Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kultovy ceskoslovensky serial z hlbokej normalizacie. Normalizacia v roku 1985 v byvalom CSSR fakt zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /noviny, rozhlas, TV, vysoka a komunalna politika/ a tak sa tocili aspon taketo oddychove serialy. A nie je to dietlovina, scenar mal na praci Jiri Melisek, to je u mna tiez plus. 94 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, vlastně je to docela nuda. Ale obří výprava, plejáda geniálních hereckých velejmen, zajímavé osudy sledovaných zbojníků, jedinečný pohled do zajímavých milníků evropské historie a neodolatelný Miloš Kopecký jako přidaná hodnota v roli průvodce celým seriálem mi tak nějak nedovolí jít níž. Protože ten seriál je opravdu kvalitní. Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás kdy vzniklo vůbec a obstojí i v předrevoluční konkurenci. Tak dobré jako Dobrodružství kriminalistiky sice není, což je věčná škoda, ale z faktického hlediska mu nelze nic vytknout. 75 %. ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Konkrétní důkaz o tom, že i za minulého režimu díky dobrému námětu, hereckému obsazení a skvělé režii pana Hynka Bočana vznikaly skvosty České kinematografie. Ve srovnání s dnešními trapnými produkcemi tento šestidílný seriál působí jako diamant mezi skleněnými napodobeninami. A to se psal rok 1985. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Postupně si doplňuji klasické československé televizní seriály z archivu webu České televize. Ten mimochodem doporučuji, není na škodu si na pár měsíců vypnout třeba Netflix a podobné služby a celý archiv ČT si projít. Lze tam najít spoustu dobrých seriálů. Slavné historky zbojnické ale patří bohužel k těm slabším. Za celou dobu mě nedokázaly pořádně chytit. Jednotlivé díly mají kolem hodiny, přesto jsem ani jeden nedokázal dát v celku. Téměř všechny díly mi přišly zvláštně mdlé a hodně se táhly. Chyběl tomu lepší scénář, poutavěji podaný příběh, silnější gradace, … nevím,  jednoduše mě moc nebavily. Navíc mě štval vypravěč. Nic proti Miloši Kopeckému nemám, ale ta postava tam nemusela vůbec být. Taky nevím, proč se vždycky začínalo u koní a proč se přirovnávali zbojníci ke koním? Nakonec nechávám i tu slabší třetí hvězdu. Za obsazení, občasný humor a pár nových informací, které si z období 18. - 19. století může divák odnést. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všech 6 zbojnických historek se vyznačuje především bezchybným hereckým obsazením, jak zbojníků, tak všech ostatních zůčastněných. Historky jsou občas i humorné a prostředím zapadají perfektně do doby, ve které se odehrávají. Ta atmosféra se podařila perfektně navodit. No a zbojníci zahrané výbornými herci zapadli úplně přesně - Jiří bartoška (Jožo Šobri), Ivan Vyskočil (Jan Jiří Grassel), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Pavel Zedníček (Róža Šándor), Miroslav Vladyka (Schinderhannes), Vladimír Dlouhý (Trestanec Salvador). A jako bonus Miloš Kopecký, který nás povídkami provází a dokresluje začátek a konec životů jednotlivých zbojníků. Převeliká škoda, že se nenatočilo více dílů, náš kraj měl mnoho podobných loupežnických dobrodruhů. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)
  • Schinderhannesa (Miroslav Vladyka) počas celého dielu oslovujú len "Jeníku". V skutočnosti sa volal celým menom Johannes Bückler. (Jello Biafra)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno