Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Solomone už nic netoč. Ani jednou jsem s sebou necukla. Ani jednou jsem neměla pocit, že bych se měla bát. Atmosféra nulová. A osobně Rachel Hurd-Woodovou od srdce nesnáším. Takže i tento faktor je příčinou mého nízkého hodnocení. I když 58% není úplně málo, pro mě nebyla An American Haunting svým dějem přijatelná. Není to film na doporučení. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že tenhle film opět naráží na špatné publikum. Češi prostě jsou v současnosti nejméně věřící lidé a je jedno, jestli se jedná o víru v Boha nebo v duchy či nadpřirozeno. Potom je těžký, aby na chvíli odhodili své skeptické názory a pokusili se dát duchům a nadpřirozenu šanci. Samozřejmě tenhle horor se snaží držet zuby nehty tehdejších písemných záznamů a to možná až příliš křečovitě, nicméně samotní tvůrci na konci přiznávají, že nikdo vlastně neví, kdo a co ty hrůzy způsoboval, proto přišli s nějakým duchem, který se vytvořil ze silně emocionálního zážitku dcery, která byla otcem znásilňována. Proč však duch napadával nejdříve ji a poté otce, to nikdo neví. Mě se Americká kletba líbila. Není to sice precizní duchařina, ale rozhodně nenudí, umí vylekat a umí vytvořit hodně nepříjemnou atmosféru..... Koho zajímá více faktů k příběhu rodiny Bellů, tak čtěte na wikipedii (Bell witch) nebo zde: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=cs&langpair=en|cs&rurl=translate.google.cz&twu=1&u=http://mtskeptics.homestead.com/BellWitch.html&usg=ALkJrhjQ_2LFyxIaAKt8XLfRJIXOiFgMFA ()

Reklama

Hitman_47 odpad!

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem viděl trailer, tak jsem si říkal, že tohle bude jeden z nejnudnějších horrorů...a sakra, já měl pravdu. Ale nejen, že je o jeden z nejnudnějších horrorů (díky bohu, že to má jen něco mále přes 80 minut....myslel jsem, že chcípnu nudou), ono to má i špatný scénář, který jde ruku v ruce s režií, a to nemluvím o tricích, které jsou tak neuvěřitelně okaté, až to bolí. And pardon me, ale jestli točím duchařinu, tak to má být aspoň trochu děsivé....tady se lekance, či nepříjemného mrazení v zádech nedočkáte, věřte mi. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o jeden z nejvíce zdokumentovaných případů projevů ducha, je tohle zpracování docela suché. Takové hrozně sterilní, pořád jsem na něco čekal, a ono nic. Útoky ducha jsou vcelku nezáživné a pointa dost podivná. Korunu tomu všemu nasazuje krátká (rozjezd-konec) linie ze současnosti, to už je úplně úlet. Sutherland předvádí standrardní (pod)výkon, Spacek je nijaká, zajímavá mi přišla akorát hlavní hrdinka v podání slaďoučké Rachel Hurd-Wood. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je velmi mrazící-mlha, noční prostředí pokoje a výborný výkon Rachel Hurd-Woodové (její výkřiky v originále jsou velmi strhující). Silná první polovina filmu, která ale ztrácí tempo v polovině opakovatelnými záběry a vrcholná zápletka taky neohromí. Courtney Solomon to měl trochu z ruky a poněkud nedotáhnutý, ale jinak dobrá atmosféra - za ty prachy. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Snímek je údajně založený na pravdivém příběhu, který v knize „An American Haunting“ popsal Brent Monahan. Jde o tzv. legendu Bellovy čarodějnice. Výskyt jejího ducha je prý podložený stovkami očitých svědků, kteří jí viděli v roce 1817 v Tennessee. Je to údajně jediný případ, kdy duch prokazatelně zabil člověka. (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama