Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vizuální zpracování bylo zubem času ohlodáno prakticky až na samou kostní dřeň, avšak alespoň zůstal zajímavý příběh, který v sobě nese ono jinými uživateli několikrát zmiňované hluboké poselství. S přihlédnutím ke kontextu doby vzniku se pak jedná o film, jenž měl ve své době rozhodně své opodstatnění a dnes má stále co nabídnout, byť forma je pro současné rozmlsané diváky zvyklé digitálním trikům značně vyčpělá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim tomu vysokýmu hodnocení (na imdb to má dokonce 8,1/10 a je to v TOP 250). Tenhle film sice obsahuje, narozdíl od všech těch scifáren z 50. let, kde prostě přiletěj ufoni a likvidujou všechno možný i nemožný, dokonce nějakou myšlenku (nebo snad přímo poselství), což je sice chvályhodný, ale mně to stejně nestačí na víc, než 3 hvězdičky. U takhle starýho filmu asi nemá cenu se pozastavovat nad tim, že mimozemšťan je prostě normální člověk a dokonce mluví anglicky, ale horší je, že je to dost velká nuda. Něco zajímavýho se děje asi tak úvodních 15 minut, pak následuje nudnej prostředek a pak se zase něco děje asi tak 15 minut na konci a celej film končí proslovem "mimozemšťana", kde je řečeno vlastně všechno to důležitý, co bylo roztahaný do 1,5 hod. Já jsem to ani nezvládnul zkouknout na jeden zátah, ale musel jsem si dát někde uprostřed přestávku. Holt jsem se prostě nechal nalákat na to podezřele vysoký hodnocení a čekal jsem od toho moc. Nicméně po všech těch Plánech 9, Robot monstrech a dalších sci-fi z týhle doby, který jsem měl možnost dřív vidět, je to opravdu výraznej skok k lepšímu - 50%. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že budu muset čelit záplavám zelených ufounků a podobných věcí, které člověk často vídá při sledování béčkových filmů, ale hodně jsem se pletl. Tohle SF vůbec není béčko, i když k tomu nabádá rok vzniku i podivný plakát. Jedná se spíše o filosoficky laděný snímek, jehož hlavním cílem je vzbudit v divácích zhnusení z války a z určitých lidských vlastností, a také chtěl poukázat na to, jak nesmyslné je uspořádání lidské civilizace. V dnešních filmech už jen těžko budete hledat takhle působivé SF. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery: Mimozemšťan Klaatu přiletí varovat obyvatele Země. Pokud přenesou své zbraně a agresi do vesmíru, budou zničeni. Než ale předá své poselství, přijme jméno Carpenter (Tesař) a pokusí se poznat lidi tím, že mezi nimi zprvu nepoznán žije. Ukazují se charaktery jednotlivých postav a také touha po slávě a moci. Když po vzoru Krista vstane z mrtvých, vyvstane i naděje, že lidstvo by mohlo jeho varování brát vážně. Antimilitaristický snímek svým poselstvím vůbec nezastaral, přitom se nejedná o levnou a primitivní agitku.Trikové efekty sice odpovídají době vzniku, ale především létající talíř svůj půvab má. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Film byl v roce 2008 v žebříčku nejlepších sc-fi filmů zařazen Americkým filmovým institutem na 6. příčku. (TheDude)
  • Robota Gorta hraje ve filmu Lock Martin - dva metry vysoký uvaděč losangeleského čínského divadla. Protože byl oděný do těžkého kostýmu, potřeboval pomoc ve scéně kdy nese v náručí Patricii Nealovou. V některých záběrech jsou snadno vidět pomocná lanka. (Witta)
  • Tvůrci v zájmu naprosté autenticity najali do malých cameo-roliček opravdové novináře, např. Gabriela Heattera, H. V. Kaltenborna a také Drew Pearsonovou. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama