Dustina Hoffmana vyzdvihuje už tak výborný film hodně vysoko! K tomu všemu hudba Simona & Garfunkela..prostě krása! :) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Naozaj som netušil, že práve Absolvent doplatí na moje prehodnocovanie starších filmov. Veď Anne Bancroft zahrala vynikajúco, Dustin Hoffman sa pri nej nestrácal, Simon s Garfunklom sú pre mňa nedotknuteľní a v roku 1967 som mal 21 rokov aj ja. Stalo sa však, že som tomu filmu neveril. Neveril som Hoffmanovi, keď ako 30-ročný predstavoval 21-ročného panica, neveril som niektorým dialógom, nechápal som podstatu ani cieľ Benovej revolty proti všetkému a ktovie vlastne za čo. Nepochybne som však veril strnulému výrazu jeho tváre v autobuse, keď mu to všetko docvaklo. Keby bol na Hoffmanovom mieste dvadsaťročný Pucholt a namiesto Alfy Romeo by mal nejakú Čezetu, bolo by to iné. Takže s ľútosťou, ale hviezdička dolu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající film postavený na promyšlené režii, zajímavém scénáři a hlavně perfektních hereckých výkonech Dustina Hoffmana, Anne Bancroft a Katharine Ross. Výsledku pomohly i písničky Simona & Garfunkela. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ženy dovedou být kruté. Pro svůj špás svedou nevinného mladíka, ale ten když to pak myslí vážně s jednou z jejích příbuzných, tak o to nestojí a dělají mu schválnosti, ničí mu pěkné cítění, nutí ho svádět velký vnitřní boj, někdy ho až dovedou ke úvahám o zločinu, či jejich provedení. I když mi film přijde trochu přehnaný, v jistých směrech, tak je vhodným příspěvkem k podobným tématům. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velký herecký objev v podobě Dustina Hoffmana v hlavní roli, výborný soundtrack Simona & Garfunkela a série zajímavých vizuální nápadů ze strany režiséra s kameramanem... to jsou tři věci, díky nimž Absolvent stojí jednoznačně za pozornost. Samotný příběh mě neurazil, ale s výjimkou závěrečného vyústění ani nenadchl. V oné scéně útěku z kostela i v předchozím incidentu s křížem vnímám (hlavně z pohledu doby vzniku) morálně odvážné scény a vedle značného pobavení určitě taky hlubší význam coby vzpouru mladých lidí proti konvencím. Ale jinak se přiznám, že často skloňovaná druhá vrstva v podobě kritické sondy do společenského kvasu ke mě jaksi nedorazila a po slibném rozjezdu jsem postupně začal vnímat spíše tuctovou (a občas i zdlouhavou) romantickou komedii. Nevylučuji, že se časem ještě na slavný Nicholsův film nepodívám znovu a třeba svůj názor i přehodnotím, ale prozatím Absolventa ke svým favoritům z bohatě pestré filmové tvorby konce 60. let určitě nezařadím. 65% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa absolútna kultovka, ktorú sa oplatí pozrieť mladým chlapcom aj dnes, pretože mu skutočne rozprúdi predstavy. Zaujímavosťou však je, že Anne Bancroft hrá matku Katharine Ross, no v skutočnosti je len o 9 rokov staršia, od Hoffmana dokonca len o 6. Zážitok, ktorý sa dá pozrieť mnohonásobne a nikdy sa neopozerá. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento film je pekný .. ako doslova pekný a hudba je úžasná. Dustin mužný, Anne krásna. Lenže ani jedna postava mi nebola sympatická, bolo mi úplne jedno ako dopadne vzťah - jeden aj druhý a dialógy nezáživné. Ja som čakala pecku a dostala som priemer. Škoda, že neviem cestovať v čase, možno v tom 67-om by som hodnotila ináč. