Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Velká legenda mého dětství a rozhodně jedna z nejpovedenějších hvězdných štrapácí pro velké plátno. Po "seriózněji" pojatém startu, který byl z velké míry tematicky i stylisticky ovlivněn Kubrickovou Vesmírnou odyseou (jako mnozí další), takže místo epických bitev předvedl relativně filozoficky orientovaný zážitek v kombinaci s hypnotickým opájením se krásou vesmírných lodí (v rytmu božské Goldsmithovy hudby) a mysteriózní atmosférou, zacílil takřka kompletně obměněný tvůrčí tým na plnokrevné dobrodružství, na spektakulární space operu se vším všudy. Nový režisér Nicholas Meyer přinesl do druhého ST celovečeráku esenci toho nejlepšího ze seriálové produkce, kvintesenci hardcore ST a ukázal, že dokonale rozumí jejím postavám i interakcím mezi nimi. Khanův hněv je vtipnější, napínavější, emocionálnější a melodramatičtější. Avšak rozhodně nejzajímavějším specifikem je to, že se inspiroval jednou ze svých dávných čtenářských lásek a "oficiální" dění na Enterprise i vesmírná klání s Reliantem vymodeloval podle života a způsobu vedení bitev v námořnictvu za dob napoleónských válek. Nutno podotknout, že velmi věrně! James Horner (v počátcích své kariéry) navíc zkomponoval nádherně pompézní, dynamickou partituru, která je zaslouženě počítána k vrcholu ST hudby a naopak trikaři z ILM odvedli úžasně poctivou práci na tricích, které ani dnes - v éře digitálního morfingu - neztratily nic ze svého nostalgického kouzla a "zemitosti". Jedním z důvodů, proč je Khanův hněv tak dobrý filmem, je v neposlední řadě i logicky odvoditelný fakt, že má naprosto výtečného a maximálně charismatického záporáka, jehož konflikt s admirálem Kirkem má ten pravý osobní rozměr (Hitchcock by mi jistě dal za pravdu). Zkrátka Khanův hněv je i po letech výbornou a nenudící záležitostí. Dokonce natolik, že jsem schopen mu odpustit i jisté "osmdesátkové" neduhy a recyklaci záběrů z jedničky ze scény v "suchém" doku. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Minusy: vizual nie je ani zdaleka tak vysperkovany ako v jednotke, chybaju Goldsmithove fanfary, cele to zavana beckovostou. Plusy: film ma lepsi pribeh, akcnejsi spad a uniformy posatky uz neposobia takym prihriatym dojmom. Hornerova hudba je napriek chybajucemu Star Trekovskemu motivu taktiez vyborna. Rozhodne zabavnejsi film nez privelmi filozoficka jednotka. 75% ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V podstate vo všetkom posun vpred oproti jednotke. Dialógy znejú oveľa prirodzenejšie, chvalabohu zmizli dlhočizné "megalomanské" pomalé zábery a ubudlo i na stopáži. Skvelý príbeh v kulisách á la 80s (post-apokalyptickí bojovníci), humor a hlavne bohovské duo Shatner & Nimoy, ktorí v jednotke boli akýsi utiahnutí v kukle. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Famózní. Po poněkud nedějovém prvním filmu tu máe skutečně brilantní sci-fi (stále bych to nenazýval akčním filmem) Triky opět polepšily, Enterprise je úchvatná, taktéž pasáž v Mlhovině stojí za to. Občas sice trošku škobrtne logika, ale všechno zachraňuje fantastický Ricardo Montalban a sem tam se i docela uchechtnete (James T. Kirk je sympaťák :) 9/10... nechávám si rezervu na další díly. Nicméně už po tomto filmu mohu říct, že Star Trek se mi líbí mnohem více než Star Wars. P.S. Všimněte si, že James Horner už v té době používal svůj hudební "motiv" , na který dneska narazíte prakticky v každém jeho soundtracku.. skupinku 4 tónů v mollovém nádechu, kdy 3 stoupají a jeden klesne :) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený Star Trek, jehož sledování mi prakticky znemožňuje Hornerova hudba. Ta je z velké části takřka identická s jeho velkoopusem "Planeta Krull", který sice vznikl o pár měsíců později, ale vzhledem k blízkostí obou projektů je těžké odhadovat, co je spin-off a co originál. Vzhledem k propracovanosti a také tomu, co jsem poznal dříve, zbyl Černý Petr tentokrát na Star Trek. Co také jiného dělat, když vám během filmu permanentně naskakují emoce a obrazy úplně odjinud. Stejně to platí i pro levobočka v podobě pokračování. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (30)

  • Režisér Nicolas Meyer Khanovým hněvem debutoval a Star Trek mu byl jako fenomén zcela cizí. Do své vize filmu tak začlenil zkušenosti se svým oblíbeným dětským hrdinou Horácem Hornblowerem. Pokud tedy Enterprise v některých ohledech připomíná loď anglického námořnictva z napoleónských dob, není to náhoda. (Marigold)
  • Roddenberry původně psal scénář, který zahrnoval Klingony, cestování časem a vraždu Johna F. Kennedyho. Studiu se však námět nelíbil, a tak povolali producenta Harve Bennetta, který Star Trek do té doby neviděl. Rychle to však napravil. Zhlédl celý původní seriál, kde ho zaujala epizoda "Vesmírné sémě", a námět byl na světě. (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama