Reklama

Reklama

Captain America: Občanská válka

  • USA Captain America: Civil War (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2016, 147 min

Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 239)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Oproti nemastnému neslanému Age of Ultron jsem se tentokrát ani na chvíli nenudila a vyloženě se tetelila blahem, ať už při akčních či konverzačních scénách. Mezi oběma "znepřátelenými" stranami Avengerů jsem si odmítla vybírat, mám je prostě ráda všechny. Tentokrát mnohem vážnější Tony Stark mi neskutečně sedl, stejně jako nový Spider-Man, který je v podání Toma Hollanda neuvěřitelně vtipný. Neokázalý záporák Daniela Brühla už je jen sladkou třešničkou na dortu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Občanskou válkou startuje nová marvelovská éra. Nejen proto, že film s nezvyklou lehkostí uvádí na scénu nové hráče, ale i proto, že definitivně otevírá dveře dimenzi, kterou v prvních a částečně i druhých Avengers nechával zcela stranou. Občanská válka uzavírá trhlinu mezi "down-to-earth" seriálovým Daredevilem a eskapistickými blockbustery, zároveň dost nevybíravě ukazuje DC a Warnerům, k čemu je pečlivý charakterový a příběhový build-up. Možná je ve středu příběhu klišé, ale Brühl jako tajemný hybatel je nezvykle civilním a uvěřitelným (polo)padouchem. Kapitán Amerika zároveň definitivně nachází svoji roli Kapitána Nesouladu - postavy tak věrné prvotní heroické myšlence komiksů, až se v čase relativizace všeho stává vlastně podvratným živlem. Jeho střet se Starkem je mnohem lépe motivovaný a hlavně mnohem smysluplnější než štípaná Batmana a Supermana. Komorní a nečekaně působivé finále je pomyslným zlomem. V tomhle světě už prostě nic nebude tak jednoduché a jasné jako kdysi. Marvel drtivě vyhrál bitvu s konkurencí i sám se sebou. Po Občanské válce se možná budete ptát, jestli jste spíš na straně týmu Kapitána Ameriky, nebo týmu Iron Man. Ale jen těžko nebýt na straně týmu Marvel. Kdo by to byl ještě v roce 2012 řekl? ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Captain America: Corporate Wars. Tretí Kapitán už len matne pripomína film. Je to jeden ultra drahý trailer na Spider-Mana, Black Panthera, dvojku Ant-Mana a milión hračiek a ďalších filmov, z ktorých mnohé budú tiež len reklamami na ďalšie filmy. Vlastne to už pripomína skôr klikaciu hru na mobile, akýsi multimiliónový farmville, z ktorého človek ani už nemá radosť, len to kliká, lebo to včera klikal a aby to mohol klikať aj zajtra. Prvý krát som pocítil, ako sa asi cíti bežný divák, keď náhodou zájde na komiksový film. Toto sú vyše dvojhodinové orgie odkazov na komiksy a postavy bez akejkoľvek hĺbky - s jediným účelom, aby sa v jednej scéne pobili a aby sa predstavili/pripomenuli pred ich ďalšími filmami. Kým ešte predošlý Winter Soldier mal aspoň nejakú atmosféru (štylistická hra na 70s paranoju), toto nie je nič, iba fádna šeď bez chuti navyše nasnímaná otrasnou kamerou, ktorá robí akčné scény maximálne neprehľadné. Podobne ako pri Avengers 2 je scenár hrozný bolehlav nesúrodých dejových línii, kvanta zbytočných postáv a neschopnosti držať sa ucelenej premisy. Celá prvá hodina by sa dala vystrihnúť (resp. lepšie by fungovala ako koniec Avengers 2), zvraty sú tu ako z najhoršej telenovely, motivácie postáv ploché až smiešne a plán hlavného zloducha (kde má sakra masku???) stojí z veľkej časti na náhode a šťastí. Bez spoilerov možno povedať, že zjavne aj scenáristom bolo jasné, že v tom príbehu nič nefunguje, tak tam dodali niekoľko samoúčelných línií, ktoré sa v konečnom dôsledku ukážu ako úplne zbytočné. V tomto filme Kapitán stratil všetku svoju osobitú atmosféru (a ako postava svoj charakter) a zredukoval na korporátnu prehliadku merchendisingu. Toto nie je film, ale reklamná kampaň na ďalšie filmy a produkty. Ak by tam nakoniec nevtrepali Spider-Mana, neviem si predstaviť, aké utrpenie by bolo pozerať to. Incredible Hulk a Thor 2 boli zrejme horšie filmy, ale tretí Kapitán ma na rozdiel od nich vyslovene nasral. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dalšího velkého spojení tolika komiksových postav jsem se bál, ještě do dneška mi totiž nabíhá kopřivka při vzpomínce na druhé Avengers. Tentokrát je to jinak. Třetí Kapitán Amerika má zase o něco temnější tón: superhrdinové musejí odpovídat za své činy, když při jejich mačo manévrech umře víc nevinných, než těch vinných - podobně jako tomu je u Batmana se Supermanem. No a celkem překvapivě se jakžtakž povedlo ono vyvážení mezi hlavními a především vedlejšími postavami, mezi nimiž nejvíc zazáří Ant-man s novým Spidermanem. I možná proto ta závěrečná (ač solidně vyhrocená) férovka mezi Stevem a Tonym působí komorněji a né úplně finálově, oproti velkolepé a sakra zábavné patnáctiminutovce, v níž - POZOR, ZMĚNA! - na opuštěném letišti si dávají všichni hrdinové vzájemně do držky. Jojo, nejlepší moment. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších marvelovek, ne-li ta úplně nejlepší. Trailery naštěstí nevyzradily vše, takže děj Občanské války je překvapivý, ať už předlohu znáte nebo ne, a přitom není ani trochu přeplácaný a navíc od začátku do konce plyne tak přirozeně, ani stopa po nějaké křeči... Zkrátka úplný opak (prvních i druhých) Avengers. Působivé tiché konverzační scény jako ze Singerových X-Men se střídají s akcí jako od Paula Greengrasse, vtipy nejsou nutnost, ale vítané koření, co má být dramatické a osudové, to takové je, a když dojde na emoce, je to stoprocentně dojemné a směšné ani trochu. Nové postavy mezi ty známé zapadají naprosto přirozeně (sympatický Spider-Man), Henry Jackman na rozdíl od minulého Captaina složil vážně poslouchatelnou hudbu a konečně někoho napadlo, že v epickém závěru filmu nemusí záplava digitálních triků ničit velkoměsta, aby se divákům svírala hrdla.___P.S. Až teď jsem si uvědomil, co všechno vlastně schází filmu Batman vs Superman, který má mimochodem velmi podobnou zápletku, ovšem podává ji prostě hůře. ()