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Absolvent je bezesporu legendární kultovní komediální drama s nádechem romantiky. Ve filmu uslyšíte krásnou hudbu, uvidíte krásne ženy a okouzlujicího Hoffmana. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně mladý Dustin Hoffman v lehce těžce bizarním příběhu. Nevšední, ale v konečném hodnocení pozitivní zážitek ozvláštňuje dabing Onřeje Vetchého, už kvůli kterému stojí za to Absolventa vidět resp. s hudbou Simon and Garfunkel hlavně slyšet. Taky bych chtěl jako dárek k titulu takovej bouráček. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jedna z opravdu velkých amerických klasik a první hlavní role Dustina Hoffmana, ve které ukázal, že v něm dřímá obrovský herecký talent. Pokud divák film neviděl, určitě se mu poštěstilo okusit některou z mnoha variací, parodií, či jiných podob tohoto legendárního snímku. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Absolvent” vysokej školy (s Bc. titulom) na východnom pobreží, takmer 21-ročný Benjamin "Ben" Braddock sa vracia domov do kalifornskej Pasadeny, kde ho jednak privítajú nielen natešení rodičia, ale aj samí hostia, medzi ktorými asi úplne najviac vyčnieva práve „zrelá” pani Robinson, ktorá už má s budúcim "zajačikom" svoje smelé plány... Najprv ho osloví s prosbou, či by bol ochotný ju zaviesť na miesto jej trvalého bydliska, kedy sa pred ním potom ukáže iba čisto v „Evinom rúchu” , čo je ináč hlavnou vstupenkou pre inkognito pomer, ktorý si navzájom vychutnávajú po nociach v hoteli Taft, kde sa registruje pod pseudonymom "Mr. Gladstone" . Dokedy môže fungovať takáto cynická známosť... ? Hneď na otázku i odpoviem: „Skrátka dovtedy, pokým sa zrejme do rodného hniezda nevráti Elaine, dcéra pani Robinson, s ktorou Benjamin riskuje otvorený vzťah” . Na určitý nátlak ju predsa napokon pozve na rande, vďaka čomu preskočí medzi nimi vzplanutie, čo sa asi jednej blízkej osobe nebude extra páčiť, a dá im to aj patrične pocítiť. Samozrejme, že táto aférka čoskoro vypláva i na povrch, čím si de-facto od seba poriadne odoženie ženu, ktorú v skutočnosti najviac miluje, a bude musieť vynaložiť mimoriadne veľké úsilie, aby o ňu ešte zabojoval, lebo sa schyľuje k veselici, kde sa v podstate o všetkom dôležitom rozhodne. / 2/2 recenzie nezačnem režisérom, ba ani hercom v hlavnej úlohe, ale fenomenálnym soundtrackom Simona & Garfunkela, na ktorom sa nachádzajú i také skvosty, akými bezpochyby „Mrs. Robinson a The Sound of Silence” , sú, keď táto ľubozvučná skladba zaznie vo filme niekoľkokrát. Dustin Hoffman zaznamenal snáď ešte výraznejší filmový debut, než Mike Nichols rok predtým, a to konkrétne s 5 oscarovou Virginiou Woolf ? Síce už 30-ročný herec zrovna nevyzerá na dvadsať-jeden ročného študenta, ale i napriek tomu sa pokúsil čo najvhodnejšie prevteliť do kože takéhoto jedinca s nejednou životnou výzvou. Špičkový castingový režisér Lynn Stalmaster ho obsadil, filmár Nichols opätovne pritvrdil, a kameraman Ben-Hura, Bob Surtees, opäť používal zaujímavé uhly kamery, keď po spojení si všetkých článkov dohromady, vzniká filmový kult, ktorý ani po viac, ako 50. rokov od premiéry - nestratil nič zo svojho nesmrteľného kúzla. V roku 1967 sa nakrútilo kopec kvalitných snímkov, medzi ktorými sa jednoznačne vyhrieva najmä "THE GRADUATE" , ktorý to najďalej dotiahol ? PS: Vekový rozdiel medzi filmovou matkou Anne Bancroft a filmovou dcérou Katharine Ross, je iba 9 rokov, kvôli čomu musím ubrať jednu hviezdičku. Typické klišé nielen hollywoodských filmov. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama