Reklama

Reklama

Robin Hood

(seriál)
Velká Británie, (1984–1986), 22 h 8 min (Minutáž: 50–102 min)

Hudba:

Clannad

Hrají:

Michael Praed, Jason Connery, Mark Ryan, Clive Mantle, Robert Addie, Ray Winstone, Philip Jackson, Richard O'Brien, Phil Davis, Anthony Steel, Nick Brimble (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Nebylo jich mnoho, ale strach dokázali nahnat dokonale. Vždy se z čista jasna objevili na tom nejnepravděpodobnějším místě a odvážně se stavěli na stranu chudých. Když bylo třeba, neváhali tasit meče a napnout tětivu. Málokdy minuli cíl. Jejich vůdcem byl sympatický Robin, kterého tajemná bytost rozkročená mezi dvěma světy, Herm, pověřila úkolem bránit zlu v jeho rejdech. V tehdejších dobách se o rytířství, gentlemanství a právu dalo mluvit jen stěží. Vždyť když i šlechta kradla a loupila kde jen mohla, jak to potom mělo vypadat mezi poddanými? Robin, jeho milá Marion, Will, Much , Malý John, tlouštík Tuck a saracenský bojovník Nasir se záhy proslavili a to se správci kraje kolem hvozdu Sherwood, siru Guyi z Gisburne, dvakrát nelíbilo. Proto se na Robina snaží všemi možnými prostředky nastražit léčku... (Siriuss)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Důvodem odchodu Michaela Praeda ze seriálu byla nabídka na hlavní roli v muzikálu o Třech mušketýrech na Broadwayi. Bohužel byl tento muzikál ukončen po pouhých devíti odehraných představeních. Ani tak Michael Praed svého odchodu ze seriálu nikdy nelitoval. (Muffino)
  • Seriál byl inspirací pro vytvoření videohry s názvem „Robin Hood: Legenda Sherwoodu“. (Marpe)
  • V plánu byla i poslední 4. série, ale z důvodu finančních problémů se nenatočila. (Marpe)
  • Ray Winstone při koncipování své role Willa Scarletta vycházel z fotbalového chuligána. (Zdroj: Robin of Sherwood - Making of) (PhillM.)
  • V epizodě The Swords of Wayland se objevil v jedné z vedlejších rolí Nick Brimble. Ten samý herec si potom zahrál postavu Malého Johna ve filmu Robin Hood: Král zbojníků. (Gwilwen)
  • Skupina Clannad nikdy nekomponovala hudbu přímo pro seriál. Namísto toho jezdíval producent Paul Knight jednou ročně za skupinou do Dublinu, kde získal přibližně hodinovou nahrávku skvělé hudby a tu potom použil v seriálu. (Gwilwen)
  • Postava saracénského bojovníka se poprvé objevila v tomto seriálu. Od té doby stojí po boku Robina Hooda i ve většině dalších filmů. (Gwilwen)
  • Natáčelo se v oblasti bristolských lesů, kde složení vegetace ještě odpovídá stavu 11. století. Na většině území Anglie byly totiž v 19. století vysázeny jedle. (Gwilwen)
  • Původně chtěl producent pro roli Lady Marian Jenny Seagrove, Judi Trott byla až druhou volbou. (Gwilwen)

Robin Hood - Čarodějnice z Elsdonu (1984) (epizoda) (S01E02)

  • Vesnice s názvem Elsdon v hrabství Nottinghamshire ve skutečnosti neexistuje, reálně je vesnice Elsdon v hrabství Northumberland v severní Anglii. Autoři dílu se nejspíše inspirovali vesnicí a farností Elston, která skutečně v oblasti Nottinghamu existuje a to na východ od Sherwoodských lesů. V této vesnici skutečně bývala středověká nemocnice a také léčebna pro malomocné. Na jejím místě byla později postavena kaple. (ajaxx)

Robin Hood - Děti Izraele (1985) (epizoda) (S02E02)

  • Tento díl Československá televize nenadabovala ani neodvysílala kvůli komunistům, protože se tam objevili Židé. (Marpe)

Robin Hood - Waylandovy meče (1985) (epizoda) (S02E05)

  • V epizodě se mluví o sedmi mečích. Ve skutečnosti byly meče původně pouze čtyři. Byla to trojice mečů Almace, Curtana a Durandal z díla „Píseň o Rolandovi“ a také meč Mimung, meč Wudgy, údajného syna Waylendova. Další meč je zmíňen v islandském díle „Poetická Edda“, a to meč Gram. Waylendovi jsou připisovány i meče další, pocházející ze starofrancouzských hrdinských eposů, jsou to meče Adylok, Merveilleuse a další dva bezejmenné. V modernější literatuře poté přibyly meč Albion z příběhů o Robinu Hoodovi a jeden bezejmenný. Některá díla připisují Waylendovi i Excalibur, ale v tomto případě je to velmi kontroverzní, neboť Excalibur je původem z velšských bájí, nikoliv z germánských. (ajaxx)

Reklama

Reklama