Galerie (267)

Zajímavosti (122)

  • Ve filmu se několikrát objeví Škoda Octavia. Lze ji zahlédnout v tunelu při automobilové honičce a následně při převozu Avengerů do vězení v Berlíně. (UncleMorty)
  • Jedná se o první film z Marvel Cinematic Universe, ve kterém nám byly představeny nové postavy, které se měly až poté objevit jako hlavní hrdinové vlastních filmů. Jedná se o Spider-Mana (Tom Holland) a Black Panthera (Chadwick Boseman), kteří poté ztvárnili hlavní role ve filmech Spider-Man: Homecoming (2017) a Black Panther (2018). (V999)
  • Okrem londýnských ateliérov Pinewood boli filmári schopní využiť lokality okolo samotnej Atlanty. Jednou takou bola veľká prázdna strž v centre mesta, kde postavili kulisy nigérijského Lagosu. Filmári, kulisári a umelecký tím boli aj vďaka stovkám komparzistov schopní vytvoriť a oživiť pulzujúce mesto Lagos na mieste, kde by ste ho nečakali. (Saturn)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Black Widow nabírá starého známého?

Black Widow nabírá starého známého?

18.09.2019

Následující článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame, pokračujte tedy na vlastní nebezpečí. Už příští rok se dočkáme první sólovky pro postavu Black Widow v hlavní roli se Scarlett Johansson. Ve… (více)

Reklama

Reklama