Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři astronauti se chystají vrátit na Zemi poté, co strávili několik měsíců na vesmírné stanici. Zjistí však, jejich lodi nefungují návratové rakety. NASA nejprve zamýšlí zanechat je jejich osudu na oběžné dráze, nakonec však vyšle záchrannou výpravu. Plány komplikuje hurikán blížící se ke startovní rampě a docházející zásoby kyslíku v kabině astronautů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajatí vesmírem (Marooned) by šel ve zkratce popsat jako starší verze Apolla 13 z roku 95. Podobnost je pochopitelně zarážející, na druhou stranu tématika vesmíru a problémů v něm je v podstatě téma, bez možnosti výrazně měnit příběh nebo postupy. John Sturges však není žádné béčko (kdo viděl třeba velký útěk ví své) a tak předvádí s filmem příjemné kousky i s problematickou délkou 134 minut, která byla i pro A13 trochu problematická. Pomáhají mu však velmi dobří herci, v čele s Gregory peckem, Richardem Crennou a Genem Hackmanem (sakra, ta jeho postava je protivná....). Potěšil i pohled do "zákulisí" a skutečných motivů v rozhodování prezidenta USA v podobných situacích. Mnohé také překvapí konec, který je však vzhledem k celému filmu trochu (nechci říct nesmyslný, ale spíše) kostrbatý (protože vytváří mnoho dalších otázek...). Přesto velmi příjemná a kvalitní vesmírná podívaná, která má pochopitelně pro dnešního diváka již "vtipné" vizuální efekty. PS:vzhledem k oscaru za vizuální efekty pro snímek 2001: Vesmírná oddysea je pochopitelné, že o rok později Marooned dostalo stejnou cenu za stejné efekty:) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajati vesmírem jsou dalším důkazem toho, že i ve starých dobách vznikaly výborné sci-fi filmy, které sice po technické stránce zestárly, ale z hlediska napětí, myšlenek či příběhu směle konkurují dnešním triky našlapaným trhákům. Zajati vesmírem se honosí hvězdným hereckým obsazením a perfektně houstnoucí atmosférou ke konci filmu, zejména příprava na záchrannou misi je výborně pojatá. Gregory Peck, Richard Crenna, James Franciscus a Gene Hackman jsou opravdu vynikající ve svých rolích a s blížícím se závěrem jde kvalita hereckého projevu všech zmíněných, zejména pak astronautů, hodně nahoru. Možná, že je tu řada klišé, ale přesto má tato sci-fi záležitost vše, co má mít a pro mě osobně v mnohém předčí i opěvovanou novinku Gravitaci. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Hodně stará verze Apolla 13 pokud bych měl srovnávat. Stáří rovná se delší stopáž, horší triky (dnes) a jedna osoba musí být ta otravná, která to pokaždé schytá. Aspoň tak mi připadalo, že stejně jako posádka jsem trpěl i já přes 2 hodiny. A nyní ohledně konce - není to spoiler, protože nikdo jiný ve Vesmíru v tu dobu nebyl - Rusové zachrání Amíky ve Vesmíru. To ve své době muselo dost předběhnout. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim, že v roce 1969 to asi byla bomba, ale z dnešního pohledu je to už trochu naivní. Na filmu se mi líbilo, že nepůsobí nijak supermansky nebo přehnaně pateticky. K celý záchranný akci se přistupuje tak, že to jako asi nevyjde, kosmonauti taky nejsou žádný neohrožený gerojové, ale naopak jsou nervózní, vystresovaný, dělaj chyby, atd... Výbornej byl zejména Gene Hackman. Velkym překvapenim pak bylo, že celou situaci zachránil rusák. To je v americkym filmu něco nečekanýho a nevídanýho. Celkově vzato se jedná o docela slušnej film, ale už ho dost nahlodal zub času, takže jenom 3 hvězdy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, musím vzít v potaz dobu vzniku filmu.To, že z tohoto tématu vykrystalizovala myšlenka na spojení Sojuz-Apollo, je dalším přínosem v realitě. Gregory Peck, ten nádherný, charizmatický chlap, ten filmový tahoun v NASA a spousta ostatních lidí v celém týmu, odvádějících poctivou, mravenčí práci na záchranu posádky Apolla, jenž zůstane trčet vysoko nad matičkou Zemí. A čas a kyslík, to jsou dvě důležité veličiny. Nečekejte akční scény ve volném vesmíru, tenhle nechtěný předchůdce Armageddonu je prostě nemá. Ale má napětí, emoce, tragédii, radost...prostě všechno:-) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd. (westerns)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama